Postene til årets kulturorientering er nå utplassert

NY TOPPTUR. Håbsåsen er ny utsiktstopp i året toppturprogram. Toppen og området rundt er også med i årets kulturorientering. Her fra ryddingen av toppen. (Foto: Kulturorienteringa)


POSTENE ER UTE. Primus motor Trygve Løland kan nå fortelle at 40 nye poster til Kulturorienteringa nå ligger ute i naturen i Birkenes.

Kulturorientering har vært et tiltak helt siden 1998 og nå er 40 poster lagt ut i Birkenesterrenget. Det er O-gruppa i Birkenes IL som er hovedansvarlig for opplegget og primus motor er som alle år tidligere Trygve Løland. Heftet ligger allerede ute til salgs hos Best.

– Du er tidlig ute i år, Trygve, slår vi fast.

– Ja, det har vært en fin vinter, men nå som våren nærmer seg er det moro å komme i gang, slår han fast, vel vitende om at de ivrigste gjerne vil ut i skauen så fort som mulig.

– Det er størst interesse i starten, og flesteparten av de 130-150 kulturorienteringene vi selger blir solgt i mars og april, sier han.

En del av postene, nærmere bestem 13, er i år lagt til Håbsåsen og de nærliggende områdene.

Siden den aller første kulturorienteringa starta med utsiktspost på Håbsåsen, og Håbsåsen i år er tilbake som en av toppene i toppturprogrammet, syntes Trygve det var på tide å ta med området også i Kulturorienteringa.

 

Vi sakser litt fra Trygves beskrivelse av Håbsåsen; Håbsåsen (232 m.o.h) ligger sør for Håbesland med kjempefin utsikt mot Birkeland og store områder rundt. Du ser også ned på Stemtjønn og skogsområdene mot Flakkeheia og Svaland. Denne toppen var tidligere med i toppturprosjektet, og vi er meget glade for at den nå er med igjen. Stien til Håbsåsen er en del av stinettet Birkeland øst.

Løypa består av kupert skogsterreng med en del bratte partier. Utsiktspunktet ligger 182 meter høyere enn Birkeland sentrum. Rundløypa om Håbsåsen kommer i tillegg til eksisterende løypenett. Den er skiltet fra Rundetjønn og fra stikrysset i Heftedalen som ligger ca. 400m nord for Rundetjønn. Den ekstra sløyfa som er ny av året er drøye 2 kilometer om du går via Håbsåsen, Duekjerra og Stemtjønn. Det er flere muligheter å starte fra; Håbesland (umerka vei), Årdalen ved RV41, Synkron media (Birkeland trykkeri), vanntårnet i Tømmeråsen, Nordåsstien 22 (Espe rundt-løypa) eller fra parkeringsplassen v/Nordåsveien 52. Man kan selvfølgelig også starte fra Birkeland sentrum. Om du liker å gå umerka stier, er det også grei adkomst fra Risvann. Turkartet «Birkeland» anbefales.

De øvrige postene ligger i tilknytting til Gubbeløypa. Det at Svalandsgubben er med i årets Kulturorientering falt seg også helt naturlig, synes Trygve.

– 27 poster i, og ved Gubbeløypa er en grei måte å markere «Gubbens» 50 års jubileum. Vi vil gjerne friste folk til å gå rundt hovedtraseen til Gubbeløypa. Vi synes riktignok den er best senhøstes, men det er også en fin tur tidligere på året, – og kanskje mer behagelig, reklamerer Trygve.

Konvolutter med kart, klippekort og hefte kan kjøpes på Best bensinstasjon. Det er også en egen QR kode på hver post slik at man kan bruke mobilen for å lese fra heftet hvis man ønsker det.

Også i år har Trygve tatt utgangspunkt i bind fem i bygdebokserien, – Vidar Haslums Stedsnavn i Birkenes når han beskriver de forskjellige postene. Stedsnavnsboka kan ikke Trygve få fullrost nok.

– Det er en utrolig kulturhistorie, som få andre kommuner kan vise maken til, skryter han.