Nesten IBU-pallplass på Martin

SKAL TERPE SKYTING. – Nå skal jeg trene skyting, skyte serier med vanlig hastighet, så jeg får litt selvtillit på det, sier Martin Uldal etter helgas innsats i IBU-cupen i Kontiolahti, hvor han var blant de raskeste i sporet, men ikke like rask og treffsikker på standplass som han pleier å være. (Arkivfoto: Atle Uldal)

Martin Uldal var bare en strafferunde unna pallen på IBU Cup-sprinten i Kontiolahti.

– Hadde det ikke blitt bom på sisteskuddet der, så hadde det nok blitt pallplass, ja. Jeg tror nok vi kan si det, bekrefter Uldal overfor Birkenesavisa etter å ha skutt ni treff av ti mulige og gått inn til 4. plass.

Sterk innsats i sesongstarten på Sjusjøen ga Martin Uldal billett til sesongens første runde i IBU Cup i den finske skiskyttermetropolen Kontiolahti. Her ble det gått normalprogram torsdag, sprint lørdag og mix-stafetter søndag.

– Nesten litt ufortjent

På normalen ble det litt for mange bom til at BIL-skiskytteren kunne hevde seg i toppen.

– Jeg følte ikke at det gikk så dårlig egentlig, så det kjentes nesten litt ufortjent da jeg fikk en bom på hver av de tre første skytingene. Men jeg kjente at jeg gikk bra på ski, så jeg tenkte på siste skyting at fyller jeg her, så blir det akseptabelt, forteller Uldal til Birkenesavisa. Det ble imidlertid to bom på siste skyting, og dermed raste han nedover på resultatlistene. Det endte med en 16. plass, drøyt fire og et halvt minutt bak kometen Johan Olav Botn, som utklassa konkurrentene og vant med ett minutt og 15 sekunder på Mats Øverby og drøye halvannet minutt på Martin Nevland. Med Vetle Rype Paulsen på 5. og Filip Fjeld Andersen på 10. plass, leverte det norske laget en meget sterk innsats. De norske jentene hadde også to på pallen og tre blant de ti beste.

Mista skyteselvtilliten

På sprinten henta Uldal seg inn igjen, selv om de fem bomskudda på normalen gjorde noe med selvtilliten på skytinga. Birkenesgutten er vanligvis en av de raskeste på standplass. På sprinten brukte han nesten dobbelt så lang tid som normalt.

– Jeg skjøt uvanlig seint til meg å være. I tillegg fikk jeg ladekluss, så jeg brukte vel 44 sekunder på en serie som jeg vanligvis bruker rundt 24 sekunder på, så jeg begynner å bli litt forsiktig, forteller birkenesgutten. Likevel klarte han å få ned ni av ti blinker, og med høy fart i sporet gikk han inn til en sterk 4. plass, 18 sekunder bak Mats Øverby på 3. plassen og 22 sekunder bak vinner Johan Olav Botn, som tok sin andre individuelle seier i cuprunden av to mulige. Eneste ikke-nordmann som blanda seg inn i toppen, var tyske Phillip Horn på 2. plass. På damesprinten tok Norge 1., 6. og 7. plass. Norge gikk i tillegg helt til topps i begge mix-stafettene søndag, noe som forteller hvor stor den norske dominansen er i IBU-cupen for øyeblikket.

Overraska over langrennsformen

– Det har virkelig løsna i sporet nå. Det er litt utrolig, egentlig, for det har gått ganske trått i sommer og høst. Men nå har det løsna, og det er veldig godt, sier rekruttlandslagsløperen, som hadde fjerde beste langrennstid på normalen og tredje best på sprinten i Kontiolahti. Nå er han spent på uttaket til neste runde i IBU-cupen, som går av stabelen allerede kommende helg, i svenske Idre. De nye uttakskriteriene som er innført denne sesongen, gir mindre rom for skjønn i uttakene til World Cup og IBU Cup enn tidligere. Dermed er det enda viktigere enn før å være blant de beste nordmennene, for å få være med videre.

– Jeg var jo sist på normalen, men redda meg inn på sprinten, så jeg håper jeg får være med til Idre, sier Martin Uldal til Birkenesavisa.