To Uldal blant de ti beste i NM

IKKE HELT SOM HÅPET. NM-helga på Geilo ble ikke den sesongavslutningen Martin Uldal hadde håpet på. Sånn sett føyer den seg inn i en sesong der mye har gått galt for rekruttlandslagsløperen, som i likhet med storebror Espen har slitt med korona denne vinteren. – Men jeg har sett at jeg har blitt bedre i vinter og at jeg kan prestere på enda højyere nivå enn før. Det handler om å sette et godt nivå og holde det nivået over tid, sier yngstemann Uldal som håper å få muligheten i verdenscupen neste sesong. (Foto: Atle Uldal)

Martin Uldal gikk inn til 5. plass og storebror Espen til 10. plass under lørdagens fellesstart i NM i skiskyting på Geilo. Førstnevnte var ett treff unna pallen.

Lillebror Uldal gikk offensivt ut og leda inn til både første og andre skyting. Inn til tredje skyting lå han fortsatt på medaljeplass, til tross for en strafferunde. Men da det ble strafferunde også på begge de to siste skytingene, forsvant medaljesjansene. Bommen på siste skudd på siste stående var vondest å svelge.

– Den var så kjip, det var noe ordentlig dritt, innrømmer rekruttlandslagsløperen, som følte han fikk flere muligheter til å ta en ny NM-medalje, men misbrukte dem.

– Det er litt kjedelig, men det var ihvertfall et spennende løp, og jeg følte jeg gikk bedre på ski enn på sprinten, sier Martin Uldal til Birkenesavisa. I mål var han 35 sekunder bak overraskelsesmannen Harald Øygard fra Skrautvål IL som knuste Tarjei Bø i på sisterunden og tok sitt første NM-gull. Bronsen gikk til Filip Fjeld Andersen fra arrangørklubben Geilo IL.

Holder døra åpen for NM halvmaraton

«KATASTROFE». Espen Uldal karakterisrer koronasesongen 2023-24 som “katastrofe”. Nå begynner imidlertid kroppen å oppføre seg litt mer normalt, så 26-åringen er klar til å gyve løs på en ny sesong. Men først venter NM i halvmaraton på hjemmebane, dersom det passer inn i trenings- og samlingsopplegget. (Foto: Atle Uldal)

Storebror Espen Uldal var drøye minuttet bak NM-vinneren i mål, med nøyaktig samme uttelling på skytinga som lillebror Martin.

– Et ok løp, egentlig, et sånt nesten-løp. Det svarte litt bedre fysisk enn det har gjort i hele vinter, men så får jeg litt for mange énbomsserier som gjør at jeg ikke klarer å henge med de fremste der, oppsummerer 26-åringen. Han har slitt hele sesongen med etterdønningene av koronasykdomen han fikk rett før sesongstart i november. I påsken følte han at kroppen begynte å oppføre seg litt mer som normalt, så nå er han klar for å ta fatt på en ny sesongoppkjøring i mai.

– Jeg kan jo ikke avslutte med en sesong der alt gikk i vasken, understreker Espen Uldal. Dersom det passer med trening og samlinger, og han får kjørt noen harde løpeøkter uten å bli skada, stiller han på startstreken under NM i halvmaraton på Birkeland 25. mai.

– Jeg må jo det når det først kommer et NM til Birkeland, sier den Lillehammer-bosatte birkelandsgutten.

Med 5. plassen på NM-sprinten sikra han seg 6. plass sammenlagt i årets ASKO Cup (Norgescupen). Vinner ble Einar Hedegart fra Inderøy IL foran Martin Femsteinevik fra Hålandsdal IL og Jørgen Solhaug Sæter fra Os IL.

Ingen BIL-suksess på sprinten

Foruten NM-fellesstarten lørdag inneholdt skiskytterhelga på Geilo NM i sprint for senior og master på fredagen, ASKO Cup-finale i fellesstart for ungdom (17-19 år) og junior (20-22 år) lørdag og NM-stafetter for kvinner og menn søndag.

Fredagens NM-sprint skal vi ikke dvele for mye med, bare nevne at Martin og Espen Uldal gikk inn til henholdsvis 15. og 39. plass, Martin etter tre strafferunder, Espen etter fire. Ungdomsløperne Nils Henrik Smeland, Thomas Torkildsen og Lena Aas testa seg også mot seniorene, og fikk med seg henholdsvis 116., 160. og 127. plass.

Norgesmester i herreklassen ble Simon Hjelmeset Kirkeeide fra Markane IL, sølvet gikk til Johannes Dale-Skjevdal fra Fet SK, mens Sverre Dahlen Aspenes fra Skatval skilag tok bronsen. Dameklassen ble vunnet av Juni Arnekleiv fra Dombås IL foran Maren Sofie Brännare-Gran fra Bærums Skiklub og Julie Tronerud Kvelvane fra Voss skiskytterlag.

5. plass til Oskar Dalene

I ASKO Cup-finalen for ungdom og junior stilte Birkenes IL med seks løpere. Best av dem var Oskar Dalene som traff på 18 av 20 skudd og gikk inn til en sterk 5. plass i den tøffe 19-årsklassen. Plasseringen sikra ham 20. plassen sammenlagt i årets ASKO Cup. Nils Henrik Smeland og Tobias Kerlefsen Håverstad var ikke like treffsikre på standplass og måtte ta til takke med 18. og 34. plass på fellesstarten i samme årsklasse. Sammenlagt ble det 24. plass på Kerlefsen Håverstad og 29. plass på Smeland. Johannes Kolstad Lie gikk ikke finaleløpet, men har samla nok poeng til en 36. plass sammenlagt i årets ASKO Cup.

I 17- årsklassen gikk Tobias Haugeplass Aanesen inn til 13. plass i finaleløpet etter treff på 15 av 20 skudd. Sammenlagt ble det en sterk 11. plass. Johan Smeland tok 26. plassen i finaleløpet og 27. plass sammenlagt i samme årsklasse. Thomas Torkildsen, som ikke gikk finaleløpet, tok 34. plassen på sammenlagtlista.

Eneste BIL-jente i aksjon på Geilo, Lena Aas, tok en 19. plass i finaleløpet og 24. plass sammenlagt.

18 strafferunder

«STRAFFERUNDEKLUBBEN». Med tre birkenesløpere på laget satte Agder og Rogalands stafettlag i herreklassen trolig ny kretsrekord i antall strafferunder under søndagens NM-stafett. Det må imidlertid ekstreme vindforhold på standplass ta mye av skylda for. Fra venstre: Martin Uldal, Erik Sporaland (Figgjo IL), Oskar Dalene og Espen Uldal. (Foto: Atle Uldal)

Lena Aas gikk også andreetappen på Agder og Rogalands lag som tok 23. plassen på søndagens NM-stafett. Ingrid Nordbotten fra Sandnes og Gjesdal SSL gikk førsteetappen og Oline Christin Eikemo fra Sirdal skilag ankeretappen. Jentene skjøt godt, men holdt ikke høy nok fart i sporet til å hevde seg blant de beste. Vant gjorde Hordaland foran Nord-Østerdal og Buskeruds andrelag.

Det var mye vind og tidvis vanskelige skyteforhold under jentenes stafett. Og verre skulle det bli. Da gutta gjorde opp om stafettmedaljene noen timer seinere var det rein bingo både i løypa og på standplass.

– I starten av ståendeserien var det faktisk vanskelig å stå på beina, forteller Martin Uldal som gikk andreetappen på Agder og Rogalands herrelag. Han fikk stafettpinnen av Erik Sporaland (Figgjo IL) og sendte storebror Espen ut på tredjeetappen.

– Det var som å gå med klister under skiene, forteller Espen Uldal, som brukte lenger tid på stafettetappen på 7,5 kilometer enn på sprinten over ti kilometer. Nysnø kombinert med varmegrader gjorde det nærmest umulig å treffe med smøringa. Vindforholdene på standplass ga også ekstrene utslag. Espen Uldal kom inn til stående skyting sammen med Oslos og landslagets Sturla Holm Lægreid. Mens Lægreid bomma på samtlige åtte skudd (fem ordinære og tre ekstraskudd), traff Uldal i det minste på ett og fikk en strafferunde mindre. Det hjalp lite. Med totalt 18 strafferunder (!) gikk Agder og Rogaland inn til 14. plass, snaue to minutter bak Sogn og Fjordane, som tok gullet foran Oppland og Buskerud. Birkenes ILs Oskar Dalene gikk ankeretappen for Agder og Rogaland.