Jonas har gått i sin brors fotspor og tar nå samme lærevei som sin nesten fem år eldre bror. På Svein Egils Bilverksted på Glamsland treffer vi brødrene Jonas Heia (17) som er lærling, og Sondre Heia (22) som er utdannet bilmekaniker. Historien til Jonas er et levende bevis på at skole og utdanningssystemet i dag fanger opp de som ikke mestrer alt det teoretiske i skolen.
Jonas, som bygda ble kjent med i «Norge rundt» på NRK da statskanalen besøkte «Åpen garasje» hos Fredd Nygård i Villaveien nylig, er veldig fornøyd med at han i dag har fått læretid på bilverkstedet i Lillesand.
Det var ingen selvfølge for 17-åringen at han skulle få plass som lærling. I likhet med mange jevngamle, har Jonas hatt utfordringer med å lykkes med det teoretiske på skolen. Med tanke på de som har falt mellom to stoler, og er mer praktisk anlagt, har utdanningssystemet i Norge tatt store steg de seneste årene.
BA blir fortalt at Jonas ikke trivdes på sitt første år på skolebenken på Dahlske videregående skole i Grimstad. Unggutten fra Smalsundlia slet med teoriundervisningen, og spesielt i matematikk var det vanskelig. Det endte med at han strøk i faget, noe som i første omgang stoppet han fra læretid ute i bedriftsmarkedet.
I fjor sommer tok han selv kontakt med bilverkstedet på Glamsland, som fra før hadde meget gode erfaringer med den fem år eldre broren.
Svein Egil Bredesen, innehaver av bilverkstedet, syntes det var trist at en nevedyktig ungdom ikke skulle få sjansen. I samarbeid lagde de en lærlingavtale som går over tre år, mot normalt to.
I ettertid viser det seg at dette var en svært god avtale for alle parter.
– I 2020 tok jeg inn eldstebroren Sondre i lære og har ikke angret et sekund. Han fulgte opp med en godt bestått fagprøve i juni 2022. Nå har han vært fast ansatt her i verkstedet siden den gang, og er en stor ressurs her hos oss.
– Da Jonas ringte meg fortvilt i fjor og fortalte at han hadde strøket i et fag, så kunne ikke det stoppe meg fra å gi en så bil- og motorinteressert gutt sjansen. Og hadde han bare litt av genene fra storebror, så ville det bli suksess uansett, forteller innehaveren.
Og suksess har det blitt. Men også en svært fornøyd ung gutt, som nå har vært i bilverkstedet sammen med storebror i flere måneder.
– Jeg er så utrolig fornøyd med å være her i verkstedet, og trives hver dag jeg er på jobb. Her lærer jeg mye av de andre på jobb, om nettopp det å skru og reparere kjøretøy. Når dette også er en hobby, så er jeg heldig som får lov til å gjøre dette hver dag, og i tillegg få lønn for det, forteller Jonas engasjert.
– Noe av det fine her er at man blir gitt tillit av de andre på jobb, når vi reparerer og skrur. Det gir meg en fin mestringsfølelse av det å få ting til.
– I tillegg er det jo praktisk greit å kunne sitte på med min bror til jobb, siden jeg ikke har lappen enda. Men det er ikke lenge til jeg skal kjøre opp, for jeg fyller 18 år nå i mai. Jeg har allerede tatt teoriprøven på sertifikatet. Og tenk, den greide jeg på første forsøk, forteller han med stolthet.
Stolt kan han også være av jobben han legger ned i verkstedet. En del av det å skru på biler og motorer har han tatt med seg gjennom interessen, som vokste ekstra rundt 13-årsalderen.
Og det har allerede stått noen selveide biler ved heimen i Smalsundlia. Nå venter en Mercedes i gårdstunet, så snart lappen er i boks.
– Nå er det mamma Liv Maria som låner Mercedesen, men det blir bare til jeg får lappen, forteller han med et glis.
– «Åpen garasje» må jo ha inspirert deg tidlig?
– Jeg begynte på Fredds garasje, sammen med andre kompiser da jeg gikk i 8. klasse, tror jeg. Det var her interessen for motor og kjøretøy startet. Der lærte vi å skru på mye rart. Vi tok med ting hjemmefra, eller så kunne Fredd ha funnet fram motorer vi kunne fikse på, som ikke startet eller gikk.
– Det gøyeste, og kanskje det som gav ekstra kick den gang, var da vi fikk gamle motorer som ikke var på svev, til å starte igjen. Det gjorde noe med mestringsfølelsen vår, husker jeg. Så nei, jeg tror neppe jeg hadde vært her i verkstedet i dag, om jeg ikke hadde begynt på «Åpen garasje» den gang.
Eldstebroren Sondre setter seg også ned litt og forteller om jobben sin.
– Vi har alltid likt å skru hjemme hos oss, og når vår hobby også kan gi et levebrød, så er det helt topp. Og spesielt her hvor arbeidsmiljøet er så kult og vi trives sammen på jobb.
– Jeg har jobbet her fast i snart to år, har fått fast inntekt og har nettopp kjøpt meg hus på Flakksvann. Jobb gir mestring, men også muligheter som ikke ville vært der uten fast jobb.
Og selvsagt kjører også Sondre Mercedes.
Historien om at Jonas får sin mulighet i arbeidslivet, er til etterfølgelse for samfunnet vårt. I tidligere år var det nesten en uskreven regel om at man måtte ha en god skolegang og teoretiske fag som bakgrunn for å lykkes. Mange ble skoletapere. Nå er det blitt slik at de som ofte ble kalt «skolelei» eller slet med teoretiske fag tidligere, kan lykkes og skaffe seg en karriere uten at teori dreper interessen for et fag.