Arnold er ofte å finne hjemme på kjøkkenet

Arnold Parcon er en allsidig mann. Er han ikke på arbeid på Scanflex, er han mest sannsynlig på kjøkkenet, på jakt, fisker eller snekrer et spisebord. Her har du en mann som ser ut til å kunne litt av alt. Men han har en svakhet, han er veldig glemsk.

– Min kone kan nesten bli litt irritert noen ganger, fordi jeg er så glemsk, ler Arnold.

Arnold bor sammen med sin kone Helen Flakk Parcon i sentrum av Birkeland.  I dette huset deler de på matlagningen.

– Jeg lager mest middager fordi jeg oftest er hjemme først. På tirsdager lager Helen maten, noe hun er veldig flink til. Hun lager god mat. I helgene liker jeg å sove lenge, da står Helen for frokosten. Ellers er det oftest jeg som står for middagene.

I dette huset spiser de mye forskjellig mat og liker å spise både asiatisk og norsk mat.
Arnold er ikke redd for å prøve seg frem på kjøkkenet, og bruker gjerne det han har hjemme til å eksperimentere med.

Arnold flyttet fra Filippinene til Birkeland i 2003, og begynte som elev på folkehøgskolen for å lære om norsk kultur og språket.

– Kylling Adobo er en filippinsk rett som vi spiser en del. Den består av kylling som er marinert i soyasaus og eddik, og serveres med ris.

– Da jeg var åtte år, så gikk jeg først til skolen. Når jeg kom hjem, var det min oppgave å koke ris hver eneste dag. Ettersom det er noe som vi bruker mye, så var det viktig å lære å lage det. Da jeg var rundt ni år, så begynte jeg å lage mer fisk, kylling og kjøtt.

– I Filippinene spør man ikke barn «hva har du lyst å spise», der spiser de det som serveres. Eller så får de komme tilbake når de er sultne. Jeg tror barn kan ha litt for mye å velge mellom i dag.

– Jeg har alltid likt å lage mat og har jobbet mange år innen hotell og restaurant. Det var sånn jeg og Helen møtte hverandre. Hun bodde på hotellet der jeg jobbet i Filippinene. Jeg har alltid flyttet mye og er tilpassingsdyktig, så jeg bestemte meg for å flytte til Norge.

– Det var ikke noe problem for meg å endre matvaner eller kultur. Ettersom jeg i tillegg jobbet innen hotellbransjen i så mange år, så var jeg vant til ulike matretter fra ulike land.

– Er det noe du ikke spiser?

– Jeg er ikke så glad i komper, men jeg spiser det om noen byr på det. Men jeg lager det ikke hjemme.

Arnold fortsatte å jobbe innen hotell og restaurant da han kom til Norge, og jobbet i hele ti år på det som da het Noas Ark.

– Jeg er ikke bare glad i å lage mat, jeg elsker å spise også, ler Arnold.

– I Filippinene er vi ikke vant med brød, yoghurt og liknende til frokost. Typisk frokost, lunsj og middag i Filippinene er ris med enten fisk, kylling eller noe kjøtt til. Så vi spiser det samme til frokost, lunsj og middag.

Arnold forteller at både hans mamma og pappa lagde maten hjemme.

– Pappa likte å lage mat av egendyrkede grønnsaker, men mamma gikk og handlet det hun trengte på butikken.

I spisestua hos Arnold og Helen står et flott spisebord som Arnold selv har lagd. Her inviterer de gjerne venner og familie.

– Jeg tror jeg fått noe av kreativiteten etter min far. Han likte ikke å kjøpe nye leker, han ville at vi skulle lage det selv. Det er gode minner for meg, når vi laget leker sammen.

Arnold jakter på storvilt, driver med laksefiske, og plukker bær og sopp.

– Jeg liker best tyttebær, så det plukker jeg en del av. Så plukker jeg piggsopp, steinsopp og kantareller.

– Er det vanskelig å få tak på råvarer når du skal lage filippinsk mat?

– Ikke vanskelig, men det kan være litt tungvint å kjøre til en Asia-butikk. Så har de kanskje ikke alt der, og så må jeg reise til en annen.

Nå nærmer det seg jul, og da er det tradisjonell norsk julemat som står på menyen.

– Da er det Helen som står for matlagningen. I Filippinene var jeg vant til helstekt gris til jul. I Filippinene spiser man det meste fra dyret, med mye av fettet og sånt. Her i Norge er man mer bevisst rundt hva som er sunt og ikke, så det er positivt.

Den novemberdagen BA er på besøk, er det Biff Tapas som står på menyen.

Til denne retten kan man egentlig kan velge det kjøttet man har lyst på eller har hjemme.

Dette er en god og enkel matrett, som tar bare 30-40 minutter å lage.

Arnold har valgt elgkjøtt, som han har kuttet i tynne skiver og lagt i en marinade av soyasaus, hvitløk, sitron, rødløk og pepper.

Dette serverer han i dag med ris og soyasaus.

Denne retten kan også lages i tortillabrød, som du fyller med ris, kjøtt og de grønnsakene man ønsker – og gjerne en dressing på toppen.

– Dette er også veldig godt å lage med søtpotet og en valgfri saus eller strips, og en god bearnaisesaus til, sier Arnold.

Arnold reiser en del på ferie til hjemlandet sitt, men lengter alltid tilbake til Norge hvor han nå har sitt liv og sine rutiner.

– Er det noe du savner fra Filippinene?

– Ja, maten, og av og til varmen – og selvfølgelig familie og venner.