Casper (14) – ung tekniker og scenearbeider med «heftig» arbeidsmoral

(Foto: Privat)

Casper Westberg har gjort seg bemerket med stor interesse for lys- og lydteknikk. Han har i noen år markert seg som tekniker lokalt både i Frikirka, for Sabla Moro, og for UKM.

Under sist ukes UKM Fylkesfestival på Evje var det flere som la merke til iveren og kunnskapen hans som tekniker. Såpass godt markerte han seg, at han blir sendt videre til Landsfinalen i UKM i Bodø i juni for å jobbe med teknikken under arrangementet der.

– Det var veldig gøy å komme til Landsfinalen. Det er meg og tre-fire andre teknikere som reiser opp og skal samarbeide med crewet der oppe. Det å jobbe med nye folk gjør meg ingenting. Det er bare spennende. Jeg synes også det er gøy at vi som står bak scenen blir løftet frem og har mulighet til å gå videre, sier han.

Casper reiser opp til Bodø første uka i skoleferien, og blir der i fire dager.

Casper store interesse er lyd og lys. Han går i 9. klasse på Valstrand skole, er snart 15 år, og bor i Nordåsstien. Interessen hans for lyd og lys ble for alvor tent for 5-6 år siden.

(Foto: Privat)

– Det begynte med at jeg så Paul Jensen styre lyden i Frikirka. Da tenkte jeg at det så gøy ut. Etter hvert fikk jeg prøve litt selv – først med å styre lysene. Det var skummelt i starten og jeg gjorde noen feil, men når det gjelder lys går det ikke an å gjøre så store feil. Så fikk jeg etter hvert prøve meg med lyden også.

Lært mye

– Jeg har også vært med Gøran Frigstad og rigga til i Blackboxen. Han så jeg hadde interesse, og foreslo for meg å være med på kurs i lys- og lydteknikk i Arendal i forbindelse med UKM.

Jeg har vært på to kurs der, og begynte da å gå dypt inn i det. Jeg har lært mye, men det er fortsatt mye jeg ikke kan, sier han.

Casper vil gjerne satse på en yrkesvei innen lyd og lys. Planen hans er først å gå videre på skole, på elektro, og så søke på jobb innen lyd- og lysdesign.

– Det å jobbe med lyd og lys er en variert jobb. Det skjer alltid noe, og det er aldri samme jobbdag. Jeg trenger å ha det variert for å ha det gøy.

Oppmerksom

– Det handler om å være oppmerksom og reagere. Det kan for eksempel være å oppdage at der var det en skarp tone på det instrumentet, for så å justere det ned. Det er mye tilpassing til de forskjellige bandene, og det gir en mestringsfølelse når det høres bra ut. Jeg merker selv at jeg er blitt mye bedre, sier han.

Han forteller at det er mange som har meninger om hvordan man skal gjøre tingene, men om han skulle komme med ett råd, måtte det være: Prøv deg frem. Stol på deg selv, ikke lytt på andre. Det er hovedregelen, men det kan være unntak. Om de kan det de snakker om, så må du få de tipsa de kan gi deg, råder han.

Får skryt

Kulturleder Wenche Flaa Eieland har samarbeidet med Casper flere ganger, og skryter gjerne av det gode samarbeidet deres.

– Casper har blitt en meget dyktig tekniker og scenearbeider. Han har vært med på flere UKM arrangementer lokalt og også bidratt på andre arrangement. Han har selv tatt initiativ til å delta på teknikerkurs i regi av fylket og fikk i år lov å være med som tekniker på fylkesmønstringen. Han gjorde en kjempefin jobb og var tekniker på danse- og teaterscenen. Det er himla gøy, og veldig fortjent at han nå får sjansen til å være tekniker i Bodø på landsfestivalen, lyder det fra kulturlederen.

Gøran Frigstad har også fulgt Caspers innsats som tekniker på nært hold.

– Casper er nysgjerrig, og finner ut av det han vil. Det er en kjempeegenskap i slike sammenhenger. Han er kjempegira og har pågangsmot og «heftig» arbeidsmoral. Det er flere ganger jeg har jobbet med teknikken, og plutselig er Casper der og vil bidra, forteller Frigstad.