Mye å glede seg over på Folkefesten

UNGE SANGTALENTER. Eiril Ask Soldal og Siri Ånesland på 7 og 8 år sjarmerte alle i salen. Jentene fikk stor applaus da de sang med Bygdekoret, og Geir Knutson spilte piano.

Det ble en storstilt og tre timer lang fest i bygdas storstue, som avsluttet årets nasjonaldag. Rundt 600 fremmøtte i Birkeneshallen fikk oppleve en uhøytidelig og storveis tale, flotte musikkinnslag og gjeve prisutdelinger. Kvelden ble ledet av en mor og datter, til stor glede for store og små festkledde mennesker.

Feststemte mennesker ankom Birkeneshallen i god tid, og fikk høre Birkenes Hornmusikk spille opp, mens de fremmøtte fant seg plasser i en festpyntet hall. Det var for første gang gratis inngang til Folkefesten på nasjonaldagen.

Praktfullt vær med sol fra blå himmel, gjorde muligens sitt at en del valgte grilling i hager hjemme i istedenfor Folkefesten. I tillegg er det langhelg nå i pinsen, der folk kanskje er bortreiste. Disse faktorene kan ha gjort at det kom noe mindre folk enn i fjor.

PUBLIKUM. Bygdefolket fikk mye å glede seg årets Folkefest.

Uansett, det ble en kjempefest med mange store og flotte musikalske innslag med Hornmusikken, kor, barn og imponerende solister, pluss en frisk «trøndersk» festtale.

Speideren hadde årets kiosk, der foreldre bidro med både bakst og velsmakende rundstykker, som fikk «bein å gå på» i pausen.

LEDET FESTEN MED STOR SJARM. Med stort engasjement ledet Vilma og Maria Håkedal årets Folkefest til ypperste karakter. Med en god dose humor i bunn, klarte de å få publikum til å storkose seg.

Konferansierene var mor og datter, Maria og Vilma Håkedal. De ledet festen til stor glede for publikum. Den litt nervøse mammaen i sin første rolle foran et stort publikum, og den etter hvert rutinerte «programlederen» på 15 år, med sine kjappe replikker slo virkelig an. Toppkarakter til begge!

Toppkarakterer får alle de flotte innslagene vi fikk gjennom festtimene.

BA ønsker å trekke frem to av de yngste på scenen med sin sang sammen med Bygdekoret, og en «rikskjendis».

BARN AV REGNBUEN. Bjørn Olav Hartvigsen og Soul Kids fremførte den kjente sangen til Lillebjørn Nilsen, til stor glede for alle i salen.

The Voice deltager Bjørn Olav Hartvigsen sang flere sanger med sin store sangstemme, til stor glede for publikum. Vokalisten blir spennende å følge fremover, når han nå snart kommer ut med egen musikk.

En av opptredenene med Hartvigsen var «Barn av regnbuen», sammen med Soul Kids. Da kjente man virkelig på musikkglede og stor respons fra salen etter fremføringen.

Og nettopp to barn fra Soul Kids stjal litt av oppmerksomheten i første del av programmet. Eiril Ask Soldal (7) og Siri Ånesland (8) sang duo, mens Geir Knutson spilte piano og Bygdekoret sang med på «Cover Me In Sunshine»

Etter opptredenen, fikk vi en liten prat med de to barna.

– Vi er veldig gla’e i å synge, og er med og synger fast i Soul Kids, forteller jentene.

– Det er kjempekult å synge foran så mange mennesker og vi har gledet oss lenge. Vi var ikke så nervøse, for vi har øvet masse. Vi har sunget masse før også, både i kirka og i Frikirka, forteller de ivrige i munnen på hverandre.

Hovedtaler for kvelden var Roald Rokseth. Med sin lune trønderdialekt fortalte han om Trønderen, Nordmannen og Borkisen. Med humor og gode poenger fikk han frem latter og applaus. Fortellingen hans om trønderen som gjorde borkis av seg i 1979, ble en publikumssuksess.

Den store happeningen var da Kulturprisen ble delt ut. Denne gikk i år til Vidar Haslum, som fikk prisen utdelt av ordfører Arild Windsland og kulturleder Wenche Flaa Eieland. (se egen sak).

Det var også høytidelig, når Ungbirken og Kulturblomsten ble delt ut.

UNGBIRKEN. Vegard Tveiten fikk fortjent heder for sitt arbeid, og sin deltagelse i mange ulike aktiviteter i bygda. Prisen ble overrakt av ordfører Arild Windsland og kulturleder Wenche Flaa Eieland.

Årets Ungbirk gikk til Vegard Tveiten (18). Han har allerede med sin unge alder rukket å bidra med mye for kultur og kristent ungdomsarbeid i bygda.

– Tveiten har gjennom sitt engasjement i Birkeland Musikkorps, Birkenes Hornmusikk, UKM, KRIK, trosopplæringen i kirka og som fotballspiller i Birkenes IL, vært en utrolig positiv ungdom. Han bidrar sterkt til et inkluderende miljø, het det i begrunnelse for tildelingen.

Tveiten mottok diplom, blomster og en gavesjekk på 6.000 kroner.

KULTURBLOMSTEN. Birkenes Hornmusikk har engasjert mange og gledet enda flere i snart 90 år. Her er Per Gunnar Knutson og Karen-Ingrid Witter på vegne av prisvinnerne.

Kulturblomsten er ifølge statuttene en heder til personer, lag eller organisasjoner som ved enkeltanledninger eller over tid har vist et engasjement langt utover det vanlige.

Årets Kulturblomst gikk til Birkenes Hornmusikk. Dette korpset ble stiftet i 1936, og har betydd mye for musikanter i bygda i snart 90 år.

Hornmusikken ble overrakt blomster, diplom og et spesial designet trykk av den lokale kunstneren Svenn Hansen.