Får nesten to millioner kroner til kalking

(Arkivfoto)

Birkenes kommune er tildelt 1.950.000 kroner av Statsforvalteren i Agder til kalking i Tovdalsvassdraget.

Tildelingen er den andre i år av driftsmidler til nasjonale kalkingsprosjekter.

Pengene skal brukes til å dekke utgifter til kalk, transport av kalk og til drift av kalkingsanleggene, skriver statsforvalteren i sitt tildelingsbrev.

– Driftsmidlene skal brukes til å drifte kalkingsanleggene så godt og effektivt som mulig og til å betale kalk og transporttjenester. Kalk og transporttjenester skal kjøpes i tråd med de avtaler som Miljødirektoratet har inngått. Driften av anleggene skal skje i samsvar med budsjettet for 2023.

– Kalking av Tovdalsvassdraget har foregått siden 1996, og driftsmidlene gis for å videreføre denne kalkingen også i år. Det er ikke registrert negative effekter som et resultat av kalkingen i vassdraget. Det er godt dokumentert at kalkingen har en positiv effekt på fisk og det biologiske mangfoldet i vassdraget. Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på den atlantiske laksen og kalkingen av Tovdalsvassdraget er et vesentlig bidrag for å sikre den atlantiske laksen. Med bakgrunn i det overforstående vurderes prinsippet om kunnskapsgrunnlaget som oppfylt. Føre-var-prinsippet tillegges derfor liten vekt.

– Prosjektet vurderes til ikke å medføre en så stor belastning på økosystemet at den samlede belastningen blir høy i vassdraget generelt.

– Prosjektet antas ikke å medføre noen miljøforringelse, og man bruker miljøforsvarlige teknikker og driftsmetoder i forhold til kalking, avslutter statsforvalteren.