John og Oddvar – to trivelige vedgubber på Tveide

John Arne Målen og Oddvar Løvdal startet i fjor høst opp firmaet Vedgubbene som spesialiserer seg på salg av ved på pall.

– Vi måtte finne på noe for å få tida til å gå, sier de to rastløse ferske pensjonistene.

– Hvorfor akkurat ved, spør vi.

– Tja. Hva skal du finne på når du er 70 da, spør John tilbake før han legger til at Oddvar har drevet en del med ved tidligere, ikke minst tømmertransport, og har et verdifullt kontaktnett i markedet.

– Jeg kan jo ikke sitte stille. Jeg har kjent Oddvar lenge, helt fra jeg drev som skraphandler på 80-tallet, så det var naturlig å spørre han, sier John.

Oddvar har flere års erfaring som kranfører på en borerigg, og sluttet der i 2015. Han har hatt bil for tømmertransport sammenhengende siden 70-tallet. Faren Obert drev også med tømmertransport, slik at Oddvar er vokst opp i den bransjen.

Oddvar har tidligere bodd i mer enn 20 år på Tveide stasjon, men bor nå i Lerkleiv. Vedgubbene holder til i Oddvars bygg på andre sida av veien ved stasjonen.

– Vedmaskinen står faktisk akkurat dert skinnegangen lå, forklarer han.

Å ramse opp Johns arbeidsbakgrunn tar litt lengre tid enn vi har satt av denne dagen. Men den aktive pensjonisten har alltid hatt mange jern i ilden. I tillegg til bakgrunnen som skraphandler har han blant annet drevet eksport av matvarer til de baltiske landene og Russland. Handelen med Russland ble naturlig nok brått avsluttet når Putin gikk inn i Ukraina. Etter at han ble pensjonist har han endt opp som vaktmester i Møllebekken, en jobb han stortrives med.

– Jeg og Oddvar har alltid hatt god kommunikasjon. Jeg spurte ham. Skal ikke vi to starte vedvirksomhet? Dermed tok vi et styremøte sammen med konene våre, og vi fikk lov til det, ler John, og legger til at det var konene deres som sa at dersom vi skulle starte opp måtte vi hete «Vedgubbene»

– Vi er aldri vant med noe syv timers dag, og er avhengige av å ha noe å drive med, forteller Oddvar.

– Vi handla mye tømmer i fjor høst, selvfølgelig lokalt, sier John, før han legger til at Oddvar har vokst opp med tømmertransport og har et unikt nettverk i så måte.

– Det er Oddvars fortjeneste at vi får handlet tømmer. Vi pleier ha et møte i skauen med grunneier, og over et bål og en kaffekopp så pleier vi komme til en grei enighet. Det er alltid himla trivelige møter, sier John.

– Vi har produsert opp mange paller nå. Vi vil gjerne ha et bredt spekter av alle kvaliteter alt fra ypperste bjørkeved til billigere ved. Vi ønsker at alle skal ha mulighet til å få noe til sitt bruk og sin lommebok. Alle bør finne noe her, reklamerer John.

De kjøper tømmer og kapper, kløyver og pakker de her på tomta.

Nå står det et par 100 paller ved på tomta, og nå fokuserer de på salgsarbeidet. Nå er de ferdige for denne sesongen med tanke på produksjon, så er de i gang igjen til høsten igjen.

– Driften er seriøs, registrert og godkjent over alt, det er ikke det. Så seriøse det er vi, men likevel står det sosiale i høysetet sier de to og slår armene rundt hverandre.

– Selvfølgelig skal driften gå rundt, men mi er her for å ha det gøy. Det vil alltid være det viktigste, sier John.

– Du vil ikke tro hvor mange som svinger innom her for en prat. Vi har besøk av mange og praten går. Av og til jobber vi bare til lunsj fordi praten er så interessant. Det er virkelig helse i god trivsel, slår Oddvar fast.

Det ser ut som helsa er god og formen upåklagelig, de er i hvert fall ikke vanskelig å be når vi ber dem klatre opp i tømmerhaugen for å ta et bilde.

– Det er godt å holde kroppen i sving, Det er viktig for ei god helse. Her får vi både fysisk og mental god helse, slår de fast.

Selv om de er pensjonister og har trappet ned er det overveiende sannsynlig å treffe de driftige vedgubbene på Tveide store deler av dagen. Noe må de ha å gjøre.