– Jeg ønsker mest mulig nærhet til folk

 

Det har nesten ikke vært ei sky på himmelen de siste ukene, sola skinner og vi bader og koser oss i dette flotte været. Rundt oss er det knusktørt og stor brannfare, og det venter stor spenning i landbruket til om dette blir atter ett tørrår som vi hadde for kun få år siden.

I tankene mine popper det opp ulike former av ordet beredskap. For med årene blir man kanskje vant til å se de «usynlige» mørke skyene som kan lure bak en langvarig skinnende sol fra blå himmel. Derfor er det med ekstra stor interesse, man denne uka kan følge siste innspurt av behandlingen av landbruksoppgjøret på Stortinget. Det har blitt enighet mellom Senterpartiet, AP og SV om å dra i havn årets landbruksoppgjør, som er svært viktig for å bidra til å sikre min og din matberedskap.

Likevel er det det noe som overrasker meg, etter tørken for få år siden, og en langvarig pandemi, som virkelig har vist oss hvor viktig matberedskap og opprettholdelse av landbruket i landet vår er. Og det er at Høyre faktisk har foreslått å kutte i årets landbruksoppgjør med over en milliard kroner! Heldigvis skjer ikke det nå. Men det bør sende en tydelig tankevekker til alle de som smører seg ei skive med ost, koker norske nypoteter til middag, griller seg en pølse fra f.eks Gilde eller drikker et deilig kaldt melkeglass fra Tine m.m, om at det langt ifra er en selvfølge at vi kan putte i oss norske sunne og trygge matvarer fra den norske bonden, det krever også politisk vilje til for å fortsette å få det til.

Det bringer meg videre til en satsing blant flere av småbrukene og gårdene i kommunen vår, som står bak konseptet med Sørlandets Bakhage. Et utrolig spennende og flott samarbeid som virkelig kan sette Birkenes på kartet både i form av matproduksjon og opplevelser. Allerede i forrige uke var det en tilreisende gruppe ledere som tok seg gjennom Birkenes i regi av «Oppdraget», og var innom flere av stedene til Sørlandets Bakhage. (Oppdraget er navnet på et firma i Birkenes som er relativt nystartet og driver med ledelsesutvikling).

Slikt håper jeg kan gi ringvirkninger for næringslivet i kommunen og jeg blir imponert over kreativiteten og innsatsen som legges ned for å skape nye arbeidsplasser her i kommunen vår.

Om få måneder er det valg og forsmaken på valgkampen er allerede godt i gang. Og da skjer det spennende ting, ihvertfall mye «spennende» som sies. For nå hørte jeg nylig en som sa til meg at det på bygda blant annet sies at jeg har tenkt meg videre til Oslo og storpolitikken i løpet av få år. Og at dette var noe «alle visste», kanskje spesielt på Birkeland. Og jeg smilte litt for meg selv da jeg hørte dette, for noen ganger vet man tydeligvis ikke alt om seg selv best.

Men det kan jeg si dere, og jeg har faktisk sagt det før også når jeg har blitt spurt.. at min motivasjon og mitt politiske ønske er å drive politikk i Birkenes, og jeg føler meg utrolig heldig som har kunne vært Birkenes` første kvinnelige ordfører i snart fire år. Og som ordførerkandidaten til høstens kommunevalg for Senterpartiet skal jeg og laget vårt gjøre det vi kan for å fortjene deres tillit også for fire nye år.

Flere av skribentene i Tenkesmia har tidligere løftet opp ulike saker de tror vil bli store i årets valgkamp, og flere av sakene de trekker frem er jeg enig med dem i. Men noe som kanskje underkommuniseres i større grad, er en ny fremtidig kommunereform. For dersom de nasjonale målingene slik de er nå skulle bidra til et regjeringsskifte om to år, har Høyre lovet at de vil gjennomføre flere tvangssammenslåinger av kommuner rundt om i landet, og da er ikke Birkenes fredet på noen som helst måte.

For Birkeland vil kanskje en slik sammenslåing oppleves størst, for det har alltid vært vårt hovedsentrum i kommunen, og vil da risikere å «bare» bli et mindre sentra i en større sammenheng, med enda lengre vei for å gi tilbakemeldinger til både kommuneadministrasjon og politikk på ting som kanskje ikke oppleves så bra.

Jeg vet ihvertfall med meg selv at jeg ønsker mest mulig nærhet til folk og jeg ønsker en politisk ledelse som hver dag jobber for at vi kan ha skoler og barnehager i alle våre tre sentra i tillegg til andre viktige lokale tjenestetilbud som blant annet en god eldreomsorg. Om Senterpartiet får innbyggernes tillit videre etter valget, vet jeg med sikkerhet at dette vil bli ivaretatt på en god måte. Hva de andre partiene vil er jeg mer usikker på, spesielt Høyres ordførerkandidat som tidligere i inneværende kommunestyreperiode har vært talsperson for å både endre på skolestrukturen vår og uttalt at en kommunesammenslåing ikke er til å unngå.

Uavhengig av politisk parti vil jeg anbefale våre velgere i kommunen vår til å utfordre oss på våre valgløfter. Ta en prat med oss på stand eller kontakt oss direkte. Spør oss gjerne hvordan det realistisk er tenkt å få gjennomført redusert eiendomsskatt, gi innbyggerne lavere kommunale gebyrer og avgifter, eller satse på infrastruktur som vei, lading og videre bredbånd utbygging.

Spør oss og be om å få ærlige svar, og sammenlign gjerne løsningsforslagene til de ulike partier på de samme problemstillingene. Først da kan man kanskje lettere se utfordringsbildene og de ulike nyansene i lokalpolitikken.

Ønsker med disse tankene, alle lesere en riktig god sommer.

 

Gyro Heia (Sp)

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.