Alle stolene var tatt i bruk i Torsbuhallen og det måtte settes inn to rader med benker bakerst og noen langs veggene for å få plass til alle da Thor Gotaas gjorde sin entré sist fredagskveld, barbeint i sandaler og iført en velbrukt idrettsdrakt.
Herefoss og Vegusdal Skogeierlag stod som arrangør og lederen, Andreas Holm, ønsket de nesten 150 frammøtte velkommen før han overlot presentasjonen til Arvid Falander. Arvid kjenner Thor Gotaas ganske godt og nevnte at han har skrevet 50 bøker. Den siste, «Spark. På to meier gjennom Norgeshistorien» kom ut i oktober, og Gotaas hadde han med seg noen eksemplarer som han signerte og solgte.

FRA EVJE. Kåre Vågsdalen, ivrig Gry-tilhenger, og kona Asta tok turen fra Evje til Herefoss.
Når Thor Gotaas kommer i gang, er det som et fyrverkeri. Det går litt i alle retninger og det er mange avsporinger, men det gjør forestillingen enda mer underholdende. Hele kroppen lever og han prater dobbelt så fort som andre. Det finnes ingen stenograf som ville makte å gjengi hans ordflom.

PRAT. To «kjendiser», Trygve Løland og Thor Gotaas.
Gotaas hadde ordet i 1,5 timer, fordelt på to økter. De første 45 minuttene tok han utgangspunkt i «Koieboka. Historien om det lille hjemmet i skogen» der han viste bilder og fortalte om hvordan mange skogsarbeidere bodde det meste av sitt voksne liv.
Som eksempel nevnte han Josef Elvebakken som var av taterslekt og kom fra Landvik. Josef bodde 30 år i ei koie på 5 kvadratmeter. De fleste koiene var bygd av tre, mens noen var jordkoier. Koielivet var på ingen måte noen luksus; det var granbar eller halm både til liggeunderlag og «dyne», mens lopper og lus hoppet omkring og rensligheten var elendig.
Etter hvert blei koiene større og rommet så mange skogsarbeidere at de kunne ha egen kokke. Når det kom et kvinnfolk til koia blei det noe helt annet. De lagde god mat, bakte brød, rydda og holdt det rent, slik at velværet steg mange hakk. Skogsarbeiderne trengte mye mat og de åt gjerne ett brød hver om dagen. Det fortelles om ei kvinne som i løpet av vinteren bakte 2000 brød og disse blei stekt på vedkomfyr.

KJENTE. Reidar signerer boka om «Sørlandsekspressen» Reidar Andreassen sammen med forfatter Thor Gotaas.
I pausen på tre kvarter hadde Herefoss IL Trial matsalg som så ut til å gå strykende. Det blei også god tid til mimring og prat om gamle skilegender og skibragder – og det blei tid til boksalg der både Reidar Andreassen og Thor Gotaas signerte bøker.

KAFFEMAT. Mange ville ha noe godt i magen.
Så var det «på an igjen». Før pausen var det litt lydproblemer, men mikrofonen blei nå fjerna. Til gjengjeld måtte Gotaas heve stemmen noen hakk. For oss tilhørere blei det da lettere å følge med, selv om ordene kom med samme hastighet som før pausen.
Nå var det de gamle skistjernene det gjaldt, og de har det vært mange av. Det virker som om Gotaas har truffet de fleste av dem eller blitt fortalt deres historier. Oddvar Brå hadde han truffet samme dagen, mens han hadde med hilsen fra Petter Northugs far, John Northug.
Apropos Petter Northug. Han blei sittende ved siden av Kong Harald på fly heim fra et skimesterskap. Dette var straks før VM i Oslo i 2011. I flyet svinsa ei lys og fager flyvertinne att og fram i midtgangen. Denne blondina blei Petter veldig opptatt av. Da sier Kong Harald:
«Du må vente til etter VM».
Gotaas mente for øvrig at Sixten Jernberg er verdens beste langrennsløper gjennom tidene. Han henvendte seg til Reidar Andreassen med denne påstanden, og Reidar var enig. På spørsmål om han noen gang hadde slått Sixten svarte Reidar JA. «Hvor var det?», spurte Gotaas. «I Sverige», svarte Reidar stolt.
Ellers var det langrennsløpere og hoppere i fleng som blei nevnt og vist bilder av. Hopp var i en lang periode den mest populære sporten. Den samlet store tilskuermasser og hopperne var datidens stjerner og kjendiser. Gotaas nevnte Ruud-brødrene, Arnfinn Bergmann som hoppa med slips og vant OL i Holmenkollen i 1952, videre Bjørn Wirkola, Toralf Engan, Torgeir Brandtzæg – og kronprins Olav som tok en 4. plass i Hovedlandsrennet i Songebakken i 1923. «Vet dere forresten at Klappane ved Kristiansand, som blei anlagt av general Joseph Frantz Oscar Wergeland i 1877 – og som fortsatt er i bruk – er verdens eldste hoppbakke?», spurte Thor Gotaas som skrev boka «Norske hoppbakker» i 2022.
Han nevnte også én alpinist, Stein Eriksen, som i 1952 tok OL-gull i storslalåm og sølv i slalåm på Norefjell i tillegg til 3 VM-gull i alpint i 1954. Han var en virkelig stor stjerne her i landet før han dro til USA og blei en enda større stjerne «over there».

INTERESSERTE. Mange kjente Birkelandsansikter på Herefoss; Trygve Endresen, Tellef Søberg og Trygve Løland.
Vi yter ikke Gotaas rettferdighet ved å gjenfortelle hans historier skriftlig. De må helst bli fortalt av ham selv. Likevel prøver jeg meg på en av dem:
I gamle dager hadde veldig mange av langrennsløperne gebiss, og det var vanlig at disse blei tatt ut før løpet og samla på et sted. Problemet var da å finne igjen det riktige gebisset etter løpet, men det var ikke alltid like enkelt. Noen ganger måtte de prøve flere, og da kunne smaken være avgjørende. Gebisset blei tatt ut for at løperne skulle få inn mer luft i lungene. Ja, det gikk så langt at noen trakk ut friske tenner for å få maksimal luftgjennomstrømning.
Gotaas er et levende leksikon når det gjelder navn, datoer og årstall; det være seg begivenheter eller enkeltpersoner. Hvordan han husker alt dette er en gåte. Han fargelegger og krydrer historier som i utgangspunktet er helt sannferdige, slik at tilhørerne blir revet med.
Han viste bilde av koking av skismurning der gamle grammofonplater, sykkelslanger og ørevoks blei benytta som ingredienser. Blandingsforholdet blei det ikke sagt noe om.
Grammofonplatene blei spilt i forveien og de dårligste havna i gryta.

TAKK. Andreas Holm overrekker blomsterbukett til Thor Gotaas.
Etter 2,5 timer var denne minnerike kvelden over. Avslutningsvis blei Gotaas og Falander overrakt hver sin blomsterbukett som takk for det de hadde bidratt med, og applausen ga tydelig tilkjenne at publikum hadde satt stor pris på det de så og hørte.
Etterpå dro Gotaas videre med buss til Oslo. Han regna med å skrive et par sider på ei ny bok under bussturen. Denne uka skal Gotaas holde 7 foredrag på ulike steder i landet. Lykke til!
Olav Heimdal
_________________
Brukerskapt