Elevene på Folkehøgskolen fikk testet sine drifting ferdigheter før de sluttet

Det var mot slutten på skoleåret for elevene på Folkehøgskolen Sørlandet og gjengen fra Bil og Motor på Birkeland fikk tid til ett siste sprell før verksted og rom skulle ryddes, og sommerferien starte.

Nede ved YX Kjerlingland i Lillesand rekker du ikke parkere en gang før du ser en «E seks og tredve» komme sidelengs, det kviner i dekkene og røyken velter ut av hjulbuene.

Gjengen fra Bil og Motorlinja er samlet, stemninga er god selv om det blåser kaldt over plassen. De har allerede fått kjørt litt alle sammen og er på runde nummer to.

«Driftingskolen.no» står det på bilene. BMW E36 er bilene dagens elever skal få teste sine drifting ferdigheter i. Det er rigget telt med kjøredresser, hjelmer, kompressor og verktøy – ja her er de klare for en dag med fart og moro.

Det er to biler ute på banen. Det er satt opp kjegler og banen går i et åttetall, de kjører en og en etter tur. Noen bruker oppvarmingstiden godt, andre satser høyt og straffer bilene for det de er gode for. Det ryker noen dekk i denne motorsporten, det kan man trygt si.

Elevene som sitter og ser på når de andre er på banen jubler, applauderer og heier fram medelevene sine. Det er så fint å se hvor rause de er mot hverandre, her er det godt samhold – det er tydelig.

Karene fra driftingskolen følger alle sammen godt opp, passer på at alt er i stand og må det nye dekk til, ja da er pitstop tiden intet å klage på, de hiver seg rundt og ordner opp med en gang. Utrolig godt opplegg.

Driftingskolen.no har holdt på med kurs og kjøreopplevelser med driftingbilene sine, siden 2015. I år er første gang siden pandemien at de reiser rundt til andre steder enn Gardermoen og kjører drifting igjen. Heldigvis for oss!

Driftingskolen.no holder i dag grunnkurs i drifting for gjengen på Bil og Motor, på Birkeland. Fokuset er å skape gode kjøreopplevelser med mestring og moro bak rattet.

Kort fortalt er drifting det vi på godt norsk kaller sladding, men med en større grad av presisjon og finesse, enn hva de fleste av oss kjørekyndige kan skryte på oss vil jeg tro. Jeg personlig kan ikke skryte på meg noe eleganse over brekksladden på en tom parkeringsplass etter første snøfall. Så da å få til drifting på tørr asfalt – ja da måtte nok jeg også meldt meg på kurs med driftingskolen.no.

Vi følger nøye med. Elevene klarer seg bedre og bedre ettersom de kjører, men tiden er knapp – ett snaut kvarter går kjapt når man har det moro.

En bil stopper, inn på depoet med den. Noe er galt, det er jentene som strimer kjapt bort for å sjekke hva som har skjedd.

En knekt hjulbolt – og den ene halvparten sitter som støpt inni navet. Jaja, ut med bilen og inn med en ny. Ett sukk går gjennom elevgruppen «da blir det bil uten turbo da …» kommer det fra en av guttene i teltet. Det viser seg at det går veldig fint, den går jaggu vell så godt sidelengs den som de andre med turbo. Det kviner, røyken står og det ligger gummi igjen på asfalten.

Ei av jentene sitter i kjøredress og strikker, noen sjauer på med det ene og det andre, og de fleste står klare med mobilene for å filme og ta bilder av vennene sine ute på banen. For det er tydelig at dette året på Folkehøgskolen har dannet gode vennskap, dette er en raus og fin gjeng.

Det nærmer seg slutten, og da må selvfølgelig læreren, Jens Petter Slettedal hive på seg kjøredress og hjelm og få satt seg inn i en bil. Nå er det hans tur. Elevene hans følger ivrig med. «Nå er det din tur til å ut å tøffe deg altså» sier jeg med ett smil til Jens Petter, han smiler tilbake og sier «ja, må ut å tøffe meg litt jeg også.» Og det gjør han! Det er tydelig at dette har han gjort før, og han får applaus fra elevene sine. Han smiler bredt når han har kjørt sine minutter og gitt bilen videre til nestemann.

Nå er det bare noen få som rekker å kjøre, før de må avslutte. Nå var de blitt skikkelig varme i trøya og den ene satsa mer enn den andre.

Det var fart, høyfrekvente kvin, og lukta av svidd gummi fulgte med vinden over hele plassen og røyken sto ute på banen! Nå snakker vi! Du hørte at nå var det satsing fra omtrent første meter. Moro!

Tusen takk Bil og Motor gjengen for at jeg fikk bli med dere litt av denne dagen!

Jeg ønsker dere masse lykke til videre og håper dere har minner fra dette året med dere resten av livet.

 

Tekst og foto:

Tina Helén Tveito Sondresen