Familien Grødum Homme hjemme igjen etter et fantastisk Landsskytterstevne

Mandag skjøt Anne Maren Grødum Homme til gull på bane på Landsskytterstevnet (LS) på Voss. Fredag skjøt far Tor Arnfinn til gull på feltskytingen og tok hjem den lille kongepokalen – det deles ut to kongepokaler på LS, én på bane og én på feltskytingen.

I går lørdag er familien på fem hjemme igjen på gården på Grødum, og kan se tilbake på en fantastisk uke.

Vel hjemme og dagen etter familiens siste triumf, får vi en prat med Tor Arnfinn om opplevelsen til familien både på og utenfor banen.

Familien har tre skyttere, der mamma Linn har hele logistikken, en jobb som ikke er liten. Hun valgte bort skytingen for å ha kontroll på dattera Anne Maren, sønnen Knut Fredrik og ektemann Tor Arnfinn. I tillegg har de minstemann på litt over fire år, Thor Jakob, som enda ikke har begynt å skyte.

– Dette har vært et lagarbeid fra hele familien og ikke bare enkeltmannsprestasjoner. Sett utenfra så står jeg og Anne Maren med to gullmedaljer, men dette er en familie seier for oss.

– Knut Fredrik, eldstemann skjøt også bra, og var nær å nå helt opp på skytingene hans. Også han må berømmes for jobben hele uken utenfor banen. Han var stor støtte for Anne Maren da hun skjøt på skive to i finalen mot 30 finalister, forteller Tor Arnfinn engasjert.

– Det er en tøff oppgave å ligge på skive to på bane, og jeg tror brorens små innspill, blikk og trygghet var viktig for det gullet. Der var «gudongen» veldig fin med lillesøster, og skal ha en del av æren for at hun gjennomførte det prikkfritt.

– For min del som har vunnet før og som vant igjen nå, så var det mye større på mandag, da Anne Maren presterte 349 på banen og vant. Under anvisningen så sto jeg helt stille og sjekket pulsklokka, der jeg har en normal puls på rundt 70. Da anvisningen pågikk var pulsen oppe i 143!

– Og da hun vant, ja det var så enorm stort – og da kom tårene, forteller pappaen.

Tor Arnfinn Homme er en av Norges beste skyttere, og i feltklassen er han kanskje den beste av samtlige i landet nå. Nå har han vunnet tre ganger, i 2018, 2019 og nå i 2023. det gjør han historisk på LS, der det kun er en til gjennom historien som har vunnet tre ganger. Imponerende.

Han ble også nordisk mester på bane og felthurtig i 2015, skytterprins i 2005 og han har vært på kongelaget flere ganger, samt vinner av en rekke andre stevner.

Han er uten tvil en av bygda store idrettsutøvere, mens datteren Anne Maren viste seg nå som et stort talent.

– Ellers har vi hatt en fantastisk uke. Dette er ferien vår og vi har det sosialt som familie på camping. Det skjer jo mye, og vi skyter hver dag i en eller annen konkurranse. Og dette styrer kona mi helt fantastisk.

– Derfor får vi ikke tid til så mye annet enn å slappe av mellom slagene, spise godt og ha det hyggelig på campen sammen med andre skytterfamilier. Vi deler på oppgavene, store som små. Minstemann må ha sin oppmerksomhet, og der er storesøster og bror flinke.

På LS er det over 4000 deltakere. Bare i feltklassen, som Tor Arnfinn vant, deltok 2000 med børsa.

På gårsdagens skyting presterte han helt opp mot maks, jagende av to kvinner. Ingen visste noe om resultatet før anvisningen, og den tok tid.

– Det var en nervepirrende opplevelse å vente så lenge. Det gikk over en halvtime før jeg og de siste skytterne fikk anvisning. Da anvisningen var over og jeg sto igjen som vinner, var uka rett og slett blitt en enorm opplevelse for hele familien.

Grov felt kalles egentlig denne skyteklassen. I finalen får du 1.50 minutter å skyte de 12 skuddene. 6 skudd på kne og 6 skudd liggende. Før dette har man skutt 30 skudd innledende. Står man likt etter finaleskytingen, er det innertierne som rangerer skytterne. Her endte til slutt bonden fra Grødum opp med resultatet 42/10. Altså med ti innertiere.

– På toppen av dette så skjøt min far i klasse V65 og fikk en flott 10. plass. Jeg må også få sagt at vi skjøt en god del konkurranser i dagene før LS begynte. Der vant for øvrig også Anne Maren ett av stevnene, mens jeg har skutt i Norgescupen og ligger på en 3. plass så langt i sesongen.

– Vi var hjemme rundt halv ett i natt. Godt å komme hjem til gården og dyra, og tilbake til normalen. En slik uke gir overskudd og motivasjon til videre idretts opplevelser for oss alle.

– Til slutt må jeg få takke avløser Lars Lunde, som har stelt med gården mens vi har kost oss på ferie, avslutter den fornøyde faren, skytteren og bonden i Ydderdalen.