Innsigelse fra Statsforvalteren knytta til sulfid i planlagte Tveide Næringspark Sør

TVEIDE NÆRINGSPARK SØR. Det planlagte næringsområdet ligger sør-øst for Jordbruna.

Før sommeren la Birkenes kommune ut forslag til kommuneplanens arealdel til offentlig ettersyn. Et av arealene er til planlagte Tveide Næringspark Sør. Nå har Statsforvalteren kommet med innsigelser.

Det planlagte området sør-øst for Jordbruna, og vest for Birkelandsveien, er i gjeldende kommuneplan i dag definert som landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF).

Innledningsvis i sitt høringsinnspill sier Statsforvalteren i Agder seg enig i at lokaliseringen er i tråd med kommunens overordnede føringer for plassering av næringsarealer.

ALTERNATIVER. Her er de to alternativene på 504 dekar (alternativ 1) og 206 dekar (alternativ 2). (Kartskisse: Birkenes kommune)

Det foreligger to alternativer når det gjelder utbygging i Tveide Næringspark Sør. Alternativ 1 er på 504 dekar, og alternativ to er langt mindre, på 206 dekar.

– Begge arealene ligger i sone med stor sannsynlighet for sulfid, opplyser Statsforvalteren.

– De preges av kupert terreng, og en utbygging vil kreve store terrenginngrep. Området drenerer mot Moelva, som er en sårbar resipient.

Statsforvalteren mener at det ikke er gjort tilfredsstillende vurderinger av konsekvensene.

– Det er nevnt i konsekvensutredningen at det er sulfid i store deler av området og at det vil være behov for tiltaksplan. Dette er fulgt opp i kommuneplanens rekkefølgebestemmelse knytta til området, 2.4.7, der det stilles krav til gjennomføring av boreprøver og tiltaksplan før oppstart av reguleringsplan for området. Ut over dette kan vi ikke se at det er foretatt tilfredsstillende vurderinger av konsekvensene ved planlagt arealbruk.

TVEIDE NÆRINGSPARK SØR. Det planlagte næringsområdet, sett fra sør-øst, med Tveide Næringspark i bakgrunnen.

Statsforvalteren er klart bekymra for eventuell avrenning av sulfid og forurensing av Moelva.

– Tidligere utbygginger i nedslagsfeltet til Moelva har medført sur avrenning fra sulfidholdig berggrunn. Med bakgrunn i dette er det brukt betydelig ressurser for å restaurere Moelva. Dagens metode for håndtering av sulfidholdige masser er av erfaring ikke tilstrekkelig for å sikre at man unngår lekkasje av forurenset vann. Vi mener at faren for forurensing ved terrenginngrep i det aktuelle området er betydelig.

Videre påpekes det at det er rødlista arter i vassdraget.

Statsforvalteren er usikker på hva Birkenes kommune mener med «skånsom utbygging».

– I konsekvensutredningen står det at intensjonen om skånsom utbygging skal sikres gjennom bestemmelsene og at det skal stilles krav til felles planlegging for å unngå oppstykket utbygging. Dette er så langt vi kan se ikke sikret i bestemmelsene til kommuneplanen. Vi er videre usikre på hva kommunen mener med «skånsom utbygging», med tanke på at terrenget er meget kupert, spesielt høydedraget Lille Rannishei. For denne kollen mener vi at det ikke er mulig å gjennomføre en utbygging uten betydelige terrenginngrep som vil medføre stor fare for forurensning.


MYRAREALER. Ranneshei øst for myrene langs Moelva inngår i kommunens planer for nye næringsarealer.

Med ei utbygging av områdene, blir det ifølge Statsforvalteren også utfordrende å ivareta myrarealene.

– Selv om man unngår inngrep direkte i myrarealene vil en utbygging som fordrer store terrenginngrep i arealene rundt myrene, kunne påvirke dem indirekte eksempelvis ved at vannmengden som renner til myrene endres. Vi mener med bakgrunn i dette at det ved en utbygging av områdene, i praksis blir utfordrende å ivareta myrene. Jamfør tidligere redegjørelser rundt viktigheten av å ivareta myr, er dette svært uheldig.

Ei utbygging er uheldig også av hensyn til jordvern, men kan løses med detaljregulering, mener Statsforvalteren.

– I konsekvensutredningen fremgår det at området består av dyrkbar og dyrket jord. I lys av senere tids innskjerping av jordvernet, nevnt tidligere i brevet, mener vi der er uheldig å legge til rette for utbygging på disse arealene. Vi ser imidlertid at det er et mindre areal innenfor det aktuelle området og mener at disse kan sikres mot utbygging ved en eventuell detaljregulering. Vi forbeholder oss retten til å ha innsigelse knyttet til nasjonale jordverninteresser dersom dette ikke hensyntas i neste planfase.

Statsforvalterens innsigelse har følgende konklusjon:

På bakgrunn av vurderingen over fremmer Statsforvalteren innsigelse til foreslått arealbruk (alternativ 1 og 2) – Tveide næringspark sør). Det er overveiende sannsynlig at det er sulfidholdig berggrunn i hele eller deler av området uten at dette er tilstrekkelig hensyntatt i planforslaget og det er overveiende sannsynlig at tiltaket ikke oppfyller kravene i vannforskriften § 12 for å kunne tillate nye inngrep i strid med miljømålene. Videre er det overveiende sannsynlig at foreslått arealbruk er i konflkt med truede arter (CR-Kritisk truet, EN-Sterkt truet og VU-Sårbar) og deres leveområder. Det foreligger en reell sannsynlighet for negative konsekvenser for nasjonale og/eller viktige regionale miljøverdier på land ved foreslått arealbruk, og kunnskapsgrunnlaget er ikke tilstrekkelig for å kunne ta stilling til og avveie disse konsekvensene