– Det er nå vi får se hvor allsidig vi er i kulturlivet vårt

 

Kom mai du skjønne milde, heter det i sangen. I tillegg er også mai en festmåned med mange gode opplevelser. Vi har markert en feiende flott 17. mai med strålende vær og stor deltakelse. Takk til alle som bidro fra komiteer, korps og talere. Til de som gjorde folkefesten til et nytt høydepunkt. Og takk til de som bidro i folketoget.

Folkefesten er også arena for utdeling av kulturpriser. Det er en oppgave som jeg setter umåtelig stor pris på å få utføre. Det å gjøre stas på enkeltpersoner eller lag som med sin innsats har betydd mye for andre, er en verdifull tradisjon som vi må ta vare på.

Hornmusikken er et sånt lag. De gav musikk i 17. maitoget allerede i 1937. Og har gitt musikk til hverdag og fest i bygda siden gjenoppstandelsen i 1974. Kulturblomsten for 2024 var fult fortjent og måtte den bli til inspirasjon for nye år for korpset.

At vi også setter pris på ungdommen, er Ungbirken et bevis på. Vi har mye flott og kreativ ungdom i vår kommune. I år var det Vegar Tveiten som nådde helt til topps. Nåløyet er trangt, men at Vegar kom igjennom er fullt forståelig når vi ser på hans allsidige rekke av oppgaver og verv han allerede kan føre opp på sin CV.

Kulturprisen gikk denne gangen til Vidar Haslum. Han har gjort et stort og umistelig arbeid for Birkenes kommune. På et kritisk tidspunkt samlet han navn på et utall av steder i kommunen vår. Kritisk fordi mange av de som gav ham navn var gamle og er i dag borte. Helt siden 70-tallet har Vidar Haslum samlet navn fra flere hundre informanter. Resultatet er blitt en bok på nærmere 800 sider, som ble gitt ut av Birkenes Historielag i 2022. Boken inneholder ikke bare navn, men også bilder av personer og steder, som er av stor verdi for vår kommunes historie. I tillegg sitter Vidar Haslum på mange timer med lydopptak, også det av personer som i dag er gått bort. Alt arbeid er gjort på dugnad. Også det er til å ta av seg hatten for.

Lørdag fikk jeg lov til å ønske velkommen til NM i halvmaraton. Arrangert av 100 års jubilanten Birkenes Idrettslag. Nok en gang et prikkfritt arrangement takket være dyktige arrangører og velvillige dugnadsfolk.

Onsdag for en uke siden feiret vi jubilanter i Birkenes kommune. Det var personer som har jobbet i kommunen i 25 og 40 år. Det er virkelig en flott opplevelse å ta på ordførerkjedet og si tusen takk for innsatsen – så langt i kommunen vår. I og med at de har jobbet hos oss i så mange år, tar jeg som et tegn på at de har trivdes.

Noen spør meg om det er annerledes nå å være ordfører enn da jeg hadde perioden 2011-2015. Jeg svarer stort sett nei. Saksmengden er like stor og økonomien er ikke blitt bedre, men på ett felt er det annerledes. Ordfører har fått tildelt oppgaven å foreta vielser. Og som brylluper flest er det i sommermånedene det er mest populært å gi hverandre et ja. Det er en spesiell opplevelse og det er en flott seremoni å ha ansvar for.

Etter en lang og kald vinter er det godt å komme over i mai og kjenne på livet igjen. Festmåneden er snart over og ferien nærmer seg, men før det vil det bli et mangfold av arrangementer i kommunen vår. Alt fra allsang på jordet til hundrevis av spark på ballen i Birkenesparken. Det er nå vi får se hvor allsidig vi er i kulturlivet vårt.

 

Arild Windsland

 

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.