– Livet er kort, spill Bridge

FULL KONSENTRASJON. Det er full konsentrasjon når Mona Leah Træland, fra Dyvik og Anne Christine Arnesen spiller mot Sylvester Helland og Rune Arnesen.

Det oppfordrer Anne Christine Arnesen i Birkeland Bridgeklubb. Den lokale klubben er blant Sørlandets største klubber, men de jobber iherdig med å rekruttere stadig nye spillere.

– Sammen med bridgeklubbene i Lillesand og Grimstad arrangerer vi nå nybegynner kurs i Bridge i Grimstad. Vi er godt fornøyde, og har nå 17 nye spillere på kurs. Tre av dem fra Birkeland, sier Anne Christine Arnesen.

Hun er selv innbitt Bridgeentusiast, og har vært det i 20 år. Det var mannen Rune som fikk mast henne med. Om det er noen familier som kan betegnes som bridgefamilier så må det vel være familiene Arnesen og Mosfjeld i skjønn forening.

– I klubbens mer enn 80 år lange historie har familien alltid vært med. Det startet med min bestefar Johan Mosfjeld, så min far Arne Johan, og nå spiller både jeg og min bror Kim bridge, sier hun.

FAR OG SØNN. Harald Arnesen har med seg sønnen Tommy, her i duell mot Mona Leah Træland og Anne Christine Arnesen.

Hun har i tillegg giftet seg inn i en allerede stor bridgefamilie. I tillegg til mannen hennes, Rune Arnesen, så er hans brødre Harald og Jan Terje ivrige bridgespillere, selv om dog Jan Terje har en liten pause i spillet for tiden. Kristian og Tommy, sønner til Harald er også med. Tommy er blant familiens siste i klubben, og tok kurset i fjor. Anne Christines barnebarn Mathias Røstad på 13 år tok også kurset i fjor, så det er tydelig at interessen og lidenskapen for spillet ligger i blodet.

– Jeg har alltid vært interessert i kort. Det ligger nok litt i familiearven tenker jeg. I forhold til resten av familien er jeg jo sent i gang. Jeg vil beskrive bridge som både kjempegøy, interessant og lærerikt, og ikke minst sosialt, sier Tommy Arnesen når vi ber han fortelle litt om hvorfor han er bitt av bridgebasillen.

– Vi er glade i all type kortspill i familien. Vi spiller bridge i familielag, men og mange andre kortspill, som amerikaner og idioten. Du kan si at kortstokkene i vår familie blir flittig brukt, sier Anne Christine. Ingen er venner da. Da betegnes alle som bitre konkurrenter og fiender, ler hun.

FOLKSOMT. Det spilles på mange bord under Birkeland Bridgeklubbs klubbkvelder.

Nå håper hun flere får øynene opp for spillet. Birkeland Bridgeklubb er en stor klubb i landsdelen, men de trenger flere. Alle er velkomne, og gjerne yngre og kvinner.

Hovedtrekkene er at det er mange opp i årene som spiller, men slik trenger det sletts ikke være, sier Anne Christine. Livet er kort, spill bridge, oppfordrer hun.

– Man får brukt hodet, og i tillegg er det veldig sosialt, legger hun til.

Det er stadig muligheter til å spille bridge. Mange reiser rundt på klubbkveldene til de nærliggende klubbene, og det kan la seg gjøre å spille bridge nesten hver dag. I tillegg har du selvfølgelig muligheten til å spille på nett. Ifølge Anne Christine var det et veldig flott tilbud under koronaen, men det har nok ført til noe nedgang på klubbkveldene, da noen finner det best å bare spille hjemmefra.

HISTORISK. Rune Arnesen viser frem klubbprotokollen som viser klubbens tidligste medlemmer i 1942.

Et nybegynnerkurs går gjerne på åtte kvelder. Man får en viss innføring i spillet da, men utlært blir man aldri får vi høre.

– Spillet og forståelsen utvikler seg mer og mer jo mer du spiller. Det er med på å gjøre det utrolig interessant, sier Rune Arnesen.

LIKT UTGANGSPUNKT. Med ferdigstokkede kortkassetter sørger man for at alle landets klubber spiller med samme utgangspunktet. Resultatene etter en klubbkveld kan dermed enkelt måles mot resten av landet, og man kan se hvordan andre lag spilte hendene.

– Første kveld på et kurs føler du deg litt dum. Andre kvelden føler du deg som en idiot, men så kommer forståelsen etter hvert, men det er fortsatt mye å lære selv om man snart har spilt i 50 år. Det er det som gjør spillet så fascinerende, legger han til.

– Nivå i Norge er skyhøyt. Er du i norgestoppen, så er du i verdenstoppen, sier Anne Christine. Hun forteller at de i januar arrangerte en storturnering med 80 spillere på Birkeland. Da var det med mange helt i norges- og verdenseliten med.

Birkenes hadde lag i 2. divisjon som bestod av Rune og Harald Arnesen, Jørn Skryten, Sylvester Helland og Jan Arild Krossbøl, men de rykket dessverre ned i år.