Kan spare millioner på anbefalt renovering

Når det etter mange år skal komme ny løsning for renseanlegget på Tollnes, skal det også på plass fasiliteter. Men skal det bygges nytt – eller renoveres?

Det skal de folkevalgte diskutere og bestemme på kommende møte i kommunestyret torsdag 30. mars.

Her er forslaget til vedtak:

– Kommunedirektøren foreslår å gjenbruke, samt å bygge på, dagens renseanlegg med følgende funksjoner: garderober, kontorer, spiserom, lager og verksted mm.

– Kommunestyret ber kommunedirektøren gjennomføre en anbudsrunde som totalentreprise for byggingen. Saken legges fram for kommunestyret for endelig godkjenning.

Dette er i samsvar med konklusjonen til det såkalte «renseanleggutvalget», som i to møter nå på nyåret har sett på ei løsning med ombygging og renovering av dagens bygg.

I dette utvalget sitter ordfører Gyro Heia (Sp), Oddvar Ivarson (H), Arild Windsland (H) og Silje Bjørnarå Drangsholt (H).

– Renseanleggutvalget har fått forelagt nytt overslag for oppussing av bygningsmassen og er positiv til at man kan gå videre med dette arbeidet. Renseanleggutvalget vil derfor anbefale kommunestyret at det gås videre med dette alternativet. Dette anses som en økonomisk god og bærekraftig løsning, heter det i referat fra utvalget.

– Renseanleggutvalget vil også anbefale at ombyggingen utføres som en egen entreprise, i tillegg til entreprisene for det nye renseanlegget.

Det er innhenta prisoverslag gjennom rammeavtaler som kommunen har. De viser at her er det millioner av kroner å spare på ei løsning med renovering.

SITUASJONSPLAN TOMT. (Birkenes kommune/Aprova)

Ei renovering av garasje, lager og verksted er beregna å koste 1,82 millioner kroner. Til dette er det satt av 220 kvadratmeter, 100 kvadratmeter mindre enn i dagens gamle bygg.

Å bygge nytt, med samme areal, er beregna å koste 4,84 millioner kroner, altså drøyt 3 millioner mer.

Renovering av 240 kvadratmeter i den delen av dagens bygg, som man ser for seg at skal inneholde blant anna kontor og garderober, er beregna å koste 6,325 millioner kroner. I denne prisen er heis og en overgang mellom bygg inkludert.

Et 10 kvadratmeter mindre nytt bygg med kontor og garderober har et prisestimat på 7,2 millioner kroner, altså 875.000 kroner mer.

I sakspapira opplyses det at talla er kvalitetssikra av konsulentfirmaet Asplan Viak.

Ved ei renovering unngås også utgifter til sanering.

– Dersom man går videre med renovering kan kostnad for sanering av hele dagens renseanlegg inkludert dagens administrasjonsbygg trekkes ut. Denne er beregnet til ca. 4,5 mill. kroner for hele saneringen.

Før saken skal endelig avgjøres av kommunestyret, skal den opp i formannskapet 22. mars.

Det er innbyggerne som til sist tjener på at utgiftene knytta til renseanlegg holdes nede, da kostnaden hentes inn gjennom de kommunale avgiftene.