Astrid Frøysnes Flaa (27) kommer ut med si første bok denne uka

(Foto: Privat)

Astrid Frøysnes Flaa har reflektert over livets mange mysterium, viktige samfunnsspørsmål og alvorlige hendelser. Nå kommer 27-åringen fra Rislåvollen på Flå ut med si første bok. Der kan publikum ta del i hennes opplevelser og tanker, gjennom poesien og novellene som hun utgir.

– Bokas tematikk varierer og inkluderer ulike typer poesi og noveller. Det er en samling av de tekstene min mor har plukket ut fra jeg var liten, og startet å skrive, innleder den kreative kvinnen.

Astrid har allerede rukket mye i sitt unge liv. Når BA snakker med henne, har hun nettopp kommet hjem fra sin jobb hos Tangen Dyrepark på Stange i Innlandet. Hun bor på Lørenskog sammen med samboeren Erik Turøy Midtun.

Hun var et aktivt barn og en engasjert ungdom i oppveksten, der hun vokste opp på Rislåvollen Gård. Hun har i alle år vært aktiv i 4H, og plakettvinneren er fortsatt engasjert i organisasjonen. I tillegg var hun aktiv i fotballen i Birkenes IL i flere år.

–Jeg har nok alltid likt å ha mye å gjøre og være i aktivitet. Heldigvis er det min mor Sigrun, som tar seg av det praktiske rundt utgivelsen av boka. Det er også hennes idé å gi ut noe av det jeg har skrevet disse årene, i bokform.

(Foto: FLAA FOTO/Hallvard Frøysnes Flaa)

– Du har hatt en variert og kreativ «blyant» gjennom disse årene. Man ser en stor variasjon i diktene og fortellingene dine?

– Ja, i de eldste diktene vil man finne en barnslig fascinasjon over eventyrlige dyr. Senere har stilen min endret seg med alderen og falt mer mot beskrivelser av skjebner og viktige eller alvorlige hendelser i livet. Jeg har også skrevet om emosjoner, fra egne og andres opplevelser gjennom disse årene.

– Jeg husker fra de første årene at jeg var glad i tegneserier, som barn flest. Men jeg likte også å lage mine egne tegneserier på den tiden.

– Biologi-hjertet mitt har også fått god plass i novellene mine. Man vil også finne dikt med beskrivelser av landskap, dyr og årstider.

– Vi ser er tydelig rød strek gjennom livet ditt, at dyr har vært en viktig del av barn og ungdomstiden din, og i voksen alder. Dette har kanskje formet deg på flere områder, også gjennom kreativiteten din?

– Ja, uten tvil. Jeg har jo vokst opp med dyr, og alltid vært veldig glad i disse. I tillegg så var jeg heldig og fikk jobb i Kristiansand Dyrepark som 16-åring. Der jobbet jeg hele tiden frem til jeg var 26 år. I disse ti årene var jeg mye i avdelingen Afrika, og jobbet med dyrene der. Etter at jeg flyttet til Østlandet og begynte å studere, fikk jeg jobb i Tangen Dyrepark, hvor jeg stortrives. Der jobber jeg nå i en 50 prosent stilling.

– Du har også, naturlig vil kanskje noen si, viet plass til dyr og husdyrene i studiene dine?

– Ja, det kan man trygt si. Nå jobber jeg med en masteroppgave som jeg skal levere til våren. Det hele handler om husdyrvitenskap. Det er biologi rettet mot husdyrhold. Dette er en meget spennende reise, men også en tidkrevende oppgave, forteller forfatteren.

(Foto: FLAA FOTO/Hallvard Frøysnes Flaa)

I boka har mamma Sigrun skrevet forordet.

Her forteller Sigrun om Astrid sin mormor fra Setesdal, som også var en kreativ sjel. Hun skrev blant annet dikt og sanger, kan hun fortelle. Og dermed skjønner man at noen av Astrid sine kreative evner, også må være arvet fra morsida.

Boka som snart kommer ut viser at hele søskenflokken som er vokst opp på Flå, er kreative sjeler. Astrid som er nummer tre i søskenflokken, er vokst opp med tre brødre. Alle har bidratt på hver sin måte med boka.

Yngstemann Hallvard (25) som bor på Flå, har tatt bilder til bokomslaget. Steffen (33) som også bor på Flaa, har «lekt» seg med bilder og tekstbidrag. Eldstemann Tor-Inge (34) som har etablert seg i Haslum, har redigert boka.

Boka er rikt illustrert med bilder fra Astrids oppvekst og livet hjemme på Rislåvollen.

I forordet kommer det også godt frem hva mor Sigrun har tenkt rundt boka, og viktige temaer som datteren har skrevet om.

– Då eg kom over Astrid sine mengder med tekster har eg berre plukka ut det eg følte for. Her er dikt og forteljingar ho har skriva frå ho var 10-12 år gamal.

– Ho har skriva om Utøya-terroren, korleis ein 4-åring opplever tapet over brødrene sine, integreringspolitikken i Noreg, aktiv dødshjelp, alkoholisme og andre skjebner.

Til slutt legger hun til;

– Men ho har og dikt om kjærleik, om årstidene og mykje anna.

Astrid forteller til BA at boka er hentet fra trykkeriet. Bøkene blir lagt ut på salg på Marikken om kun få dager. – Betal gjerne med Vipps, forteller mamma Sigrun.

Boka er trykt lokalt, på Synkron Media.

 

Tyv

 

Alle har stjålet

I løpet av livet

For vi har så mye å ta fra

 

«Jeg har da aldri stjålet noe»

Tenker du kanskje

Men jo, det har du

 

Du har stjålet et smil

Plantet vonde tanker

Stjålet gleden fra en

Som egentlig trengte et anker

 

Man kan stjele glede

Fred og ro

Stjele stillheten

Og tiden

 

Så vi alle stjeler

En gang iblant

Men det viktigste er å smile

Selv om det alt er tatt

 

 

En ny, en død

 

Sakte

Bare et øyeblikk

Er verden ute av sirkelen

Hvert sekund

Hvert halve sekund

Finnes det død

 

Sakte

Samtidig

Er hjernen utenfor universet

Hvert sekund

Hvert halve sekund

Finnes det en ny sjel