Birkenes Sparebank Hallen åpnet: – Et slikt vær viser at vi trenger hallen

 

Kjetil Aamlid i byggekomitéen var naturlig nok strålende fornøyd over å kunne vise frem den nye hallen til bygdefolket. Tross riktig ruskevær med kraftig vind, snø og slaps, var det mange som var møtt frem for å ta bygdas nye storstue i nærmere øyensyn.

I velkomstordene nevnte han at det hadde vært en utfordrende tid, hvor verdenssituasjonen med krig i Ukraina og sterkt stigende stålpriser truet prosjektet. Stålprisene stabiliserte seg, og det var en fornøyd komité som kunne vise frem den flotte hallen, syv år etter at de første tankene om ny hall var lansert, og innenfor budsjettet på 16 millioner kroner.

Verdenssituasjonen kunne de ikke gjøre noe med. Men det store deler av bygdas privatpersoner og firmaer kunne gjøre noe med, var dugnadsinnsatsen, noe alle festtalerne var innom.

Bygda der folk sier JA

– Byfolk tar kontakt med oss og lurer på hvordan vi i idrettslaget får dette til. Hemmeligheten må være at dette er bygda der folk sier JA, sa Kjetil. Både næringsliv og privatpersoner, også de uten særlig tilknytting til idrettslaget sier; Ja, dette vil vi være med på.

Samlet har det blitt lagt ned et par tusen arbeidstimer til en verdi av 2-2,5 millioner kroner i arbeidet med hallen.

Idrettslagets leder Salve Eieland fortalte at han var både stolt og rørt.

– Det er ufattelig at vi som idrettslag får dette til, sa Salve, og berømmet samtidig byggekomitéen for å ha full kontroll på prosjektet hele veien.

Det er en gledens dag for hele idrettslaget. Fotballen vil få gleden av anlegget, og det er lagt godt til rette for friidretten også. Men dette er en hall for alle, og for meg som leder av idrettslaget var det veldig viktig at alle undergruppene våre var enige om å ta dette løftet, la han til.

Banksjef i Birkenes Sparebank, Harald Flaa var naturlig nok også stolt av hallen som banken har gitt gode bidrag til, og også bærer navnet Birkenes Sparebank Hallen.

– Jeg er ikke bare stolt over hallen, men jeg er stolt over å bo her, i ei bygd med et slikt idrettslag, og slike ildsjeler. Hallen her vil i høyeste grad bidra til engasjement og trivsel. Derfor gikk vi inn i prosjektet, som vil bety mye for både unge og gamle, lød det fra banksjefen.

Birkenes Sparebank har bidratt med 4 millioner kroner til den nye hallen, og har de siste ti årene bidratt med totalt 10 millioner kroner til idrettslaget.

– Uten ildsjelene hadde vi ikke stått her i dag. Jeg håper flere av dere som er her blir like store ildsjeler som Salve er, når dere blir så gammel som han, sa banksjefen.

Vår stedskvalitet

Arild Windsland fikk en av sine første representasjonsoppgaver ved å formelt åpne kunstgresshallen.

Arild fortalte om stedskvaliteter, og mente at den nye hallen absolutt vil bli en av Birkelands stedskvaliteter. Ordføreren berømmet kulturen som gjør slike store løft mulig.

– Takk for det. Jeg tror ikke kommunen ville fått dette til, sa han.

– Jeg tror kulturen for å få til ting som dette startet tilbake i 1963 da idrettslaget søkte om å gjennomføre NM i ski. Det var et stort arrangement for en liten klubb, kanskje for stort. Men de søkte, klarte det veldig greit og fikk mye skryt for arrangementet. Det har gitt en tradisjon for å gjennomføre store ting, så lenge bygda er med, sa han, og la til at været skapte en fantastisk ramme for åpninga.

– Nå ser vi at det er behov, og at den kan brukes når været er på det verste, sa han, og trakk fram at det gir store muligheter for barn og unge som har tilgang til en slik hall.

Åpningsarrangementet ble avsluttet med kakespising, avduking av «Folkeveggen» og fotball- og friidrettslek for barna, etterfulgt av en showkamp mellom Birkenes Sparebank og dugnadslaget.

Det ble en underholdende og ganske jevn affære som endte uavgjort 1-1 etter ordinær tid (2 x 15 minutter), etter scoringer av Christina Stray Imenes (banklaget) og Vidar Hornnes (BIL old boys).

(Foto: Bjørn Vidar Senum Lie)

Dermed måtte det hele avgjøres på straffekonk. Der var det banklaget som trakk det lengste strået, etter at banksjefen sjøl, Harald Flaa, hadde satt den første straffa. Banksjefen var tydelig fornøyd med resultatet.

(Foto: Bjørn Vidar Senum Lie)

– Jeg er veldig fornøyd med laget som helhet, for dette var en lagseier, understreka banksjefen, som ikke lot sjansen gå fra seg til å gi motstanderen et lite stikk:

– Ikke for å hovere, men det er jo ikke mange år siden motstanderen spilte i tredjedivisjon!

Kjetil Aamlid, leder av fotballgruppa i Birkenes IL, som selv spilte på det seirende banklaget, var også fornøyd:

– En fantastisk vellykka åpning! Masse folk og akkurat sånn vi ønska det!