Kostymene til det historiske spelet Bråde er nå klare

KOSTYMER. Her viser skuespiller Johanne Beisland og regissør Anne Svendsen frem antrekk som skal brukes i spelet borte på Flakk i august.

Det nærmer seg «Det historiske spelet Bråde», som er den største kultursatsingen fra en scene i bygda noensinne. Aktørene er kommet godt i gang siden oppstarten før jul, da alle skuespillerne var samlet for første gang og leste igjennom manuset. Rune Belsvik er manusforfatteren bak spelet, mens Anne Svendsen har regien og er altmuligkvinne bak den store satsingen.

Birkenes Ungdomslag feirer 100 år i år, og historien er hentet fra den gang i 1923, da ungdomslaget ble startet opp.

Spelet har premiere 20. august og skal gå hver dag fremover i en uke. «Bråde» er et historisk tidsvindu, og blir satt opp ved Tovdalselva på Camp Flaksvann.

KOSTYMELAGERET. Her ser vi Anne i det rikholdige kostymerommet på Folkehøgskolen.

BA treffer mandag formiddag regissør Anna Svendsen som har et ord med i det meste rundt oppsetningen, og som har iscenesatt flere større oppsetninger tidligere. Vi lurer på hvordan de ligger an nå litt over to måneder før premieren.

– Nå har vi kommet et godt stykke på vei på flere områder, forteller Anne da vi treffer henne i kostymerommet på Folkehøgskolen på Birkeland.

– Kostymene til de aller fleste skuespillerne er nå klare. Vi har bare noen små detaljer igjen nå. Førstkommende torsdag skal alle sammen samles, skuespillere, forfatter, og prosjektleder. Det er for øvrig lederen av Ungdomslaget, Iren Sommerseth, som er prosjektleder.

– Jeg vet vi mangler en gammel sykkel fra denne tiden og et gammelt vaskebrett. Så om noen lesere skulle ha dette, så må de gjerne si fra.

I ROLLEN SOM OLINE. Johanne Beisland spiller Oline, i en av flere hovedroller i spelet.

– Vi har nå også fått øvd igjennom alle scenene i forestillingen, som vil vare i rundt to timer. Første delen spilles frem til ni-tiden på kvelden, før vi tar en halvtimes pause. Deretter vil andre del gå med nye kulisser og i mørket med en flott lyssetting.

Det er utrolig mange folk i sving for å få til denne store forestillingen.

–Dugnadsgjengen er helt enorm og har gjort et fantastisk arbeid så langt. Uten dem hadde vi vært sjanseløse. Det gjelder samtlige på scenen, og alle andre som får dette til å fungere.

– Det er kun våre to profesjonelle skuespillere, Christian Hestø og Martin Næss Hald, som har dette som jobb. Resten av oss gjør dette på dugnad og med stor glede.

Det er et stort spenn mellom skuespillerne når det gjelder alder – minstemann er bare fire år og eldstemann er 86 år gammel.

HATTEN TIL DAAE. Her viser Anne en original hatt som Villa-eieren Daae brukte for over 100 år siden.

Det er Bjarne Bjorvatn som er skuespilleren på 86. Han spiller Iver Munthe Daae i spelet. Daa var en velstående industribygger, som bodde i Oslo, men hadde sin sommerresidens på Birkeland – det som nå kalles Villaen her på Birkeland. Han hadde også lakserettigheter i Tovdalselva og fallrettigheter i Teinefossen.

– Når det gjelder skuespillerne våre, så har de sine roller og har fått øvd en del på tekstene sine. Vi har ikke fått øvd så mye på hvor man skal stå og være i de ulike scenene. Vi får først øvd på de detaljene litt ut i august, forteller en ivrig regissør oss.

– Det er når scenen er oppe og kulissene på plass, at vi kan gjøre den siste finpussen. Nå er det mange som har gjort så mye for å få dette til, og nå er det snart ferie.

– Og ferie fortjener virkelig alle som er med å lage til dette store historiske spelet, avslutter Anne.