Premiere i kveld

KOSTYMER: Viktoria Posti-Lindland, Kaia Jerdal og Elisabeth Birkenes prøver kostymer.

Torsdag braker det løs med årets Birkebilla-forestilling.

– Vi skal synge «Gøy på landet» sammen, og jeg skal være med i et skuespill i tillegg, sier Eline Heia til Birkenesavisa.

Det pugges sangtekster, øves inn dansetrinn, og sys kostymer på Valstrand for tida. Kort tid før premiere, gjelder det å få puslespillet til å henge sammen. Eline og Lise Galteland øver blant annet på å ikke se på pianisten når de synger på scenen.

– Det aller gøyeste med å være med i Birkebilla er forestillinga. Det er deilig å vise fram det vi har øvet på siden oktober, sier Eline.

Hun har selv flere år bak seg som Birkebilla-skuespiller, og har i år egenhendig rekruttert Lise til rolla som medskuespiller. Det tok litt tid, men hun ble altså overbevist til slutt.

– Dette er jo første gang jeg er med på Birkebilla, men etter hvert som Eline fortalte om det, fant jeg ut at jeg skulle prøve, sier Lise.

Kostymedrama

Mens de synger og gestikulerer i øverste etasje, har et knippe foreldre full kontroll på kostymene som skal brukes i forestillinga som har premiere torsdag. Det virker i alle fall slik, der små og store, fargerike og falma kostymer henger på rekke og rad.

– Jeg håper mange kommer og ser på, sier Kaia Jerdal, i det hun trekker en parykk over hodet.

Årets forestilling har fått navnet «Med glimt i øyet», og billettene ligger klare for salg på Marikken. Ungdommen som er med lover en variert forestilling.

– Jeg tror mange kommer til å le. Jeg skal vitse, ha noen sketsjer, og synge. Jeg er veldig morsom, sier Viktoria Posti-Lindland, og ler.

– Ler du mye av deg selv?

– Ja, jeg ler mye av meg selv, og jeg ler mye av andre, slår hun fast.

Skikkelig gøy

Dermed kan vi konstatere at humøret er på topp, også under kostymeprøvene. Mange av skuespillerne har lang fartstid på scenen. Kaia opptrer for sjette år på rad, og legger ikke skjul på at hun trives veldig godt på scenen.

– Det er skikkelig gøy, og så er det så mange koselige mennesker. Jeg elsker virkelig å spille og synge, sier hun til Birkenesavisa.

– Hvordan er det å øve i månedsvis, for så bli ferdig med forestillingene på ei helg?

– Det er jo kjedelig, men samtidig deilig. Den siste uka før premieren er det ganske slitsomt, sier hun.

Gammel gjøgler

Kostymene passer i alle fall greit, og merkelig er det. For de er kun tatt på for å flotte seg for lokalavisas utskremte fotograf.

– En fyr skal kle seg ut i denne kjolen, så det tror jeg blir ganske festlig, sier Viktoria.

Når sceneteppet går opp, står også en gammel gjøgler på scenen. Anne Svendsen omtaler han som årets trekkplaster, og håper Sigmund Hauge vil skape begeistring hos publikum.

Hun skryter gjerne av foreldregruppa som holder styr på kostymene, ingen liten jobb, og svært viktig å få riktige kostyme på scenen til riktig tid.

– Uansett, moro skal det bli. Og ungdommen har i alle fall hatt det moro allerede, sier Svendsen.