Valgvinneren blir Høyre, KrF øker – og INP kan få to representanter

Høyre kommer trolig tilbake i førersetet i lokalpolitikken i Birkenes. Partiet blir det klart største med over 27,9 prosent av stemmene. Det er en framgang på hele 5,8 prosent fra valget for fire år siden.

Disse talla bygger kun på opptalte forhåndsstemmer.

Opprettholder Høyre en oppslutning på 27,9 prosent etter at alle stemmene er talt opp, kommer partiet inn med seks representanter i det nye kommunestyret, én mer enn de fikk inn ved valget i 2019.

Kristelig Folkeparti synes å gjøre et svært godt valg. Talla fra forhåndsstemminga viser en framgang på 5,4 prosent, til 15,9 prosent. Det kan øke partiets kommunestyregruppe fra to til tre representanter.

Valgets tredje vinner synes å bli det nye Industri- og Næringspartiet (INP). De har fått 7,6 av forhåndsstemmene. Holder dette seg når alle stemmene er talt opp, kan dette gi to representanter i det neste kommunestyret.

Det er 21 ledige stoler i kommestyret, og de foreløpige talla viser Senterpartiet synes å bli valgets store taper denne gang. Av forhåndsstemmene har partiet fått 19,6 prosent. Det peker i retning av en nedgang på hele 13,7 prosent fra rekordvalget for fire år siden. Partiets gruppe kan bli redusert med tre representanter, og ligger an til å få inn fire representanter denne gang.

Arbeiderpartiet går tilbake og ligger an til få inn tre representanter, mot fire i dag. Av forhåndsstemmene har Arbeiderpartiet fått 12,5 prosent, en nedgang på 3,2 prosent.

Også ved dette valget synes Fremskrittspartiet å få et resultat ganske likt som i 2019. 9,4 prosent av forhåndsstemmene, og en liten framgang på 0,3 prosent – gir to representanter også i kommende periode, om talla holder seg.

Det siste partiet som synes å komme inn i det nye kommunestyret, er Sosialistisk Venstreparti – med én representant. De har fått 3,6 prosent av forhåndsstemmene.

Rødt og Venstre ligger ikke an til å komme inn i kommunestyret, med henholdsvis 2,2 og 1,4 prosent av stemmene.

Det er 4.068 med stemmerett i Birkenes. 27,3 prosent av de har forhåndsstemt.