Slo tilbake med tre pallplasser

FEILFRI SKYTING. Martin Uldal leverte feilfri skyting, både liggende og stående, under fredagens IBU Cup-sprint i Obertilliach. Da langrennsformen holdt samme nivå var det ingen i IBU Cup-sirkuset som kunne hamle opp med birkenesgutten. (Foto: Skjermdropp fra www.biathlonworld.com)

Etter å ha stått over sesongens nest siste runde i IBU Cup på grunn av sykdom, slo BIL-skiskytter Martin Uldal tilbake med seier, 2. og 3. plass i den siste runden i Obertilliach.

– Det er jeg veldig fornøyd med, absolutt! Jeg ble jo sjuk rett før nest siste runden, så at jeg klarte å trene meg opp såpass bra var deilig. Jeg fikk akklimatisert meg litt ved å være der nede litt før, men var i veldig bra form da jeg ble sjuk, så det ser ut til at formen har holdt godt, sier Martin Uldal til Birkenesavisa. Tre pallplasser på tre dager var likevel litt mer enn han hadde forventa.

– Etter forrige gang jeg var sjuk gikk jeg tre løp og havna vel rundt femtiende plass på alle tre, så jeg hadde ikke forventa at det skulle være så bra, men jeg gikk noen treningsturer før det første løpet og kjente at dette kjentes bra ut, forteller rekruttlandslagsløperen.

Raskeste langrennstid

De to siste rundene i årets IBU Cup (Europacupen) var lagt til de østerrikske alpene. Med tidligere erfaringer fra konkurranser i høyden reiste Martin Uldal tidlig til Obertilliach for å akklimatisere seg og være best mulig forberedt. Så ble han syk og måtte stå over den nest siste runden. Men da den siste runden åpna sist torsdag med kortnormal – 15 km med fire skytinger – viste han at sykdommen ikke hadde satt ham nevneverdig tilbake formmessig.

Birkenesløperen var rett og slett raskest av alle i sporet. Tre bom på skytinga var imidlertid én for mye til å vinne. Han måtte derfor se to løpere foran seg på resultatlista, begge nordmenn. Mats Øverby traff på 19 av de 20 skudda og vant, 14 sekunder foran Isak Leknes Frey, som hadde samme uttelling på standplass. Så fulgte Martin Uldal, snaue halvminuttet bak Frey.

HELNORSK PALL. De norske gutta innleda den niende og siste runden i IBU Cup med å tapetsere pallen i Obertilliach. Fra venstre: Toer Isak Leknes Frey, vinner Mats Øverby og treer Martin Uldal. (Foto: Per Gunnar Øverby)

– Det var veldig overraskende at jeg klarte å gå fortest i første rennet etter å ha vært sjuk så tett på. Men jeg åpna relativt kontrollert og fikk gode sekunderinger utover i løpet, så jeg klarte å gå et relativt lett og økonomisk løp, forklarer birkenesingen.

Feilfri skyting

Superfarta i sporet på kortnormalen ga håp om at han kunne raske med seg flere pallplasser på tampen av IBU Cup-sesongen. Håpet ble innfridd og vel så det allerede på fredagens sprint. Her skjøt han feilfritt – ti treff av ti mulige – og feide inn til seier i ren utklassingsstil, 38 sekunder foran Isak Leknes Frey og 39 sekunder foran Sverre Dahlen Aspenes.

– Det var et helt rått løp. En kan jo alltids gå litt fortere på ski, men det tenker jeg ikke på. Jeg skjøt på 17 sekunder på stående og 26 på liggende, så det var veldig offensiv skyting i tillegg. Så det var egentlig et så godt som perfekt løp, presiserer Uldal.

Mats Øverby tok 4. plassen og befesta de norske guttas posisjon som det suverent beste laget i årets IBU Cup. Beste «utlendinger» ble Emilien Claude og Lucas Fratscher på 5. og 6. plass. Skiskytterentusiaster vil gjenkjenne franskmannens og tyskerens navn fra resultatlistene i verdenscupen. Begge ble slått med drøye minuttet av Martin Uldal.

Imponerende opphenting

På den avsluttende fellesstarten åpna Uldal friskt og leda hele første runden inn til første skyting. Her ble det to strafferunder, og dermed falt han bakover i feltet. Ut fra skyting lå han helt nede på en 34. plass, drøye 40 sekunder bak teten. Men birkelandsgutten holdt god fart på skia også denne dagen, og med feilfri skyting på andre liggende var han plutselig oppe på 4. plass, bare 19 sekunder bak den norske tetduoen Mats Øverby/Martin Nevland. Til tross for en strafferunde på tredje skyting føyk Uldal ut fra standplass på 3. plass, bare 9 sekunder bak Øverby/Nevland, som fylte. På sisterunden samla det seg en norsk kvartett i tet, og siste stående ble en rein norsk skyteduell mellom Sverre Dahlen Aspenes, Mats Øverby, Martin Nevland og Martin Uldal. Dahlen Aspenes hadde et lite forsprang og gikk først ut, til tross for en strafferunde. Øverby og Nevland bomma to ganger hver. Det gjorde ikke Martin Uldal, som gikk ut fra standplass som andremann, med god margin bakover. Opphentinga etter den første skytinga hadde imidlertid kosta krefter, så BIL-løperen måtte grave dypt for å holde plassen:

– Jeg var så sliten, jeg var helt tom, og Nevland kom ganske fort, så jeg måtte mobilisere litt, bekrefter han.

Har høyere ambisjoner

Med de tre pallplassene i Obertilliach sikra Martin Uldal seg 4. plassen på sammenlagtlista i årets IBU Cup. Det holder ikke, mener han.

– I forhold til toppnivået jeg har vist i år, føler jeg at jeg hadde gode muligheter til å gjøre det bedre. Men sånn ble det, med litt sykdom og litt dårlig skyting innimellom.

Sammenlagtlista i IBU Cup er uansett ikke så viktig, framholder birkenesløperen. Det viktigste er å gjøre det så bra at han får prøve seg i verdenscupen. Denne vinteren har de norske IBU Cup-løperne vist at de kan hevde seg i det aller ypperste selskapet dersom de får sjansen. Senest ved Johan-Olav Smørdal Botn, som tok 3. plassen på verdenscupjaktstarten i Soldier Hollow i USA natt til søndag.

– Når han får lov å gå verdenscup fordi det er ekstraplasser, og så tar han tredjeplass på dårlig føre, så sier det litt, påpeker Martin Uldal. Han tror absolutt han sjøl kan få muligheten dersom han tar et nytt steg fram mot neste sesong.

Går for gull i NM

Nå gjenstår kun NM normalprogram i Tromsø kommende helg og NM sprint, fellesstart og stafett på Geilo første helga i april før skiskyttersesongen 2023-24 er historie. Martin Uldal dropper turen til Tromsø, men på Geilo skal det gås for gull!

– Masse gull og medalje på stafett, ler han når han blir spurt om hva som er målsettinga for NM. Før han korrigerer seg sjøl en smule:

– Det er klart det er vanskelig å ta gull på både sprinten og fellesstarten, men medalje skal jeg ta!

Stor norsk dominans i IBU Cup

De norske gutta har dominert stort på det nest høyeste nivået denne sesongen. Sammenlagtlista ser ut som den kunne vært henta fra Norgescupen. Suveren vinner ble Mats Øverby med 1325 poeng, så følger Johan-Olav Smørdal Botn med 1135, Martin Nevland med 1037, Martin Uldal med 980 og Isak Leknes Frey med 917 poeng.

Sammenlagtlistene i cupene for hver enkelt øvelse er ikke mindre imponerende, sett med norske øyne.

Sprintcupen: 1. Johan-Olav Smørdal Botn, 2. Mats Øverby, 3. Martin Uldal, 4. Martin Nevland, 5. Isak Leknes Frey.

Normalcupen: 1. Mats Øverby, 2. Vebjørn Sørum, 3. Isak Leknes Frey, 4. Johan-Olav Botn, 5. Martin Uldal.

Jaktstartcupen: 1. Mats Øverby, 2. Martin Nevland, 3. Isak Leknes Frey, 4. Johan-Olav Botn, 5. Martin Uldal.

Fellesstartcupen: 1. Martin Nevland, 2. Mats Øverby, 3. Martin Uldal, 4. Danilo Riethmüller (Tyskland), 5. Isak Leknes Frey.