– Ingen skal møte demens alene

FORTELLER. Hilde Eskild er en av landets mest erfarne fortellere, og har siden 2000 reist rundt med sine kurs, foredrag og forestillinger. (Foto: Sondre Transeth)

Birkenes demensforening har fokus på aktivitets- og omsorgstilbud for personer med demens og deres pårørende, og inviterer til åpent møte under aksjonsuka.

Demensaksjonen har blitt arrangert hvert år siden år 2000. Det er Nasjonalforeningen for folkehelses årlige informasjons- og innsamlingskampanje som setter fokus på demens, og samler inn penger til demensforskning. Kampanjen arrangeres oftest i tilknytning til den internasjonale Alzheimer-dagen 21. september. I løpet av den samme uka (uke 38) vil det settes stort fokus på demens både på TV og i sosiale medier. På Birkeland inviterer den lokale demensforeningen, i samarbeid med Birkenes kommune til et åpent arrangement på Valstrand kulturarena onsdag 20. september.

MØT OSS. Birkenes demensforening ved leder Gunn Lisbeth Løvdal, og Aktivitetssenteret ved Anne-Karin Haugstulen Tveide inviterer til åpent møte om demens på Valstrand kulturarena.

Birkenes demensforening ble stiftet i 2020, og har 40 medlemmer. Det er Gunn Lisbeth Løvdahl som er leder av lokalforeningen, og hun avlegger BA et besøk for å informere litt om arbeidet.

Gunn Lisbeth har frem til i fjor vært demenskoordinator i Birkenes kommune, og hun var da med på å opprette lokalforeninga. Nå har hun førtidspensjonert seg, men slipper ikke arbeidet helt, og har gått inn i det frivillige arbeidet tilknytta demens.

– Åpenhet er viktig, og vi håper å kunne sette søkelys på utfordringene og mulighetene i arbeidet med demens. Det er mange med demens, og det er en variert gruppe både av mennesker og mange varianter av demens, og det er mange flere som er pårørende av denne sykdommen. Om man har demens, er pårørende, eller bare har interesse for demens, så håper vi arrangementet kan være interessant for mange, sier Gunn Lisbeth.

– Det er viktig å føle at man kan mestre livet, selv om man får demens. At man kan være med på det man synes er gøy, sier hun, og trekker frem tilbudet om aktivitetsvenn.

– Det er et tilbud vi fokuserer på, men ennå ikke har på plass. Det vil bidra til at man kan få hjelp til å opprettholde de aktiviteter som man trives med og som gir glede, sier hun.

DEMENSKOR KOMMER. Grimstad og Lillesand demenskor synger i Valstrand Kulturarena (Foto: Kjellrunn Røyrøy)

Lokalforeningen varter opp med et variert og interessant program. Lillesand og Grimstad Demenskor ble startet opp i kjølvannet av NRK-serien «Demenskoret». Nå blir det anledning til å høre koret, når de kommer til Birkeland på demensforeningens åpne møte. I løpet av kvelden vil Kurt Henning Johnsen fra Nasjonalforeningen Agder fortelle om Aktivitetsvenn. Musikkterapeut Trine Lise Aasheim, som tidligere har besøkt Birkenes med sin musikk-app tar turen tilbake til Birkeland. Kommunalsjef Bente Moland Somdal vil fortelle om kommunens strategi for demensomsorg, og Hilde Eskild vil bidra med fortellinger.

Om man går inn på nettsiden demenskartet.no kan man se at Birkenes har 88 personer med demens. (Tallene er fra 2020). Om man ser på forventet utvikling, ser man at det er beregnet å være 242 personer med demens i 2050. Økningen henger i hovedsak sammen med at demens finnes hyppigere blant de eldste, og at vi får en stor økning i antall eldre fremover.

Birkenes demensforening vil sørge for bedre aktivitets- og omsorgstilbud til personer med demens, og deres pårørende. De ønsker å tilby møteplasser til personer med demens og deres pårørende. Hver tredje mandag i måneden inviterer de til «Spis med oss» på Aktivitetssenteret. En hyggelig kveldsstund for personer med demens, deres pårørende og næreste venner, hvor de ønsker å skape en hyggelig ramme med kveldsmat, kanskje ispedd litt sang, historier eller dikt. Første arrangement er 18. september på aktivitetssenteret.