Bjørg Marie har ansvaret for renholdet av 38.000 kvadratmeter

BJØRG MARIE PASSER PÅ AT MEDARBEIDERNE TRIVES I JOBBEN SIN. 45-åringen har erfart at god oppfølging av sine medhjelpere gir et godt arbeidsmiljø. Her er hun på vei tilbake på kontoret etter besøket på Valstrand skole.

Bjørg Marie Nystøl Søhagen har ansvaret for en veldig viktig yrkesgruppe i kommunen vår, nemlig renholderne våre. 45-åringen opprinnelig fra Oggevatn er en svært aktiv kvinne også på privaten, når hun ikke delegerer sine 13 medarbeidere på renhold, og i tillegg har en stilling som saksbehandler i Birkenes kommune.

Hun var nylig også aktuell da kommunen mottok prisen fra Avigo, for beste inkluderingsbedrift Avigo samarbeider med.

Bjørg Marie bor i Rennemoen, er gift med Kim Erik og sammen har de sønnene Kristoffer og David.

Vi skrur først klokka tilbake til 8. desember i fjor, da Bjørg Marie var på julefrokost hos Avigo sammen med næringsliv og samarbeidspartnere. Avigo er en arbeids -og inkluderingsbedrift som holder til i Lillesand.

– Vi var samlet til det jeg trodde kun var en hyggelig julefrokost sammen med andre næringslivsaktører i kommunen. Men plutselig skulle det deles ut en pris, om hvem som var best på arbeidsinkludering hvor fire bedrifter var nominert, og da ble jeg som en av to representanter ropt opp for å motta denne prisen, på vegne av Birkenes kommune.

– Det var først og fremst hyggelig, men også et bevis for at vi tar inkludering på alvor i kommunen. Også på renhold er dette aktuelt, så jeg var der nok ikke helt tilfeldig.

I begrunnelsen fra Avigo heter det følgende:

«Birkenes kommune har satt arbeidsinkludering høyt på agendaen, og er aktive i å finne muligheter som knytter flest mulig mennesker til arbeidslivet. Kommunen har en systematisk og faglig tilnærming, for å utvikle løsninger som kan ivareta både enkeltmennesker, og samfunnsmessige utfordringer.»

DYKTIGE MEDARBEIDERE. Teamlederen på renhold får ikke skrytt nok av sine medarbeidere og det er gjensidig. Her møter vi to polske damer som trives i jobben, og som utvilsomt var i godt humør når vi møtte dem. De fortalte også BA at lederen deres møter dem med et smil, vennlighet, god kompetanse og en lederstil som gjør dem bedre i jobben sin. Fra venstre Bjørg Marie, Magdalena Kruszynska og Ewa Kolakowska.

Vi møter Bjørg Marie på Valstrand skole, denne dagen like før jul. Der har hun blant annet to renholdere i arbeid, som vi treffer på ute på deres arbeidsplass. Hennes medarbeidere er fra Polen og har etter hvert fått en lengre erfaring i yrket sitt.

Begge har jobbet i Birkenes kommune i nesten ett år. Magdalena har fagbrev og Ewa er vikar. Magdalena flyttet fra Molde hvor hun har lang erfaring som renholder, for så å begynne hos oss. Ewa har 8 års erfaring fra 3B og har også tidligere vært litt innom kommunen som renholdsvikar.

MODERNE MASKINER. I renholdstjenestene er det ikke lenger vaskefilla som er den viktigste redskapen lenger, som i gamle dager. Når er det maskiner som gjør mye av jobben, og som gjør den grundig. Her viser Magdalena Kruszynska hvordan en slik maskin fungerer for BA.

Etter at vi har snakket litt med de flittige renholderne og fått en liten introduksjon på en av de nye gulvvaskemaskinene, så setter vi oss ned med multimennesket Bjørg Marie.

Hun startet den videregående skolegangen i Vennesla på Helse- og Sosiallinja, før hun gikk to år på Kvadraturen videregående skole. Deretter bar det ut i lære i Lillesand i to år. Etter endt læretid hadde hun fagbrev som omsorgsarbeider.

Deretter skjøt både jobberfaringene og videre utdanning fart.

– Jeg jobbet først en tid på ASKO i Lillesand, før jeg begynte i ISS, som er et privat rengjøringsbyrå. For ISS jobbet jeg både i Lillesand og i Birkenes i noen år.

– Så søkte Birkenes kommune etter en fagansvarlig for renhold i kommunen i 2011, som da var en helt ny stilling, og jeg fikk jobben. Den innebar da en stillingsbrøk på 70 prosent, hvorav 50 prosent av disse var som renholder, og 20 prosent fagansvarlig for renhold.

– Da jeg begynte i jobben tok jeg også fagbrev som renholdsoperatør. Siden har ansvaret i jobben min økt, og nå heter den Teamleder renhold, der hele stillingsbrøken går med til å styre og organisere mine medarbeidere. I tillegg jobber jeg i en 50 prosent stilling som saksbehandler for kommunen. Som ansvarlig for mine medarbeidere jobber jeg med arbeidsinstrukser, arbeidsrutiner, daglig drift, oppfølging av medarbeiderne, varebestillinger, maskinparken, litt budsjettarbeid og medarbeidersamtaler og så videre.

– På drift har vi en bygningsmasse på 38.000 kvadratmeter som vi har ansvaret for. Ved renholdstjenesten er vi til sammen 14 ansatte og en vikar. Av disse er vi åtte som har fagbrev. Vi har folk i svært mange bygg rundt i bygda, deriblant her på Valstrand, Birkeland skole, Herefoss skole, ved Oppvekstsenteret på Engesland, Joker Fritidsklubb, Natveitåsen barnehage, Sykehjemmet, Birkeneshallen, Stoppedalsmyra avlastning, legesenteret, samt noen bygg i sentrum, sammen med Avigo.

Dere jobber mye i team på de fleste områder og nivåer, og du må ha en variert arbeidsdag?

– Ja vi har faste team-møter utenom mine møter med hver enkelt medarbeider. I tillegg deltar jeg på flere av de ulike ledermøtene, som på forvaltning og drift.

– Jeg har mye variasjon i arbeidet, der ingen dager er like. Og jeg trives godt. Det er også fordi jeg har så utrolig flinke, fleksible og gode medarbeidere rundt meg, som gjør arbeidsdagen så innholdsrik. Husk på at mine medarbeidere gjør en svært samfunnskritisk jobb, der trivsel og det å redusere risikoen for smittespredning er en viktig del av vårt oppdrag.

LEDER MED ET SMITTENDE GODT HUMØR. Vi merket godt at Bjørg Marie var en sprudlende dame, der smilet og latteren satt løst, etter en god kommentar.

Bjørg Marie er ikke bare engasjert i jobben sin. Den smilende og imøtekommende kvinnen har også interesser som opptar henne på fritiden.

– Jeg har alltid vært opptatt av trening, og liker å utfordre meg selv fysisk. Jeg har drevet en del med crossfit på senteret på Kjerlingland der vi trente sammen en del av oss fra jobben frem til de la ned i 2020. Det ble også noen år ved Sky Fitness i lillesand etter det, og jeg har innredet eget treningsrom på loftet vårt som er plassen jeg trener ved nå. Jeg liker å kjenne at jeg bruker kroppen fysisk, og så gir det meg overskudd.  

Isbading er blitt mer og mer populært blant folk, også for Bjørg Marie.

– Ja, isbading burde flere prøve ut. Det gjør noe med kroppen, en positiv energi etter man har tatt et godt bad. Vi er nå en gjeng som møtes i Berse, hver fredag. Først begynte jeg alene i 2022, så ble vi to, og nå har vi jammen meg blitt fem stykker som har det veldig gildt når vi møtes i det kalde vannet.

– Til slutt Bjørg Marie, hva med alle tatoveringene dine. De må bety noe for deg?

– Jeg er veldig glad i tatoveringene mine, og de betyr alle noe for meg. Jeg husker jeg tok min første tattoo da jeg hadde fylt 18 år. Siden har det bare ballet på seg, forteller hun og ler sin gode latter.

Hun forteller om tatoveringer med navn av barna, minner gjennom livet, stjernetegn og blomster som hun er glad i.

Om ikke den allsidige kvinnen skulle hatt nok å styre med, så tar hun nå også en studie på AOF sin fagskole, i renholdsledelse.