Sjokkerte prisvinnere på Folkefesten

Festkledde birkenesinger feiret den store dagen med en storslått festkveld 17. mai, og hyllet kulturprisvinnerne for året. Birkenes sin storstue var kledd til fest, og det var helt fullt av forventningsfulle publikummere. Hver eneste en av de mellom 700-800 fremmøtte kunne etterpå gå fornøyde hjem.

Årets fest ble ledet på en fortreffelig måte av ungdommene Kine Botn Stoveland og Othelie Håbesland Holm, begge 14 år gamle. Uten manus, lett i stilen og ingen nervøsitet å spore, fant de tonen sammen med publikum med en gang. Imponerende.

De tre timene folkefesten varte var det en variert meny som ble servert fra scenen.

Hornmusikken innledet kvelden da folk ankom, og deretter gikk det slag i slag.

Dans, sang og musikk, og et fantastisk lite innblikk fra det kommende elvespelet Bråde ble deretter servert.

Kveldens hovedtaler, Tore Thomassen, tok publikum til seg med en gang.

På sin lette måtte å formidle viktige budskap på, og gjennom musikk og sang sammen med salen, ble det et av høydepunktene. Stor formidlingsevne, med innlevelse og stor entusiasme ble det til en levende opplevelse.

Hvor ofte det er har stått på trykk at Birkenes har et bredt og godt sang- og musikkliv?

Onsdag kveld måtte vi igjen stoppe opp med en gjeng, og noen av de som synger. Det Snelleklang leverer fra scenen var så flott, og vakkert å lytte til. De sang fire sanger, og på alle disse var det flere som var fremme som solister. Det ga gåsehudtendenser hos flere i salen da de leverte på nasjonaldagen, i bygdas storstue.

Regien var god hele kvelden og festkomitéen leverte på alt, og lagde en minnerik 17. mai på alle måter. Den store finalen hvert år, er utdelingen av ærefulle priser fra Birkenes kommune.

For å dele ut årets Ungbirk og Kulturprisen, var det ordfører Gyro Heia, utvalgsleder Linda Hye og kulturleder Wenche Eieland Flaa som entret scenen.

Årets Ungbirk gikk meget fortjent til en talentfull håndballspiller. Den utropte vinneren som fikk stå på scenen, da ordføreren leste begrunnelsen, var 16 åringen Tiril Marte Ruud.

– Dette var så utrolig gøy og ikke minst utrolig uventet. Da jeg hørte navnet mitt bli lest opp ble jeg veldig paff, men selvsagt utrolig glad. Det ble en lang vei opp fra salen og opp til scenen, fortalte Ruud til BA etter prisutdelingen.

– Jeg har mange å takke for at jeg kan satse på idretten min og er der jeg er i dag. Trenere i Birkenes og i Strømmen som jeg spilte i frem til nå. I tillegg mamma og pappa, og mine to søsken som også spiller håndball.

– Nå begynner jeg å spille for Randesund fra neste sesong av, fortalte håndballtalentet.

Ruud går i 10. klasse på Valstrand skole og begynner på videregående i Kristiansand til høsten.

Da kulturprisen skulle deles ut, var det Linda Hye som leste opp begrunnelsen, og like etter ble en forfjamset vinner bedt om å komme på scenen.

Prisen som har blitt utdelt siden 1980, gikk i år til Iren Herdis Sommerset. En meget lykkelig, stolt og fortjent vinner.

Men det var ikke slutt med det. Plutselig ble det annonsert at det ble delt ut to likestilte kulturpriser i år. Kristian Flaa ble ropt opp på scenen, og 72-åringen, bedre kjent som Tittan, skulle hedres. Sjokkert entret han scenen, mottok blomster, maleri, heder og ære, i likhet med Sommerset.

Da BA traff smilende, glade og sjokkerte vinnere bak scenen etterpå, var det god stemning.

– Du vet det at både jeg og Tittan fant våre kjære gjennom ungdomslagene i ung alder. Og dette er vi med på enda. Å jobbe for at kulturen i bygda skal holde seg rik og ha mangfold er viktig.

– Nå er vi midt i forberedelsene til elvespelet Bråde i august, som krever mye arbeid, mye du verden å gildt det er å være med på denne dugnaden for bygda vår.

– Men dette i kveld, å få overrekt kulturprisen var stort, men ikke minst uventet, fortalte 63-åringen Iren Sommerset.

– Jeg er sjokkert og målløs, er det første Kristian Flaa forteller oss.

– Jeg aner ikke å mange år jeg har drevet med arbeid i det kulturelle, på mange arenaer. Det begynte vel allerede i 1971 da jeg traff min kjære Ellen, på en samling i Aust-Egdelaget. Siden har det gått slag i slag, i år etter år. Jeg og kona mi har hatt enorm glede av dette igjennom denne tiden.

– Nå er jeg med og steller til det store elvespelet i sommer, noe jeg gleder meg til å jobbe videre med. I tillegg må jeg jo nevne at jeg er med og synger bass i Bygdekoret. Det fellesskapet man får ute i det frivillige arbeidet, får man ikke andre plasser sier Tittan.

– Men dette her i kveld, å få Kulturprisen sammen med Iren, var stort. Jeg har ikke skjønt et pip før nå.

En verdig avslutning på en lang stor festdag rundt i hele bygda vår. Den kunne ikke vært avrundet på en bedre måte, på en nasjonaldag som vil huskes for mye gjennom utallige arrangementer på Birkeland, Herefoss og på Engesland.

 

OM ÅRETS KULTURPRISVINNERE

 

Iren Herdis Sommerset Risdal

Født: 1959

 Iren har vært leder i Birkenes Ungdomslag i utallige år (fra 1995 og fram til dags dato). Sitter nå på 29. året som leder.

 Hun har vært primus motor rent administrativt for oppsetning av alle Birkebillas forestillinger opp gjennom årene (over 25 forestillinger). Den første Birkebilla forestillingen var «Den levende skogen» i 1998.

 Hun var prosjektleder og økonomiansvarlig for den store ungdomsmusikalen Fame i 2003 og den store Lofthus-forestillingen i 2016. Hun var også sterkt involvert i musikalen «Tusenårsreisen» i år 2000. Disse oppsetningene ble store suksesser og det var noen tusen publikummere som fikk oppleve disse.

 Birkenes Ungdomslag feirer i år sitt 100- års jubileum og setter opp et helt nyskrevet lokalhistorisk spel som skal urfremføres i august med over 50 lokale skuespillere fra 6-86 år. Spelet har fått navnet «Bråde» som henspeiler på at det i 1923 på Birkeland skjedde en bråde med ting. Iren er prosjektleder for denne store oppsetningen og holder styr på det meste.

 Har jobbet meget aktivt med musikk og dans/drama for barn og unge i mange år gjennom aktiviteten til Birkenes ungdomslag. De har drevet med leikarring både for voksne og barn, oppvisninger og kurs. Bla a annet oppvisninger på 17. mai i Birkenesparken.

 Hun har vært og er fortsatt politisk aktiv for SV.

 Hun har sittet i kommunestyret i flere perioder.

 Hun synger i Birkenes Bygdekor.

Birkenes Ungdomslag er 100 år i 2023 og det var naturlig at Kulturprisen i år går til noen av de som har gjort en lang og utrolig dugnadsinnsats for ungdomslaget. Det deles i år ut to kulturpriser som har link til Birkenes Ungdomslag.

 

Kristian Flaa (ofte kalt Tittan)

Født: 1951

 Tittan har vært med i Birkenes Ungdomslag i en årrekke i ulike sammenhenger. Han startet på 1970-tallet og er med fremdeles. Han har vært aktiv selv med folkeviseleik og skuespill, men var også leder i 7 år fra 1975-1978 og fra 1986-1988.

 Han har vært sentral på alle de store oppsetningene som Ungdomslaget har satt opp. Han har vært med både på og bak scenen! Når Anne Svendsen kommer med sine idéer til den ene oppsettingen etter den andre, er det mange som rister på hodet og sier «umulig». Men ikke Kristian Flaa. Når Anne Svendsen sier: – Publikum må ha et amfi slik at alle kan se forestillingen. – Ja, men da bygger vi det da, Anne, sier Tittan – og gjør det.

 Men når kommunen fikk sitt amfi i Valstrand kulturarena, var det scenen som var utfordringen. Når Tittan fikk lese manus til Kristian Lofthus-forestillingen til Anne Svendsen, ringer han og sier: – Anne, her må du ha en dreiescene. Som sagt, så gjort!

 I årets store oppsetning elvespelet Bråde er også Tittan en av drivkreftene. Han skal blant annet bygge to bruer over elva og sette opp amfi med plass til over 200. Alt på dugnad!

 Tittan var initiativtaker og primus motor i oppstarten av Joker Fritidsklubb for over 50 år siden. Det var litt skepsis i bygda den gangen, men Tittan sto på og ungdomsklubb ble det, både takket være Tittans engasjement og ikke minst praktisk dugnadsjobb med både snekring og innredning. Han hadde den gang en god medspiller i Jon Lilletun som den gang var ungdomsleder i Vennesla. Tittan ble det første og trolig eneste æresmedlemmet i Joker Fritidsklubb.

 Han har vært troppsleder i Speideren i flere år. Flere speidere sier at Tittan var en av de som virkelig fikk sving på sakene i 1980-årene. Han var også alltid den trygge sjåføren på mange av turene til speideren, innenlands så vel som utenlands.

 I revygruppa er Tittan også en sentral figur som driver harselas med hendelser de siste åra på en godmodig måte.

 Kristian Flaa har vært med å sette sitt preg på orienteringsgruppa, ungdomslaget, fritidsklubben, speideren, bygdekoret og revy- og teateroppsetninger gjennom mer enn femti år. I tillegg har han tatt sin tørn også i det politiske liv i flere perioder, blant annet fire år som leder av Helse- og sosialutvalget.