TRE GAMLE GUBBER. Oppfinnerne av Svalandsgubben – fra venstre artikkelforfatter Trygve Løland, Kristian Svaland og Torfinn Løland. (Foto: Svalandsgubben)

Av gubbeveteran Trygve Løland

Mye har skjedd siden Svalandsgubben så dagens lys siste søndag i oktober 1974.

Gubbe nr. 50 skal feires i år. Og det er 50 år siden det store skrittet i lokal løperhistorie ble tatt, sommeren 1973. Det var samme år som Vegusdal manuelle telefonsentral ble nedlagt og fire år etter Neil Armstrong hadde tatt et lite skritt og menneskeheten et stort steg på månens overflate (20.7.1969).

På Svaland vurderte en trio som besto av idrettsinteresserte bygdeoriginaler å ta noen grep for å få fart på terrengløpsaktiviteten på Agder og landet for øvrig. Deltakerantallet lå på et lavmål, og i KM var det nesten nok medaljer til alle som meldte seg på. Trioen hadde også i tankene å få til et langt og krevende løp som kunne sammenlignes med store fjelløp som Besseggløpet, Gaustaløpet og Femundløpet.

Utpå seinsommeren 1973 fant den nevnte trioen seg et utsiktspunkt i et kirsebærtre på Svaland. Derfra kunne de skue over mange blåner og et terreng som lå der og innbød til seige langturer. Bærene var godt modne og inntaket betydelig. Om frukten hadde gjæret er uvisst, men planen om løypetrasé modnet i alle fall. Til slutt kom løypelengda opp i 27 km. To vilkår var viktige; løypa måtte passere Svalandstårnet (332 moh.), og start og mål måtte være på idrettsplassen på Birkeland der nytt klubbhus var oppført et par år før. Det var også viktig at Birkenes idrettslag skulle være offisiell arrangør. Tanken var å sette i gang i juli 1974. Langrennsløpere fra IL Gry foreslo derimot slutten av oktober, for «… da har vi begynt å komme litte grann i form». Og sånn ble det.

For ordens skyld: Trioen var Kristian Svaland, Torfinn Løland og Trygve Løland.

Resten er historie!

 

Her følger en liste over store og små (tilfeldige, men historiske) hendinger som har skjedd mens Svalandsgubben har rusla og løpt gjennom myr og skau i 49 år.

1974: Den første Svalandsgubben med 76 deltakere. Et steg for menneskeheten. Birkenes idrettslag fylte 50 år, og Arvid Falander 10. Ole Per Strædet vant NM i skiskyting. Kristen K. Flaa var  høvding i Birkenes og Richard Nixon gikk bakveien ut av det kvite huset i Amerika. Siri Bjorvand 1.04.21 og Reidar Andreassen 1.53.29 ble historiske som de første vinnerne i gubbehistoria. (Reidar hadde 14 dager tidligere vunnet KM i langdistanseorientering og vist sin imponerende allsidighet). Damene løp så langt som 12km med start på Svaland, en ny langdistanseopplevelse for idrettskvinner på Sørlandet! Å la dem løpe 27km var uhørt og utenfor arrangørens (og Norges Idrettforbunds) villeste fantasi. Gutter som ikke hadde oppnådd senioralder på 21 år ble tilbudt ei løype på 15km med start i Trongedal. Den ble vunnet av Arild Solås på 1.15.17. Gubbekomiteen ville ikke regne denne løypa som fullverdig gubbedeltakelse, for guttene ville jo seinere bli voksne og løpe langløypa(!). Ordninga varer ennå, og for denne klassen føres ikke statistikk bortsett fra oversikt over alle vinnerne. Startkontingenten var 15 kroner for alle aktive, 10 kroner i turklassen. I innbydelsen het det om legeattest: «Lagledere er ansvarlig for gyldig legekort i henhold til Norges Idrettsforbunds regler». Gavepremier fra bl. a. Svaland driftslag og K. Løland bikubefabrikk. Trimtiltak også for tilskuerne. Disse ble tilbudt 12km natursti i løypa, mot løperetningen, og busstransport med LTB til starten. Arrangørstaben var i grove trekk den samme som for NM på ski i 1963 med Roald Lien som øverste tidtakeransvarlig. Tidligere på året hadde den gjengen også hatt ansvaret for o-løpene Tjønntveitløpet og Sørlandsgaloppen med hele 1755 løpere fra ni nasjoner.

Antall startende i Gubben: 51 menn, 7 damer og 18 gutter. (I tillegg 41 i naturstien).

 

1975: NM på ski på Flatebygd. Oddvar Brå med rekord på femmila. Idrettsprofiler som Marit Myrmæl og Ingrid Christensen var også populære. Kristian deltok. Mange dugnadstimer for birkenesingene i anledning NM. Dette året tok NRK i bruk fargefjernsyn i faste sendinger. 1975 var også året da jentene fikk lov til å delta i «vårens vakreste eventyr», Holmenkollstafetten. Enkelte damer (to) forlangte flere kilometer og løp den lange gubbeløypa. Unge Reidun Setane (17) var sprekest med 3.06.47. Reidar A. senka rekorden fra året før til 1.50.33. Løpet var allerede blitt populært over store deler av landet. I gubbemeldinga (årsmeldinga) får vi en geografisk oversikt: «Løpere fra alle kanter av landet, som Karasjok, Hallingdal, Stavanger, Oladalen, Holmestrand, Lofoten, Engesland, Larvik, Oslo og Ydderstad». 1975 var året tursykkelrittet «Birkenesrunden» kom i gang. På initiativ fra Gunnar Høygilt ble også «Sørlandsklassikeren» innført. Det var en trippel bestående av turlangrennet Himmelsynaløpet (seinere Birkenesløpet), Birkenesrunden og Svalandsgubben. Tilbudet varte i noen år, og bidro antakelig til økt interesse også for Gubben.

Antall: 123 menn, 2 damer i langløypa, 11 damer i kort og 35 i gutteklassen.

 

1976: Ivar Formo vant femmila i OL i Innsbruck. Egil Johansen vant sitt første VM i orientering. Til OL i Montreal reiste to gubbemedarbeidere, Gunnar Høygilt som trener for de norske sykkelrytterne og Wenche Flaa som spretten ungdom. NM i temposykling ble arrangert i Birkenes. Gubbekomiteen hadde lært, og damer ble for første gang offisielt invitert til å løpe langløypa, riktig nok kun turklasse og aldersgrense 21 år som blant herrene. Damene fikk dermed valget mellom kort og lang løype. Likestillinga var kommet langt og vedvarer den dag i dag. Elin Pedersen ble likevel enslig dame i feltet, men tida ble så god som 2.37.02. Den lettbeinte graveren og revejegeren fra Vestfossen, Helge Hals, pressa rekorden for menn ned til 1.47.52. Kunstneren Ånen Nyhaven tegnet den berømte gubbelogoen.

Antall: 108 menn, ei dame i langløypa, 7 damer i kortløypa og 35 gutter.

 

1977: Jan Fjærestad mellomlanda på Kjevik og løp Gubben på rekordtida 1.43.44. Kvaler i gubbekomiteen for å støtte ham med 400 kroner (under bordet) for flybilletten. Den treningsvillige og kondisjonssterke bergenseren skulle videre til landslagssamling i orientering. Sterk tid også av Egil Johansen, 1.45.21. Elin Pedersen var igjen eneste dame i langløypa. Minigubben for jenter og gutter 11-16 år ble innført. De løp ei runde ved idrettsplassen på ca. 2km. NM i maraton arrangert av Lillesand idrettslag med løype langs Birkelandsveien. Kommende gubbedatasjef Dag Ivar Skåre ble født dette året. En annen begivenhet for Birkeland var at grunnvannsbrønnen på Flakk (like ved gubbeløypa) ble tatt i bruk. Endelig slutt på brunt vann fra Espe!

Antall: 148 menn, ei dame, 10 damer kort, 30 gutter, 31 mini.

 

1978: Egil Johansens jubelår. Vant KM, NM, VM, Blodslitet og Svalandsgubben. (Blodslitet er et langløp i orientering, ca. 25km i luftlinje. Ble arrangert dagen før Gubben). Egils gubbepers på 1.45.08 er fra dette året. Han har hele fem løp på 1.47.14 eller bedre. Av de fire damene i lang løype var Kirsten Hald best. Så mye som 195 personer var med på naturstien. Siden har det antallet variert sterkt, og 2006 ble siste året med dette tilbudet. O-løperne Viggo Åberg og Øystein Halvorsen imponerte med 1.46.29 og 1.47.55. Øystein, som til tross for sine gode prestasjoner i langdistanse med to NM-gull, grudde seg litt før start og kom med uttalelsen: «Dette hadde jeg aldri blitt med på hvis ikke det var frivillig»! For første gang fikk damer lov til å være med i Marcialonga. (Italienerne ligger etter Gubben). Skiskytterlandslaget var på sommersamling og fikk prøve gubbeløypa uten at det var blaut og kaldt. Likevel ble Gubben fort omdøpt til «Myrløpet» av den humørfylte gjengen som besto av VM-mester Eirik Kvalfoss, Tor Svensberget, Svein Engen, Terje Krogstad og Kjell Søbakk pluss trenerne Kjell Hovda og Anders Besseberg.

Antall: 191 menn, 4 damer, 19 damer kort, 41 gutter, 45 mini. Total aktivitet, med natursti, 495.

 

1979: Den nye Mollestadbrua ble åpna. Dermed fikk den gamle fra 1912 avløysing, og LTB fikk et greiere veivalg med gubbedeltakerne til Svaland og Trongedal. Gubben investerte 100 kroner som andelsbevis i idrettslagets nyinnkjøpte snøskuter. Bikubefabrikken i Varpelia brant ned til grunnen. Kristian sørget for at wienerbrød ble innført på kommunestyremøtene. NM i skiskyting ble arrangert i Øvrebø med både hjelp og deltakelse av gubbekomiteen. Per Storjordet ble omtalt i avisene, ikke for sin fjerde gubbestart, men i form av en reportasje om den fryktelige opplevelsen han hadde lille julaften 1972 da han fant vraket etter det styrtede flyet i Askerskogen med 40 omkomne, men også med fem overlevende. Kirsten Hald tok sin andre gubbeseier med den gode tida 2.19.37. Den andre også for Egil. Fram til nå hadde begge dameløypene vært uten aldersinndeling. Nå ble det innført juniorklasse i kortløypa. De unge viste vei, og Inger Lise Løyning vant med 55.47, mens Marianne Mjølne i seniorklassen fikk 1.07.05. Deltakelsen i juniorklassen for gutter nådde toppen, 49 stk. Rekord den dag i dag.

Antall: 179 menn, 3 damer, 22 damer kort, 49 gutter, 70 mini.

 

1980: Rabalderet om hengebrua på Flakk begynte. En konsulent i Veivesenet hadde allerede i 1978 slått fast at brua enten måtte utbedres eller stenges. Nå kom det varsel fra kommunen om at den måtte stenges. I et høflig svar fra gubbekomiteen ble det vist til at spredninga i feltet nok var så pass stor at trampinga på brua på ingen måte utgjorde noen fare. Den holdt. Åse Karin Drangsholt og Egil Johansen ble gubbevinnere.

Antall: 176 menn, 3 damer, 23 damer kort, 40 gutter, 57 mini.

 

1981: Damer fikk lov til å delta i Sveriges største turlangrenn, Vasaloppet. (Beste dame nr. 411 i herreklassen. Egen klasse for damer ble først innført i 1997!). Det første London maraton ble vunnet av gubbedeltaker Inge Simonsen. Han delte seieren med amerikanske Dick Beardsley på 2.11.48. (Gubben løp han på 1.48.00 i 1977 etter å ha løpt litt for langt). NM i temposykling for andre gang i Birkenes. Lysløypa i Birkenesparken ble offisielt åpna. Den gode løperen fra Egersund, Jarl Gaute Aase, vant Gubben. Hadde fra før to seire i juniorløypa. Han vant også flere norgesmesterskap og det svenske storløpet Lidingeøloppet. Besynderlig at ingen damer valgte å stille opp i langløypa dette året. Janne Marit Andreassen vant den korte.

Antall: 163 menn, ingen damer, 22 damer kort, 31 gutter, 54 mini.

 

1982: Verdens første SMS ble sendt. Oddvar Brå’s stav brakk under et skirenn i Oslo. Under et skirenn i norgescupen for junior i Birkenes viste kommende stjerner som Hilde Gjermundshaug (Pedersen), Terje Langli, Marit Wold (Mikkelsplass), Torgeir Bjørn og Arild Monsen seg fram. Ny skytebane i Flakke loner ble innviet 21. august. Dermed var siste skudd avfyrt ved Haugevann. Gubbekomitéen var godt plassert i skytterlagets styre og støttet med et andelsbevis på kr. 100.-. Unni Drangsholt og Egil Johansen gikk til topps i Svalandsgubben.

Antall: 168 menn, ei dame, 19 damer kort, 45 gutter, 54 mini.

 

1983: Helge Dolsvåg, en av de store gubbeprofilene, løp på 1.45.33 og overtok dermed hegemoniet etter Egil. Helge vant først tre juniorløp, deretter seks ganger i hovedløypa. Anita Wiberg fullførte dameklassen i fin stil. (Trygve i gubbekomitéen ble lurt til å stille opp i NM i maraton i ei flat asfaltløype i Mandal. Ble så stiv i beina at han måtte eke seg baklengs ned trappa til dusjen).

Antall: 148 menn, ei dame, 19 damer kort, 42 gutter, 43 mini.

 

1984: Dag Otto Lauritsen tok OL-bronse i Los Angeles, fem år etter debuten i Gubben. NM i nattorientering i Birkenes. (Avis: Ja til nye Tofte, nei til nattorientering). O-profiler som Ragnhild Bratberg, Øyvind Thon, Håvard Tveite, Petter Thoresen, Bjørnar Valstad og Sigurd Dæhli var med. Sistnevnte var egentlig påmeldt til Gubben i 1978, men måtte avstå på grunn av skade. Dette året gikk skiskyting fra skytterlaget til idrettslaget, og det ble starten på en fantastisk periode for denne idretten i Birkenes. Perioden varer i aller høyeste grad ennå! Vinnere i Gubben ble Inger Lise Løyning Skaar og Helge Dolsvåg.

Antall: 145 menn, 2 damer, 19 damer kort, 35 gutter, 50 mini.

 

1985: Heimeseier i gubben! Førsteårssenioren Arvid Falander gikk til topps med 1.52.13, ei imponerende tid for en jypling. Den er fortsatt hans personlige rekord. Bare Arvid og storløperen Helge Dolsvåg har prestert å gå rett fra seier i junior til gubbeseier påfølgende år. Ny førsteplass til Inger Lise i dameklassen.

Antall: 142 menn, ei dame, 22 damer kort, 31 gutter, 31 mini.

 

1986: Gubbevinnere ble igjen Inger Lise Løyning Skaar og Helge Dolsvåg.

Antall: 135 menn, ei dame, 30 damer kort, 34 gutter, 31 mini.

 

1987: Gunn Margit Andreassen, som aldri har prøvd seg i den ordentlige Gubben, deltok i minigubben, nok til at hun blir med i stjernegalleriet av idrettshelter som en eller annen gang har deltatt i Svalandsgubben. (Se eget notat). Nok en gang Inger Lise og Helge som vinnere.

Antall: 164 menn, 2 damer, 35 damer kort, 21 gutter, 35 mini.

 

1988: Trimtiltaket «Espe rundt» ble oppfunnet. Siden har Ivar Skåre stått med stoppeklokka i tuna si hver eneste torsdag mellom påske og elgjakta, mens ei salig blanding av løpere har tatt seg rundt den 7km lange og kuperte løypa. Fin trening for Gubben. Innen 50-årsjubiléet vil Espe rundt nr. 840 være vel i havn(!). Gubbevinnere for 1988 ble Turid Sandkjær Lie fra Nordheimsund (opprinnelig Grimstad) og Joar Kvaase fra Høvåg.

Antall: 154 menn, ei dame, 32 damer kort, 23 gutter, 27 mini.

 

1989: Berlinmurens fall, og den 16. Svalandsgubben. Jenta som forlangte flere kilometer i Gubben-75, Reidun Setane, nå Forbes, la ut på lang skitur fra Nordkapp til Lindesnes. Igjen var hun første kvinne til å gjøre en banebrytende prestasjon. I gruppa på fire var også hennes mann, og de kalte turen «Norges lengste bryllupsreise». Turen var en del av grunnlaget for utgivelsen av DNT’s bok «På ski i fjellet». Ingvild Mulen og Helge Dolsvåg vant Gubben.

Antall: 124 menn, ei dame, 27 damer kort, 30 gutter, 32 mini.

 

1990: Tor Helge Hodne og Irene Beate Øhrn vant Gubben. Begge var aktive orienteringsløpere, og Tor Helge hadde tidligere klart å komme på pallen i junior-NM både i orientering og terrengløp.

Antall: 158 menn, 5 damer, 41 damer kort, 26 gutter, 25 mini.

 

1991: Harald Vestøl ble ordfører Birkenes og Harald Rex overtok resten av Norge. Irene Beate Øhrn vant igjen. Det samme gjorde Helge Dolsvåg. Men nå sa han stopp. «Denne løypa er for farlig!». (Likevel dukka han opp igjen i 2005). Trude Harstad vant den første av sine ni seire i den korte løypa. Når skal Trude løpe Gubben for ordentlig, tru…?

Antall: 165 menn, 8 damer, 44 damer kort, 24 gutter, 23 mini.

 

1992: Tor Helge Hodne tok sin andre gubbeseier, mens triatleten og kommende norgesmester på sykkel, Camilla Hott Johansen tok sin første.

Antall: 137 menn, 3 damer, 29 damer kort, 19 gutter, 19 mini.

 

1993: OL-fakkelen på gjennomfart i Birkenes. Flere gubbemedarbeidere brakte den framover.

Løperfenomenet Vera Nystad vant langløypa. Seinere skulle hun bli blant de beste veteranløperne i hele verden. I skrivende stund innehar hun verdensrekorden på maraton for de over 75 år. Hun løp 42195 meter på 3.38.58 som 77-åring i 2022. Slå den! 1993 var året da løypa måtte legges om i start- og målområdet på grunn av stadig bygging i Havane og på Tollenes. (Den ble litt kortere, aldri kontrollmålt, men fortsatt 27km). Finn Terje Uberg vant herreklassen.

Antall: 172 menn, 10 damer, 24 damer kort, 24 gutter, 17 mini.

 

1994: OL på Lillehammer. Thomas Alsgård holdt oppvisning på tremila og åpna gullrushet. OL-debut for birkenesingen Gunn Margit Andreassen. Trond Harstad var Svalandsgubbens mann i OL i egenskap av president i Norges Skiskytterforbund. Mette Homme 2.12.14 og Ole Petter Hjelle 1.50.18 ble vinnere av Gubben.

Antall: 145 menn, 6 damer, 25 damer kort, 18 gutter, 19 mini.  

 

Fortsettelse neste uke.