Birkeland Hårstudio ga gratis hårklipp

ANGST. Jeg har sosial angst, og for meg var det en kamp bare å komme hit i dag, sier Egil Iversen, som er i ferd med å få en hårklipp og stell av skjegget av Anita Tjøntveit Sivertsen.

Gi meg julesanger, pepperkaker, gløgg og «tre nøtter til Askepott», men det er ikke mye som gir slik julestemning som vi fikk oppleve på Birkeland Hårstudio søndag.

Elisabeth Jansen og frisørene hennes på Birkeland Hårstudio hadde invitert til gratis klipp til et godt knippe utvalgte, som av forskjellige grunner fant det utfordrende å få klippet seg.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Dette har vi tenkt på lenge, og vi gleder oss veldig. Vi gjør det fordi det er en glede å kunne gi noe til noen som trenger det i denne tida. Noen har sosial angst og finner det vanskelig å gå til frisøren. Det er og mange som kjenner at det kan være vanskelig å prioritere hårklipp i en økonomisk vanskelig tid. Det er mange som ikke har anledning til å prioritere seg selv i jula, og det er dem vi gjerne vil glede, sier Elisabeth før de første kundene kommer til salongen.

Det er en ting vi har tenkt på lenge, ja før koronaen, og nå i førjulstiden synes vi det ble mer aktualisert, sier Elisabeth. Sammen med Ruth Helene Rikala og Ingrid Anita Tjøntveit Sivertsen stiller hun med kam og saks, klare for å bruke søndagen til å glede noen som trenger det.

Selv om det er Birkeland Hårstudio som står for klippen, så har flere engasjert seg for å skape en fin ramme for dagen. Birkeland Bakeri stilte med stort utvalg smørbrød, baguetter og wienerstenger, mens BlomDesign stilte med flotte kranser og buketter som ble trukket ut til heldige vinnere. Alle som klippet seg, fikk også med seg en fin gavepakke med hårprodukter.

– Det var ikke vanskelig å spørre. Dette var noe de gjerne ville være med på, sier Elisabeth.

Ei av de første som kommer innom salongen vil gjerne være anonym, men lovpriser tiltaket deres.

– Det er et kjempeflott tilbud. Det er dyrt å gå til frisøren, og det er fantastisk at de står her på en søndag og gjør dette for oss, sier hun.

– Jeg har lagt vekk penger slik at mi datter får klipt seg, men jeg regnet ikke med å få klipt meg selv i år, sier hun ganske så rørt av det hele.

– Dette var trivelig, sier Martin. Jeg gir det 10 av 10 poeng. Det er ikke alltid så mye som skal til. Jeg hadde nok ikke kommet hit om det ikke var for dette flotte tilbudet. Jeg pleier klippe meg selv, men det gjør absolutt noe med selvfølelsen å bli behandlet slik. Jeg har sosial angst, og for meg koster det mye bare det å møte opp her, sier han.

Ei anna har store problemer med å takle den overveldende takknemlighetsfølelsen og må ta seg noen sekunders hvilepausen før hun får frem takken sin.

– Jeg er så utrolig godt fornøyd. Det var en kamp bare å komme ned her. Det er bare så utrolig godt. Nå føles det bare helt fantastisk, sier hun.

Egil Iversen var også en av dem som fikk seg en hårklipp, han fikk også litt stell av skjegget i samme slengen.

– Det er flere grunner til at jeg er her. Det er gratis, men jeg har også hatt angst og depresjoner, og synes det har vært skummelt å gå til frisøren. Det passer ikke for alle å gå hit, sier han.

Det er en del måneder siden han sist var hos frisøren, og da var det bare skjegget han stelte.

– Det er helt utrolig. Veldig utrolig rett og slett. Det er en fin julegave til alle oss i denne situasjonen. Vi er mange som ikke tørr, dørstokken er høy og vi føler oss i veien, sier han.

– Det er du da ikke. Du må se på deg selv som den diamanten du er lyder det fra frisør Anita.

– Ja, si det til overbevisningen min du, repliserer Egil.

– Det har nok vært opp imot 20 som har klipt seg her i dag. Noen kom ikke, men så har vi fått hanket inn noen andre i tillegg, sier Elisabeth Jansen når vi treffer henne mot slutten av dagen. Alle vi tre er fantastisk fornøyd med dagen. Det gir oss så utrolig mye. De viser en utrolig takknemlighet som er rørende å oppleve.

– Det var ei som ville bytte bort timen sin. Hun hadde vanskeligheter med å prioritere seg selv for denne flotte gaven. Kan dere ikke heller klippe dattera mi spurte hun. Nei, sa jeg, men om hun kommer kan vi klippe henne også sa jeg. Da kom tårene trillende forteller Elisabeth.

Dette gav mersmak, og vi gjør det garantert igjen, sier Elisabeth.