Vått og gjørmete – men godt gjennomført NM

GJØRMETE. Åsmund Sivertsen syklet inn til 25. plass i Masterklassen, og av ansiktet kunne man lese litt om hvordan forholdene var. (Foto: Dag Ivar Skaare)

Sykkelgruppa i Birkenes IL var godt fornøyd med helgas terrengsykkelritt «Å i Heiane».

«Å i Heiane» blitt en årlig begivenhet for sykkelinteresserte siden starten I 2000. Det er tredje gangen rittet i de birkelandske skoger også gjelder som Norgesmesterskap.

STARTEN GÅR. Feltet i eliteklassen klar for start fra Birkenesparken. (Foto: Annar Gaustad)

I år var det 101 ryttere som stilte til start, og la, avhengig av klassen, i vei på 50, 60 eller 70 kilometre i utfordrende og vått terreng. Store deler av norgeseliten fant veien til Birkeland, mer glissent var det blant de lokale innslaga. Noe av grunnen er nok at flere av de lokale rytterne er opptatt på arrangørsiden av rittet.

Lokale innslag som stilte i den blå birkenestrøya var Tellef Dønnestad, Åsmund Sivertsen, Johannes Kolstad Lie, Linn Rislå og Per Olav Stavelin.

VINNERNE. Ole Hem og Sunniva Dring gratulerer hverandre med Norgesmestertittelen. (Foto: Dag Ivar Skaare)

Ole Hem vant eliteklassen med tiden 2.47.32, og kan med det kalle seg norgesmester. Han deltok på NM for første gang i 2018, hvor han også sikret seg seieren. Sunniva Dring ble norgesmester for kvinner, og vant med tiden 2.58.51.

I Masterklassen for menn ble Åsmund Sivertsen beste lokale rytter med 25. plass på tiden 3.03.08. Vant gjorde Thomas Nærland fra Bryne CK, med tiden 2.39.16 på de 60 kilometrene.

YNGSTE. Johannes Kolstad Lie (19) var yngste birkenesing i «Å i Heiane», og kom i mål på tiende beste tid på den 50 kilometer lange løypa.

Johannes Kolstad Lie (19) var yngste birkenesing i aksjon lørdag. Han syklet 50 kilometer i turklassen og kom inn til en tiendeplass med tiden 3.23.53.

– Det er første gang jeg sykler terrengsykkelritt, sier Johannes Kolstad Lie, og beskriver løypa som våt og gjørmete.

– Jeg har syklet litt på sti og i skogen, men det var helt andre forhold her i dag. Det var gjørmete og jeg sklei mye med sykkelen, sier han.

Johannes har inntil nylig satset på skiskyting. Fra denne sesongen av legger han geværet på hylla, men han forteller at terrengsyklingen gav mersmak, og han vil nok prøve seg i andre ritt senere.

– Det var bare artig, og jeg ble ikke skremt på noen måte. Jeg synes det var et fint arrangement, løypene var godt merka og det var lett å finne fram, sier han.

I Masterklassen hevda som nevnt Åsmund Sivertsen seg greit med en 25. plass, noe han var godt fornøyd med.

– Ja, jeg er jo landeveissyklist, så slik sett gikk dette over all forventning, sier han.

– Jeg har sykla rittet før, men de siste 10-12 åra har jeg vært med som arrangør. Jeg har vært med på merkinga av løypene og kjente dem godt, legger han til.

– Det er gøy at det var så mange med, og jeg synes selv det er viktig å delta når det skjer lokalt, sier han.

Åsmund er noe usikker på hvorfor ikke flere lokale ryttere stiller opp.

– Det kan ha noe med at det er NM, og noen blir skremt av det, men samtidig er det jo mange klasser, så det burde ikke bety noe, sier han.

Åsmund oppsummerer med at det var en fin variasjon, og at han helt klart stiller igjen.

Jeg satser på landeveissyklinga men det var en fin avkobling å komme bort fra vei og trafikk, slår han fast.