KOMP knytter Åsa (97) nærmere familien

BLIR OPPDATERT. Gjennom KOMP-skjermen blir Åsa Hørte jevnlig oppdatert på resten av familiens aktiviteter. Enten ved hjelp av live-samtaler på skjermen eller ved at familien legger inn bilder fra deres siste opplevelser.

Åsa Hørte har i ett år hatt KOMP – en 21 tommers bildeskjerm i hjørnebordet i stua. Her kan hun se og høre på videosamtaler med familien eller se bildene de deler fra reiser eller dagliglivet.

Nå kan Åsas mange etterkommere, uansett hvor de bor, når som helst ringe til mor, bestemor og oldemor. Åsa trenger ikke å gjøre noe som helst, annet enn å justere lyden som hun sjøl ønsker. KOMP er skreddersydd for eldre med begrensede digitale ferdigheter, redusert syn, hørsel eller motorikk.

Hva betyr den for deg?

– Jeg føler jeg har mer kontakt med familien. Den gjør at jeg kan følge med på hva familien steller med. Er de på turer legger de ut bilder, og jeg får «være med» på turen. Jeg har tre barn og tre svigerbarn samt ni barnebarn som kontakter meg eller legger ut bilder på KOMP. I tillegg er det eldste av mine fire oldebarn med, forteller Åsa.

– De (familien) er flinke til å legge inn bilder. Når det lir på, må jeg alltid sjekke om det er lagt inn nye bilder. Jeg bruker den hver dag, av og til flere ganger om dagen, legger hun til.

– Er den lett å forstå?

– Så enkel som den kan være. Det er det som er så greit for oss gamle. Skjermen har kun en eneste knapp – for på/av og lyd.

De i Åsas familie som vil kontakte henne på KOMP-skjermen, trenger kun laste ned en app på mobilene sine, og så kan de ringe henne. Øverst på KOMP-skjermen er det et kamera, sånn at de kan se hverandre under samtalen. I tillegg er det enkelt å sende bilder og tekstmeldinger som kan ses på skjermen. Dersom etterkommerne ønsker å sende henne flere bilder fra en tur eller hyggelig anledning, kan de fra mobilen sin stille inn visningstid for rotasjon av disse. Alle bildene er også til enhver tid synlig i Komp-appen på mobilen til alle medlemmene i gruppen.

Frivilligsentralen på Birkeland kjøpte for drøyt to år siden inn 12 KOMP-skjermer. Det ble mulig gjennom midler de fikk fra Statsforvalteren i Agder.

Daglig leder i Frivilligsentralen, Anne-Karin Haugstulen Tveide, forteller at det nå er ni brukere, som ut fra ønske og behov har skjermen hjemme i stua si. Men det er altså tre skjermer som ikke er i bruk. Har man behov, kan man kontakte Anne-Karin.

De som får tilbud med KOMP-skjerm, vil i første omgang få ha denne i seks måneder. Den koster noen hundre i måneden i abonnement for SIM-kortet som brukes.

At ikke alle skjermene er delt ut forundrer Åsa, som tror at grunnen kan være at folk kanskje ikke vet så mye om tilbudet.

– Men du vil anbefale KOMP?

– Ja, det vil jeg riktig, i hvert fall for de som er alene. Det ville vært et savn om jeg ikke hadde den, sier hun.

Åsas sønn, Kristen, er en av dem som er tilknyttet Åsas KOMP-skjerm og er begeistret over løsningen.

– Løsningen kan sterkt anbefales i hjem, for eksempel hvor den eldre er mye alene og/eller ønsker sterkt å holde seg litt ekstra oppdatert på hva barn, barnebarn eller oldebarn holder på med. Hos oss er vi nær 20 medlemmer og løsningen brukes veldig aktivt. Det blir lagt ut bilder jevnt og trutt.

– Visningstiden settes gjerne fra 2-3 dager og inn til 7 dager på et bilde før det så automatisk blir fjernet igjen. Noen bilder har vi definert til å ligge fast, inntil vi eventuelt definerer noe annet, sier Kristen.