Svalandsgubben – snø og sterk vind skapte tøffe forhold under jubileumsløpet (SE BILDESERIE)

DELTAKERREKORD. 956 løpere stilte til start i årets "Gubbeløp". Hele 687 gjøv løs på den krevende langløypa og gjorde sitt til at de ble trangt om plassen, i hvert fall under starten i Birkenesparken. (Foto: Tonje Teigen)

De siste dagene før jubileumsløpet strømmet påmeldingene på. Jo dårligere vær, jo flere så ut til å ville være med på denne elleville løpsfesten. Aldri før har det vært så mange rundt den lengste løypa.

Uoffisielle tall viser at 956 løpere var i sving i søndagens dårlige vær. 553 menn og 134 damer gav seg i kast med den lengste løypa på 27 kilometer med blaut myr, snø, vind og kuldegrader. De øvrige var fordelt på Kortgubben, Minigubben og Knøttegubben.

Det er i dameklassen den største økninga har vært, her var den tidligere deltakerrekorden 102 løpere.

– Det synes jeg er spesielt gledelig, sier gubbeveteran Trygve Løland. Damene liker absolutt tøffe løyper, og været skremmer dem ikke.

Ordentlig «gubbevær», og det faktum at det var 50 års jubileum for et av landets absolutt mest særpregede arrangement, som ved hjelp av tidligere løpere som flittige ambassadører gjør at dette er noe alle har hørt om, og vil være med på. Under lørdagens Gubbefest ble nettopp den uhøytidelige formen og at det ble arrangert av vanlige folk pekt på som en av suksessfaktoren.

Hans Petter Rolke fra Kristiansand vant, med tiden 1.53.01. Med det var han 1.22 foran favoritt og 7-dobbelt «Gubbe»-vinner Eirik Gramstad. Treer ble Christian Bøen med tiden 1.58.44. Beste birkenesing ble Lars Aasheim Svaland med tiden 2.01.03 og med Anders Tveit ti sekunder bak.

BESTE BIRKENESING. Lars Aasheim Svaland ble beste birkenesing med en sterk 7. plass. (Foto: Øyvind Murberg)

Det var Hans Petters første deltakelse i det tradisjonsrike gubbeløpet, og det blir ikke hans siste.

– Det var utrolig gøy. Vi var noen stykker som kriga opp mot Svaland. Ved passering Svaland fikk jeg ei luke, og da var det bare å kjøre på, og heldigvis klarte jeg holde den, sier Rolke som de siste årene har studert i Trondheim, og ikke fått anledning til å løpe tidligere.

Forholdene mener han var slik de bør være under Svalandsgubben.

– Det var tunge blaute myrer, men og noen steder med frost, forteller han.

Best av birkenesingene ble Lars Aasheim Svaland, som slåss om syvendeplassen med Anders Tveit til siste slutt, gav begge utrykk for at det hadde vært tungt og hardt. Jon Kristian «Jonemann» Svaland kom i mål ikke langt bak, med tiden 2.11.22 på en 20. plass. Det var han strålende fornøyd med, og medga at han hadde ingenting mer å gi.

«JONEMANN». Jon Kristian Svaland var strålende fornøyd med opplevelsen og nøt hvert sekund.

– Det har vært kjempegøy, og det var en ære å springe. Det var verdt hvert sekund. Her fikk vi mye valuta for pengene, slo han fast. Og så var det så hyggelig å svinge innom mi søster på veien. Hun hadde det godt og varmt i stua, sier Jon Kristian.


GUBBEN PÅ SVALAND. Kristian Jon Svaland fikk med seg løpet fra orkesterplass i stua på Svaland, her sammen med kona Anne Rigmor (bak) og dattera Ragnhild. Rød løper var lånt inn fra Kjevik lufthavn i anledning jubileet.

For de måtte selvfølgelig innom stua på Svaland. Da Svalandsgubbens trasé ble etablert for 50 år siden var det uten tanke på at det senere ville komme tilbygg på huset på Svaland. Løypa som før smøg seg inn rundt hushjørnet måtte nå ta en lengre tur rundt bygget. Det gikk for så vidt greit helt frem til 30 års-jubileet i 2003. Det ble da foreslått at man måtte bruke den opprinnelige traseen. For å få det til måtte Kristian Jon åpne dørene til huset, og la løperne passere gjennom gang, kjøkken og stue. Når dattera Ragnhild overtok huset videreførte hun denne arven og åpnet opp for hundretalls av søleskvettende løpere, først i 2013 og nå ved 50 årsjubileet.

Det å vente tett på 700 mennesker, som ikke engang rekker å slå søla av skoene før de stikker innom stua en søndags ettermiddag ser ikke ut til å uroe henne nevneverdig.

– Det er deilig å være en del av noe som går sin skjeve gang, og som er større enn oss, sier Ragnhild.

Faren Kristian Jon har på grunn av helseutfordringer ikke muligheter for å være med på arrangementet i år, men han fikk med seg løpet fra hedersplassen i stua når alle løp forbi. Men arven blir tatt vare på, og alle hans seks barn er i varierende grad med på å videreføre løpet.

I kvinneklassen vant Ingrid Ukkelberg med tiden 2.25.56, fulgt av Ingvild Sangesland og Hege Linn Eie Vatland. I Kortgubben for kvinner vant Solveig Steinsland med tiden 1.04.39, foran Julie Meinicke og Thea Baldersheim. I kortgubben for menn junior vant Martin Ukkelberg Sløgedal med tiden 54.18, foran Sondre Harstad Rinde og lokale Markus Mollestad.

FOR FEMTIENDE GANG. Trygve Løland (nr. 50) passerer Flakk gjennom jubileumsportalen og blir markert med et aldri så lite bluss. (Foto: Øyvind Murberg)

Trygve Løland løp Svalandsgubben Skauløp for femtiende gang. Hvor lenge han holder på vet han ikke, men han trodde absolutt det ville bli nummer 51 også.

 

BILDER:

 

(Foto: Øyvind Murberg)

 

(Foto: Tonje Teigen)

 

 

(Foto: Øyvind Murberg)

 

(Foto: Øyvind Murberg)

 

(Foto: Rune Reiersen)

 

 

(Foto: Rune Reiersen)

 

 

(Foto: Øyvind Murberg)

 

(Foto: Stine Sagen)

 

(Foto: Stine Sagen)