Nils Henrik slo til med NM-sølv

SØLVGUTT. En fornøyd Nils Henrik Smeland viser fram NM-medaljen. (Foto: Inger Helén Smeland)

Ut fra siste skyting lå han på 3. plass, men med en kanonsisterunde sikra Birkenes ILs Nils Henrik Smeland seg sin første NM-medalje, og dét i nest edleste valør!

– Den har jeg venta på, så den var skikkelig deilig!

18-åringen fra Tveit er et eneste stort glis der han står omringa av venner og familie som står i kø for å gratulere den nybakte NM-sølvvinneren. Han har nettopp gått i mål i en av de mest spennende thrillerne under helgas NM i rulleskiskyting på Sandripheia skistadion. Kampen om medaljene på søndagens fellesstart i guttenes 19-årsklasse ble nemlig ikke avgjort før på sisterunden. Martin Jørstad Ringli fra Øystre Slidre så lenge ut til å ta en komfortabel seier. Men da han bomma fire ganger på siste stående, så det et øyeblikk ut til å bli spennende om gullet også. Men valdrisen var et råskinn i sporet og sikra seg NM-tittelen med en sterk sisterunde.

Slo tilbake på sisterunden

Etter å ha skutt henholdsvis én bom og fullt hus på de to første – liggende – skytingene, lå Nils Henrik Smeland plutselig på medaljeplass. På de stående skytingene ble det to og tre bom, men det var mange som bomma i vinden på Sandrip, så ut fra siste skyting var BIL-junioren fortsatt nummer tre i løypa, hakk i hæl på Skrautvål-løperen Tobias Gigstad-Bergene som hadde los på sølvet. På første mellomtid på sisterunden hadde Gigstad-Bergene fått noen sekunder på Smeland, men på andre mellomtid hadde birkenesløperen tatt igjen nordaurdølen og gått fra ham. Derfra og inn så aldri Nils Henrik Smeland seg tilbake, og i mål var differansen 12 sekunder i birkenesløperens favør.


SØLVJUBEL: Birkenes ILs Nils Henrik Smeland går over målstreken til sin aller første pallplass og NM-medalje under fellesstarten på Sandripheia. Da er det lov å juble!

– En overraskende og knallhard sisterunde, oppsummerer 18-åringen og legger til at NM-medaljen gir god motivasjon inn mot en vintersesong hvor målet er å ligge stabilt blant de ti beste i årsklassen i norgescupen og topp 15 sammenlagt.

FØRSTE PALLPLASS. Nils Henrik Smeland på NM-pallen på Sandripheia sammen med norgesmester Martin Jørstad Ringli fra Øystre Slidre og bronsevinner Tobias Gigstad-Bergene fra Skrautvål. (Foto: Inger Helén Smeland)

Det beste løpet

Et par strafferunder bak Smeland gikk klubbkamerat Tobias Kerlefsen Håverstad i mål. 17-åringen (snart 18) åpna også bra, og ut fra første skyting lå han på 3. plass etter kun én strafferunde. Derfra og inn ble det dessverre litt for mange bom på Tveit-gutten, men høy fart i sporet sikra ham en 6. plass.

HJERTELIG GRATULASJON: Tobias Kerlefsen Håverstad (t.v.) gratulerer klubbkamerat Nils Henrik Smeland med NM-sølvet umiddelbart etter målpassering.

– Jeg roter litt på stående, kommer ikke helt i stilling, men det er det beste løpet jeg har gått, så jeg har blitt bedre i løpet av sommeren, sier Håverstad, som tar mål av seg til å komme på pallen i enkeltrenn og kapre en topp ti-plassering sammenlagt i norgescupen til vinteren.

Sterk laginnsats

Smeland og Håverstad gjorde seg heller ikke bort på lørdagens sprint og gikk inn til 11. og 12. plass etter å ha truffet på henholdsvis syv og seks av de ti skudda. Johannes Kolstad Lie kompletterte den sterke laginnsatsen ved å ta 13. plassen i den knallharde årsklassen. Kolstad Lie sto over søndagens fellesstart. I yngste gutteklasse (17 år) stilte Birkenes IL med tre løpere. Tobias Haugeplass Aanesen og Johan Smeland gikk inn til 10. og 11. plass på både sprinten og fellesstarten etter litt for mange turer i strafferunden. Thomas Torkildsen sto av underveis på sprinten, mens det ble 13. plass på fellesstarten. Eneste BIL-jente i aksjon på Sandrip, Sofie Muren Leerberg, noterte seg for 24. plass på sprinten og 21. plass på fellesstarten i 19-årsklassen.