Mange dyktige, kreative og ikke minst modige elevgrupper viste frem bedriftene sine, tirsdag denne uken.
Elevene hadde også fordelen av at ha mange representanter fra lokale bedrifter som kom med tips og idéer til hver enkelt bedrift.
Jan Terje Arnesen representerte Koab, Terje Bjorvand fra Scanflex, Kjetil Aamlid fra Birkenes Sparebank og Kjetil Windsland fra Kjetil Windsland AS. På plass var også Vemund Ruud og Karianne Harrendran fra Ungt Entreprenørskap.
Først ut fra snekkergruppene var TING OG TANG, bestående av Sondov Vreim Jørgensen, Mathias Arnesen Røstad, Martin Mollestad og Eivind Eikeland. De stilte med en fint hjemmesnekret fuglemater som var lagd av restmaterialer. De hadde også lagd tørebunter til å få fyr i ovnen med.

TING OG TANG. Sondov Vreim Jørgensen, Mathias Arnesen Røstad, Martin Mollestad og Eivind Eikeland.
De har allerede rundt 50 bestillinger og skal stille opp med salg av produktene sine på julemessen 3. desember på Valstrand skole.
Nest ut var TRE OG HÅNDVERK som hadde lagd en fin, resirkulert benk. Her får også hver kjøper med seg en brikke i tre til å ha under kaffekoppen. Denne bedriften hadde også lagd fuglekasser, og et skilt med QR-kode for vipps i tre. Ønsker du å kjøpe denne nydelige benken så står TRE OG HÅNDVERK klare på julemessen.

TRE OG HÅNDVERK. To av ungdommene fra denne elevbedriften, Mathias Lunden og Eirik Topland.
– Materialet er kortreist fra skogen på Birkeland. Ole Petter Holm har hjulpet til med å skjære ut materialet.
Representantene bak TRE OG HÅNDVERK er Jarle Røyland – markedsansvarlig, Mathias Lunden – daglig leder, Samuel Aanesland – produktansvarlig og Eirik Topland – økonomiansvarlig.
Terje Bjorvand fra Scanflex fikk æren av å prøvesitte benken.
Bedriften fikk positiv tilbake melding fra Vemund Ruud som sa:
– Imponerende, dere er veldig produktive.
Tredje bedriften ut kaller seg for WOODWORK og er startet av Henning Faremo Vimme – leder og kundeansvarlig, Lukas Bjorvatn Imenes – økonomiansvarlig, og Marius Stråbø Aamlid som har ansvaret for markedsføring. Disse guttene hadde en flott presentasjon på pc´n der de fortalte om produktet sitt som er en hylle i forskjellige størrelser, lagd av restematerialer fra Scanflex.
– 10 prosent av inntektene går til Redd barna, forteller de i presentasjonen.
– Jeg kom på ideen, og så tegnet jeg den ned og delte med de andre i bedriften, forteller Lukas.
Disse guttene hadde ikke den enkleste starten da de alle begynte i noen andre grupper først, men fant siden hverandre, og trives nå godt som gruppe. De har prøvd å skape forskjellige ting, men har nå landet på hylle-prosjektet.
Fjerde gruppen inn av snekkergruppene var fire jenter med bedriften – SKJÆREGÅREN. Med seg hadde de sine fint lagde skjærefjøler og lys. Disse jentene har allerede laget seg en Instagram – Skjerdgaarden EB, der de også tar imot bestillinger.
Terje Bjorvand kom med tilbud om å olje skjærefjølene hos Scanflex.
Tre av fire jenter var på plass under presentasjonen og de var: Bergljot Nyhaven – markedsførings ansvarlig, Linnea Faremo Vimme – produktansvarlig og Lena Stachewicx – økonomiansvarlig.
Her fikk de mange positive tilbakemeldinger fra tilskuerne.
Sist ut var DEN LILLE TREFABRIKKEN som hadde laget praktiske og flotte gryteunderlag med slagordet – En varmere hverdag – innbrent.

DEN LILLE TREFABRIKKEN. Simen Nygård, Matheo Larsen og Tobias Birkenes.
De hadde også med seg opptenningsved.
– Dette er gjenbruksmaterial som gjør de til mer miljøvennlige produkter, forteller bedriften.
De forteller også at det har vært vanskelig å finne ut av hva de skal lage, og at de har prøvd ut forskjellige ting før de bestemte seg.
– Disse kunne jeg kjøpt med en gang, sier Karianne fra Ungt Entreprenørskap.
Bak DEN LILLE TREFABRIKKEN står Simen Nygård som markedsføringsansvarlig,
Matheo Larsen – daglig leder og økonomiansvarlig og Tobias Birkenes – produksjonsansvarlig. Den lille trefabrikken gir 10 prosent av inntektene til Barnekreftforeningen.
Vemund Ruud forteller at Valstrand skole er en av de største skolene med Elevbedrifter i Agder.
– Dette er et prosjekt som vi virkelig tror er bra. Det er også gjort undersøkelser på elever fra videregående, som i skolen opprettet en elevbedrift, og siden i voksen alder skaper egne bedrifter igjen. Her er det læring gjennom å være til nytte. Elevene må skape et produkt som de siden skal prøve ut, og se om det er til nytte. Det er bra forberedelser for arbeidslivet, forteller Vemund.