Tre sekunder fra ny løyperekord i Birkenesrunden

TURKLASSEN UT FRA START. Her ser vi hovedfeltet ut startsletta i årets Birkenesrunde, som hadde totalt 121 startende.

Birkenesrunden ble arrangert for 49. gang etter oppstarten i 1975 og samlet 121 startende. Årets ritt ble vunnet av Vetle Slemdahl fra KCK foran lagkamerat Ole Jakob Haugen. Arrangøren gjennomførte rittet på en prikkfri måte, og hadde som vanlig start og målgang ved Birkenesparken.

Det var mange av de samme rytterne man så igjen fra tidligere, og spesielt i trimklassen er det mange kjenninger å treffe på i målområdet.

FØRST I MÅL AV ALLE. Per Johan Flaa, Jan Erik Ryen, Bjørnar Schanke og Ragnar Høygilt kom ført i mål i Birkenesparken av de som startet tidlig på formiddagen.

Tre av de fire aller første som kom til mål fra trimklassen og som startet tidlig var fra Birkenes. Det var Per Johan Flaa (61), Jan Erik Ryen (59), Bjørnar Schanke (60) og Ragnar Høygilt (71), som kom samlet inn i parken etter en fin tur.

– Veldig fin tur, og en forholdsvis grei temperatur var det. Innover i landet var det partier det hadde regnet en del, så asfalten var rimelig våt enkelte steder. Vi har kost oss, småprata og ikke kjent på noen «vondter» underveis, kunne de fire fortelle.

Firkløveret som kom først til målområdet har imponerende 91 starter til sammen, der Ragnar Høygilt har hele 47 ganger av de 49 startene.

Den syklisten med flest ritt er Tor Kristian Flaa, som på imponerende vis har syklet samtlige ritt siden oppstarten.

Deltagelsen i det kjente turløpet har variert de snart 50 årene det har vært arrangert. 81 startende var det første gangen, så tok rittet seg opp og hadde en topp periode rett etter tusenårsskiftet. På det meste var det 440 deltagere i 2004, og tallene holdt seg godt før det dalte igjen seks-syv år senere. De siste årene har det stabilisert seg godt under 200 ryttere, og bunnivået kom i fjor da kun 105 sto på startstreken.

I år var arrangøren i sykkelgruppa i Birkenes Idrettslag godt fornøyd, selv om det så mørkt ut bare for noen dager siden.

– Tidligere i uke var det ikke mange som hadde meldt seg på, men med flere påmeldte de siste dagene så fikk vi en liten økning fra fjor. Som hvert år har vi fine premier som vi trekker blant alle de påmeldte, kunne de fortelle.

– Hovedpremien i år er en grusracer til en verdi av 15.000 kroner. Denne er sponset av sykkelgruppa vår og Intersport i Lillesand, forteller Notto Høiland og Pål Gundersen i sykkelgruppa.

– Ellers har vi 12 andre premier vi trekker om. I tillegg får alle de med de ulike jubileum (årspremier) et flott synlig bevis på dette, forteller rittleder Høiland og sekundant Gundersen til BA.

I 2020 satte Tobias Halvorsen fra KCK og Birgitte Andersen Nilssen fra Asker CL ny rittrekord da de kom først i mål samlet med et større felt. Rekorden på 2.08.48 fra tre år tilbake, overlevde kun med tre sekunder da klokka stoppa på 2.08.51 i søndagens løp.


SPURTSLO LAGKOMPISEN. Her sykler Vetle Slemdahl fra KCK over mål etter å ha spurtslått lagkameraten Ole Jakob Haugen de siste meterne.

– Vi var lenge en gruppe på syv ryttere i tet. Den siste mila var vi nede i kun fire ryttere, og fem hundre meter fra mål begynte luresyklingen, forteller de tre første i mål.

Sterkest var Vetle Slemdahl som slo lagkompis i KCK Ole Jakob Haugen med bare noen meter i spurten. Tredje mann, Geir Kristian Teigland, fra sykkelklubben Hero, måtte gi opp da det gjensto noen få hundre meter.

Alle vi snakket med etter målgang, yngre og eldre syklister hadde hatt en fin tur på veiene i Birkenes og Froland. Flere mente at vinden hadde snudd, slik at de hadde motvind begge veier. Om det bare føltes slik, eller om det stemte vites ikke sikkert. Uansett imponerende av alle de startende å komme til mål i rittet som neste år feirer 50 år.