Margit Dale tar turen ned fra Valle til Onsdagstreffet

(Alle foto: Frode Verpe)

Uka over påske kommer den kjente tradisjonsformidleren Margit Dale fra Valle til Onsdagstreffet på kommunehuset. Hun er ei engasjert kvinne – politiker, kokebokforfatter, matblogger og også programleder på TV.

BA ringte henne oppe i dalen, og slo av en prat på trådløs telefon.

– Hva skal du fortelle om når du kommer hit til bygda?

– Det kommer nok til å handle tradisjon rundet det gamle matstellet, om bærekraft og om å utnytte råvarene.

– For vi produserer jo verdens beste råvarer her i nord.

– Og de råvarene er økologiske?

– Jeg er veldig for økologisk. Men jeg er vel litt midt imellom. Og det er viktig at det brukes lite antibiotika.

– Når jeg er ute og forteller har jeg mye fokus at det er enormt med kunnskap som går tapt. Vi ser at kostholdet på ganske kort tid har gått fra naturalhusholdning til industriprodusert mat. Mange spiser jo ikke en gang poteter lenger, sier setesdølen.

Knytta til kjøttråvarer er hun veldig opptatt av at hele dyret skal brukes, også innmaten.

– Vi må bygge opp stoltheten over norsk mat, det er viktig for meg. Og det er viktig å kunnskapen inn tidlig. Derfor har jeg hatt litt kurs for barn.

8. april gir Margit ut ei ny bok, «Setesdal – Kulinariske skattar og levande tradisjonar». Les presentasjon nedenfor.

Da vi snakka med henne mandag denne uka, var boka ennå ikke kommet fra trykkeriet. Men hun planlegger å ha «ferske» bøker med seg når kommer til seniorenes onsdagstreff uka over påske. Vi mer enn antar at noen da vil sikre seg et signert eksemplar.

 

___________________________

 

Ny bok

Setesdal – Kulinariske skattar og levande tradisjonar

Mattradisjonane i Setesdal har røter tilbake til eldgamle tider og er nærast for ein nasjonalskatt å rekne. Rettene og smakane er styrt av det ein sjølv kan hauste frå naturen, og med sin geniale enkelheit, gode råvarer og reine smakar appellerer dei til moderne smakspreferansar og mattrendar.

Folkemusikk, song og dans frå Setesdal var dei første norske elementa som kom på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. I denne boka ser me på korleis desse og dei andre kulturuttrykka og skikkane i det løyndomsfulle dalføret er vove tett saman med mattradisjonane.

Setesdal – Kulinariske skattar og levande tradisjonar inneheld nærare 90 oppskrifter og er fylt til randen med kunnskap og historie. Boka er skrive på eit lettfatteleg vis og er moderne og spenstig i forma. Ho er krydra med intervjuar av lokale tradisjonsberarar og er rikt illustrert med vakre bilete. Resultatet er ei kokebok utanom det vanlege. Om du har eit hjarta for Setesdal eller ganske enkelt liker norsk, kortreist og ujålete mat, vil du elske denne boka.

Boka er skrive av Margit Dale og Frode Verpe, og har tekstbidrag frå historikar Leonhard Jansen og folkemusikkvitar og felespelar Annbjørg Lien.

 

Bidragsyter: Margit Dale (forfatter), Frode Verpe (forfatter og foto)
Forlag: Systog Dale Produksjoner AS
Format: Innbundet
Språk: Nynorsk
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 296

 

____________________

Pressemelding