– Hvorfor en temadag om Midtøsten?

 

Aslak Fjermedal, Roald Håverstad og undertegnede deler et engasjement omkring situasjonen i Palestina/Israel og arrangerer temadag lørdag 27. januar. Den pågående krigen har forsterket engasjementet vårt.  Aslak og Roald har hatt turer til området og har satt seg godt inn i historiske kjensgjerninger. Begge har hatt sentrale verv i Palestinakomiteen i flere år. Aslak og Roald vil være kjent for mange. Aslak er bonde og nært knyttet til Vegusdal Bygdemuseum i Fjermedal. Han fikk nylig kulturprisen i Iveland kommune. Roald, som har hatt mange år i politikken i Birkenes, var varaordfører for Sp en periode og har mange år bak seg som lærer ved Engesland skole.

For egen del har jeg lest teologisk litteratur knyttet til Israels rolle i dag. Jeg har benyttet undervisning til teolog i den engelske, anglikanske kirke, John Stott (1921-2011), kjent for de fleste som er interessert i teologi. Time Magazine satte han opp på en liste i 2005, som en av de 100 mest innflytelsesrike personer i verden. Jeg har lest bøkene til Stephen Sizer, «Christian zionism – Roadmap to Armageddon» og «Zion’s christian soldiers?». Sizer er teolog og prest i The Church of England og har doktorgrad på kristensionisme. Han kan kritiseres for å ha fått sparken som prest etter en uttalelse knyttet til jøders medvirkning til anslaget mot Twin Towers i New York. Han er en konservativ teolog og har fått mye anerkjennelse for hva han har skrevet, men også mye hets fra amerikanske kristensionister.

Evangelist Finn Arne Lauvaas er en kar som har hatt stort innpass og lang fartstid i de frikirkelige miljøene, spesielt innen pinsemenigheter og De frie evangeliske forsamlinger. Det er vel få i Norge som har jobbet mer med problemstillinger knyttet til Israel og endetiden enn ham og som har måttet betale en pris i form av utfrysning fra store deler av det gode, evangeliske selskap. Han har forfattet en rekke bøker omkring temaet og jeg har også benyttet flere av disse i mine selvstudier.

Noen vil mene vi burde hatt med deltakere på temadagen vår som har synspunkter som er sammenfallende med organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF). Hensikten er ikke å skape debatt mellom den ene og den andre siden denne dagen. Hensikten er å kunne gi en utdypning av synspunktene vi selv står for og så får debatten vente til en senere anledning. Vi er selvsagt åpne for kritiske spørsmål underveis, men vi legger mer opp til dialog enn debatt.

Et personlig anliggende for meg er en faktaorientert historieformidling. Da må vi snakke om det vi aldri lærte på skolen, i alle fall det jeg ikke lærte på skolen. Historiefortellingen om Palestina og opprettelsen av staten Israel har nok vært mangelfull for min generasjon. Jeg fikk høre at jødene kom til et nesten folketomt land i 1947-48, men det stemmer i alle fall ikke. Ifølge FN bodde det 1,9 millioner palestinere i det britiske mandatområdet i 1947 og 750.000 av disse flyktet eller ble fordrevet.

Bispemøtet ga en uttalelse, datert 16.10.2020, om «kristensionisme». Vår egne biskop, Stein Reinertsen, deltok på pressekonferansen som ble holdt i anledning denne uttalelsen. Der sies det rett fram at man finner kristensionisme teologisk og menneskerettslig uholdbart.

Tidligere biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, skriver i Vårt Land 28.10.20: Kristensionisme innebærer troen på at opprettelse av staten Israel er oppfyllelse av bibelens profetier og starten på endetiden. Staten Israel kan ikke kritiseres, men bare velsignes. Basert på fortolkninger av 1.Mos 12:3 er tanken at gjennom å velsigne staten Israel blir en selv velsignet, og ved å forbanne staten Israel blir en selv forbannet.

Det er ganske mye skepsis til biskopene i evangeliske, israelsvennlige kretser i Agder, men det jeg har lest som teologisk begrunnelse for at kristensionismen ikke er gangbar, er skrevet av konservative teologer som tolker GT i lys av NT.

Jeg håper denne temadagen i Langhuset på Vegusdal kan skje i en god og hyggelig atmosfære, selv om temaet er følsomt for mange. Svaret på spørsmålet i overskriften er kort og godt at selv om man bor langt inni skauen i Vegusdal så blir man berørt av hendelser i fortid og nåtid knyttet til Palestina og Israel! Velkommen til de som har lyst til å delta! Se annonse for påmelding i dagens papiravis.

 

Ole Morten Vegusdal

 

____________

Brukerskapt