Tilbyr kommunen å overta kirkekontoret gratis – mot å flytte det

ØNSKES FLYTTET. Utbygger Pål Frigstad tilbyr Birkenes kommune å overta Kirkekontoret i Nordåsveien 2 gratis, mot å ta en vurdert kostnad på 600 000 kroner for å få flyttet det opp ved hjørnet av Tobias Jorde.

Pål Frigstad har planer om å utvikle tomtene ved kirkekontoret og det tidligere Sakurabygget til å sette opp et nytt leilighetsbygg. Da må i tilfelle bygget med kirkekontoret rives.

Ifølge Frigstad innehar bygget gode kvaliteter og er i god stand. Derfor har han nå sendt kommunen et skriv hvor han spør om det kan være aktuelt for kommunen å overta bygget vederlagsfritt, mot å flytte det.

UTBYGGER. Det er Pål Frigstad som nå tilbyr selve kirkebygget gratis. (Arkivfoto)

Slik legger Pål Frigstad frem saken i skrivet til kommunen; – Jeg har et forslag angående Kirkekontoret, Gnr. 88 bnr.48. Bygget til Bjørnulf og Berit Markussen i Nordåsveien 2, som i dag tjener som Kirkekontor, planlegges fjernet for å gi plass til et nytt leilighetsbygg i sentrum. Dette bygget ble for kort tid siden renovert for mellom 1 og 1,5 millioner kroner. En slik standard er det synd å bare rive, så jeg har tenkt på om man kan finne en vinn-vinn løsning.

(Illustrasjon: Pål Frigstad)

Tillat meg her å kaste ut en tanke! I dag kan man flytte hus, spesialentreprenør fra Oslo er forespurt om pris og mulighetene for å flytte bygget 100 meter opp i bakken og ut på hjørnet av Tobias jorde, rett nedenfor Sissel Markussen og Ronny Thomassens hus. Entreprenøren har vært på befaring Birkeland, og kom til at flyttingen er fullt gjennomførbart.

Kan det være av interesse for kommunen å overta dette bygget vederlagsfritt, til bruk som offentlig tilgjengelig WC i underetasjen, Servicetorv, Kulturkontor i første etasje, og Servicerom eller såkalt «greenroom» i 2. etasje tilknyttet besøk ved utendørsscene for Tobias Jorde. Vedlagt ligger en enkel skisse samt bilde av Tobias jorde med en nærmere forklaring av muligheten.

NY BELIGGENHET. Det er hit ved hjørnet av Tobias Jorde, at Pål Frigstad ser for seg at bygget med nåværende kirkekontor kan flyttes.

Bygget på to etasjer, og har en grunnflate på 9×16 meter. Tilbygget som er krysset ut i rødt er den gamle garasjen. Denne rives og blir ikke med i flytting. Bygget er tenkt flyttet 100 meter rett opp i bakken og inn på Tobias jorde. Her er det skrånende terreng, slik at det vil kunne la seg gjøre å støpe såle og kjeller slik bygget har i dag, og sette bygget oppå. Jeg ser for meg at det anlegges en natursteinsmur som er cirka 1,5 meter høy på siden ned mot trærne for å planere tomten, og kanskje en trapp ned til Tobias jorde. Skissen viser et grått felt hvor man kan ha P-plass til 3-4 biler/ansatte.

Selv om kommunen får bygget vederlagsfritt tilkommer kostnader. Men det samlede bildet, sett opp mot hva man sitter igjen med, er jo det som må vurderes av kommunestyret og administrasjonen, skriver Pål videre. Mine undersøkelser gir et budsjett som viser: Flytting 600 000 kroner. Grunnarbeid og sprenging 400 000 kroner. Støp såle og kjeller 400 000 kroner. Natursteinsmur og asfalt 300 000 kroner. Bygg, El og VVS i kjeller 400 000 kroner. Totalt blir det en estimert sum på 2,1 millioner kroner.

(Skissetegning: Pål Frigstad)

Da står man igjen med WC-fasiliteter i sentrum, pluss sentralt plassert Servicetorv og fasiliteter i forbindelse med Scene på Tobias jorde for en sum rundt 5 000 kroner per kvadratmeter:

  • Nye offentlig tilgjengelige toaletter
  • Kulturbygg på Tobias jorde, 432 kvadratmeter
  • Underetasje: 144 kvadratmeter – Kontor/møterom og WC for publikum
  • 1. etasje: 144 kvadratmeter – Kontor/møterom med utsikt over Tobias jorde
  • 2. etasje: 144 kvadratmeter – Servicerom/ leilighet med soverom, bad, kjøkken og stue med veranda.

Kan dette være av interesse, avslutter han i skrivet til kommunen.

Pål tenker plasseringen slik at verandaen som i dag er vendt ut mot Strøget, plasseres innover mot jordet, slik at man kan gå ut på denne og se ned mot scenen. Når Birkenesavisa tar en prat med Pål Frigstad om planene presiserer han at det er ikke nødvendigvis den plasseringen det må dreie seg om. Men i forhold til flyttingen og prisen på dette bør det være i umiddelbar nærhet av Tobias Jorde. Han mener selv at det ikke er mulig å få tilsvarende bygg i nærheten av prisen på 5 000 kroner per kvadratmeter.