Martin tok et steg opp

NY PALLPLASS. Birkenes ILs og rekruttlandslagets Martin Uldal tok en ny pallplass i IBU Cup under sesongens tredje runde, på Sjusjøen. BIL-løperen ligger nå på 4. plass sammenlagt i IBU-cupen, men har større ambisjoner enn dét. (Foto: Atle Uldal)

Skiskytter Martin Uldal tok et steg opp på seierspallen under IBU Cup-runden på Sjusjøen.

Etter en moderat start med 11. plass på onsdagens sprintøvelse, som åpna IBU Cup-runde 3, slo birkenesløperen til med 2. plass på fredagens jaktstart. Med 18 treff på 20 skudd var han ti sekunder bak suverene Johan-Olav Botn som måtte ta én runde mer i strafferunden.

– Jaktstarten var noe helt annet enn sprinten. Jeg hadde en mye bedre dag, det løsna veldig, bekrefter 22-åringen til Birkenesvisa. Han gikk de første rundene jevnt og godt i samla felt, skjøt fullt hus på første liggende og én bom på andre liggende. På tredje skyting begynte det å skje ting.

Fikk ekstra krefter

– Jeg skjøt på skive ni, og da jeg fikk fullt hus, gikk jeg forbi alle mann, hadde bare Johan-Olav (Botn) foran meg, forteller Uldal. Han klarte å holde 2. plassen etter siste skyting, til tross for en strafferunde. Men Martin Nevland skjøt fullt hus og gikk ut bare noen få sekunder bak birkenesløperen. Dermed ble det en kamp for å holde Figgjo-løperen bak seg.

– Jeg fikk det litt på sisterunden, han var helt oppe i ryggen på meg på et tidspunkt, men så fikk jeg noen ekstra krefter, så da klarte jeg å holde ham bak meg, sier en letta Martin Uldal.

JAKTSTARTPALLEN. Martin Uldal (t.v.) fra Birkenes IL og Norge på pallen etter jaktstarten på Sjusjøen, sammen med vinner Johan-Olav Smørdal Botn (midten) fra Stårheim IL og Norge og treer Martin Nevland fra Figgjo IL og Norge. (Foto: Atle Uldal)

Nevland gikk inn til 3. plass, mens Mats Øverby på 4., Isak Leknes Frey på 6. og Vetle Rype Paulsen på 9. plass kompletterte en ny norsk maktdemonstrasjon på herresida.

Leda store deler av løpet

På fellesstarten lørdag åpna Martin Uldal sterkt og lå i tet etter feilfri skyting på første liggende, én strafferunde på andre liggende og det samme på første stående. Så ble det to bom på siste stående, og dermed røyk pallplassen.

– Jeg klarte ikke å sette det sammen skikkelig. Jeg følte det var min dag, så jeg hadde veldig lyst til å få det til, men så gikk det ikke, så jeg var veldig skuffa, innrømmer rekruttlandslagsløperen, som gikk i mål til 4. plass, ett minutt og 12 sekunder bak Martin Nevland, som skjøt kun én bom og tok seieren. 13,6 sekunder bak fulgte en feilfrittskytende Mats Øverby, mens løyperaketten John-Olav Botn tok 3. plassen, kun fire tideler bak Øverby, til tross for hele seks strafferunder.

Samler ikke på 4. plasser

– Fjerdeplass er ikke dårlig, men det var ikke det jeg hadde håpa på. Etter å ha leda såpass lenge var det litt ekstra surt, innrømmer Martin Uldal. Når IBU-cupen nå tar juleferie, ligger han også på 4. plass på sammenlagtlista. Leder gjør Johan-Olav Smørdal Botn med 660 poeng. Så er det et hopp ned til Martin Nevland på 2. plass (436 poeng). Deretter følger Mats Øverby med 413 og Uldal med 373 poeng, før beste ikke-nordmann, tyske Philip Horn med 340 poeng.

– Det er ikke dårlig, det, men jeg har lyst på i hvert fall den andreplassen, så målet etter jul blir å klatre opp der. Botn har så sykt stor ledelse, så førsteplassen blir vanskelig, men andreplassen bør være innen rekkevidde, tror Martin Uldal, som håper på skiføre når han tar turen hjem til Sørlandet for noen dagers juleferie.

En liten kuriositet

Tyskeren som ligger på 5. plass sammenlagt i IBU Cup gikk inn til 4. plass på sprinten og 7. plass på jaktstarten i siste runde i verdenscupen. I IBU-cupen sliter han med å holde følge med de beste nordmennene. Det sier litt om nivået i IBU Cup denne vinteren, og ikke minst det skyhøye nivået de norske IBU Cup-løperne holder.