– Julegrøten på Askeonsdag

PRATEN GÅR. Fra «mannfolkbordet».

«Vi over 60» inviterte til en to-måneders forsinket julegrøt på askeonsdag 22. februar. Berit Gauslå hadde ansvar for en velsmakende grøt som nok hadde passet seg best en dag tidligere; nemlig på feitetirsdag!

Hittil har disse arrangementene blitt holdt i «stua» på aldersboligene, men dette bygget er nå solgt og det måtte finnes annet møtelokale. Derfor blei det gamle skolehuset som nå fungerer som menighetshus, tatt i bruk denne kvelden.

Etter at julegrøten var satt til livs, kom som sedvanlig Helge Wroldsen med noen gode historier. Han blei etterfulgt av Aud Holm Seland som fortalte livaktig fra sin første lærerpost i Salttjern i Finnmark. Dette er et fiskevær ved Varangerfjorden, et par mil øst for Vadsø og ligger i det som den gang het Nord-Varanger kommune, nå Vadsø kommune. Der var det todelt skole, og Aud hadde 4.-7. klasse med 11 elever. Ho var da bare 21 år, men det fristet med et Finnmark-tillegg på 7.000 kroner i året.

HISTORIEFORTELLER. Aud Holm Seland som fortalte fra sin tid som lærer i Finnmark.

Alt var ikke helt på stell da ho kom dit, bl.a. var huset som ho skulle bo i enda ikke ferdig bygd, slik at ho måtte ta til takke med å bo på materialrommet på skolen dette året.

Hele fiskeværet var uten innlagt vann så dette måtte hentes i en stor kommunal brønn. Det mest positive der var en badstue som hadde åpent hver torsdag, og den blei flittig brukt. Helsesøster kom av og til på besøk på skolen.  Ho var streng, og læreren fikk klar beskjed om at ho måtte påse at elevene spiste gulrot eller kålrot hver dag, samt at alle elvene pussa tennene godt.

Etterpå kom sjokoladekaka og kaffen på bordet. Praten gikk livlig – og de to timene som var beregna til denne kvelden gikk fort. Så var det bare å takke for seg og vente på at det blir et nytt arrangement om en måneds tid.

 

Olav Heimdal

______________

Brukerskapt