– En del landsfolk vaser ofte så lenge i byen

 

For 75 år siden

Under en pause i forhandlingene i siste herredstyre i Birkenes spanderte Hans Espegren brus på hele herredstyret. I tillegg til det spanderte Ingebrigt Paulsen kaffesukker. Det ble en liten feststund av det, og en manglet bare en fotograf som kunne foreviget herredstyremedlemmene der de satt med hver sin flaske foran seg. Guttemusikken marsjerte seinere inn på plassen i sine vakre nye uniformer og ga et par nummer til beste.

Arbeiderbladet  30. juli 1949

 

For 80 år siden

På Digernesheia i Herefoss kunne ein nyleg sjå eit merkeleg syn. Ein flokk på 8-9 hestar som gjekk på beite der oppe, slo seg saman og tok seg eit laug i ei lita tjønn like ved. Og dette hende fleire gonger. Var det varmen eller avvåtet som fekk dei til å gjera noko så uvanleg? – Nei, det var eit slags botngras dei hadde fått smak på. Dei vassa ut i vatnet til langt opp på sidene, dukka så hovudet under plent som ei and, heldt pusten både lenge og vel til dei hadde funne det dei leita etter, og så stod dei etterpå og gjorde seg til gode med botngraset medan søylevatnet draup fra mulen.

Tvedestrandsposten  25. juli 1944

 

Bione har i sumar drege inn nokso store mengder med ei slags honning, som ein ikkje tidlegare har sett maken til her i bygda. Honningi er seig og forsukra inne i vokstavlane, so det er heilt rådlaust å få ho ut ved slynging. Det nyttar ikkje med honningløyser eller varmt vatn. Ein får ut berre lite grand. Dette gjeld alle bigardane i Birkenes. Det ser ille ut ut om ein ikkje skal få den sukra honningi ut, so det blir plass til lynghonningi, når hovedtrekket tek til omkring 1. august, skriv birøkter i Birkenes til Fædrelandsvennen.

Nationen  26. juli 1944

 

For 85 år siden

Med Herefoss – Grimstad-ruten har det lenge vært en uskikk at chaufføren må vente på både passasjerer og varer som skal opover mot og til Herefoss. Ofte kommer byfolk til bilen med det de skal sende opover med det samme bilen er pliktig til å gå, og en del landsfolk vaser ofte så lenge i byen, at når bilen skal gå, da er de ikke ferdige med innkjøp. En uskikk! Andre ruter går bestemt på den tid de skal. Folk bør innrette sig så at Herefossruten kan gjøre likeså.

Grimstad Adressetidende  10. august 1939

 

For 95 år siden

På Sørlandets kristelege ungdomsskule i Birkenes hev det i sumar vorte gjort eit større nybyggjingsarbeid. Det er bygt ein større fløybygnad til den gamle internatbygnaden. I den nye bygnaden vert det 3 nye skulesalar, lærarbustad, 8-10 nye elevrom. Bygnaden er reist der uthuset stod fyrr og uthuset er no flutteit stykke fraa skulen under eige tak.

Agder Tidend  21. juli 1929 

 

Efter den geografiske opmaaling som blev foretatt i sommer, viser det sig at Mosfjellknuten er 352,22 meter over havet. Tjøntveit 226, 98 meter – begge beliggende i Birkenes. Heimdalsknuten 429,50 meter og Trolldalsknuten 410,38 meter – begge beliggende i Vegusdal. Da her nu er fin ny vei til Tjøntveit med fine omgivelser og ovennevnte høidepunkter er nogenlunde i nærheten av hverandre, kan dette bli et utmerket turiststrøk. Paa Tjøntveit er god plass og god adgang til aa faa kjøpt melk og hjemmersmør.

Lillesands-Posten  2. august 1929

 

Me melde igaar um eit tilfelle av laamesykja i Birkenes. Dr. Hagen segjer at det er ein 6 aars gamal gut paa Svalandsom hev sykja. Laudag vart guten førd til Kristiansand. Det er teke alle raadgjerder so ikkje sykja skal spreida seg. Huset skal vera isolera i 2 vikor.

Agder Tidend  9. august 1929