To IBU-pallplasser på Martin Uldal i Idre

(Foto: Atle Uldal)

Martin Uldal gikk inn til 3. plass på både sprinten og jaktstarten i sesongens andre runde i IBU Cup i svenske Idre. Men BIL-skiskytteren har høyere mål.

– Det ble bra til slutt, så jeg er fornøyd, men jeg har jo lyst til å komme enda høyere på pallen. Jeg var nærme seier på fredag, og hadde beste jakstarttid søndag med over ett minutt, så det er bare å sette det sammen på riktig tidspunkt på riktig dag, sier Uldal til Birkenesavisa.

HAR FINNI FORMEN. Etter en tung sommer og høst har det løsna for Martin Uldal, som jager sin første seier i årets IBU Cup. (Foto: Atle Uldal)

Etter en litt traurig sommer og høst, der kroppen ikke spilte helt på lag, begynner birkenesløperen virkelig å få sving på ski og gevær. I sesongens andre runde i IBU Cup (Europacupen – nivået under verdenscupen), slo 22-åringen til med tredjeplass på den første av to sprintøvelser og samme plassering på den avsluttende jaktstarten.

Suverene Botn

På den første sprintøvelsen fredag skjøt birkenesløperen feilfritt på liggende og én bom på stående, og var bare 13 sekunder bak superformløperen Johan-Olav Botn. Botn snøyt Martin Nevland for seieren med to sekunder, til tross for to strafferunder, mens Nevland skjøt feilfritt.

De tre pallerobrerne leda an et norsk tog som synes ustoppelig i IBU-cupen om dagen. Fem av seks blant de ti beste og sjettemann på 12. plass taler et tydelig språk om norsk dominans på herresida. Også de norske jentene gjorde det bra på fredagssprinten i Idre, med 2., 6. og 9. plass.

Gikk seg kraftig opp

På lørdagens sprint åpna Martin Uldal med tre bom på den liggende skytinga. Dermed var i praksis håpet om pallplass ute. Rekruttlandslagsløperen gikk seg imidlertid kraftig opp utover i løpet. 69. plassen etter første skyting ble til 26. plass etter andre skyting, hvor det ble én strafferunde. Det endte med 18. plass til birkelandsgutten etter sterk innsats i sporet. Tyske Philipp Horn vant, foran Johan-Olav Botn. Differansen var kun 17 sekunder, til tross for at Horn skjøt feilfritt og Botn måtte ut i strafferunden tre ganger. Vetle Rype Paulsen på 4., Simon Kirkeeide på 8., Martin Nevland på 11. og Mats Øverby på 20. plass kompletterte den norske innsatsen.

Overraska seg sjøl

På jaktstarten, som avslutta IBU Cup-helga i Idre, var Martin Uldal tilbake på pallen. Nærmere to minutter å ta igjen på teten etter sprinten dagen i forveien, affiserte ikke birkelandsgutten, som hadde tatt igjen mye av forspranget allerede etter de to første skytingene, begge feilfrie. Én bom på hver av de to siste skytingene hindra det helt store, men 3. plass med et såpass vanskelig utgangspunkt, lar seg absolutt høre.

PALLGJENGANGER. Birkenes ILs Martin Uldal måtte opp på pallen to ganger i løpet av IBU Cup-helga i Idre. Her smiler han til kameraene sammen med vinner Johan-Olav Botn og toer Martin Nevland etter fredagens sprintøvelse. (Foto: Atle Uldal)

– Det var moro. Jeg hadde selvfølgelig et håp, og prøvde å være litt offensiv, men det var ganske overraskende at jeg klarte det, sier Uldal, som var spesielt godt fornøyd med å treffe på 18 av 20 blinker under tøffe skyteforhold.

Ønsker seg seier i julegave

Vant gjorde igjen Johan-Olav Botn foran Phillip Horn. Martin Nevland på 5., Mats Øverby på 7., Vetle Rype Paulsen på 10. og Simon Kirkeeide på 15. plass befesta en ny sterk laginnsats av de norske gutta. Jentene fulgte opp med dobbeltseier ved Jenny Enodd og Karoline Erdal.

Nå venter tredje runde, med sprint onsdag, jaktstart fredag og fellesstart lørdag på Sjusjøen, før IBU Cup-løperne kan ta juleferie.

– Jaktstart og fellesstart er det jeg liker best, så jeg håper på seier, eller i alle fall en pallplass. Det blir hardt å slå Johan (-Olav Botn), men jeg skal klare det, sier en offensiv Martin Uldal.