Smultbakst på Valstrand med Birkenes Bygdekvinnelag

GODE RÅD. Liv Mollestad (til høyre) gir gode råd om smultringer til ferske bakere. (Foto: Linda H. Lunden)

9. november hadde Birkenes bygdekvinnelag duket for smultbakst og smultbrannøvelse ved Valstrand skole. Med på laget hadde vi fått Odd-Andreas Pettersen, lokal brannmann, for å vise hvorfor det er så viktig å lære å slukke smultbrann riktig.

Det var femten bakere og én brannmann samlet på plassen utenfor skolekjøkkenet for å se hvor galt det kunne gå om man prøvde å slukke smultbrann med vann.

Så lite vann som ett eneste lite eggeglass fikk store følger! Vann er tyngre enn olje og når det synker til bunnen av gryta og blir oppvarmet, da spruter vannet opp av gryta og tar med seg den brennende oljen. Derfor er det viktig å ha riktig slukkeutstyr på plass før man starter med smultbakst. Ha et lokk som minst er stort nok for gryten. Dersom smulten begynner å brenne, sett lokket på og flytt gryten forsiktig vekk fra den varme platen. Det er også lurt å ha en liten sprayboks med slukkespray, men sjekk at det står på boksen at den er for olje og fett! Sist, men ikke minst er det også lurt å ha et brannteppe i nærheten.

BRANNFARE. Odd-Andreas Pettersen viser hva som skjer om det kommer bitte litt vann i en brennende smultgryte. (Foto: Harald Ole Hansen)

Vel inne på kjøkkenet gikk gjengen i gang med smultbaksten. Det var ordentlig moro å bake sammen. Her var både nybegynnere og de med flere tiårs erfaring med å bake smultringer, og de som ikke hadde bakt på lenge, og de som hadde prøvd seg på en smultring eller to. Vi brukte flere forskjellige oppskrifter, og det var spennende å smake på forskjellene.

Noe av det aller fineste med å bake sammen er at man har mulighet til å få hjelp og gode råd av dem som virkelig kan bake smultringer. Vi har blant annet lært at deigen bør ikke være for tørr, for da blir smultringene også tørre. Juster derfor oppskriften litt om konsistensen ikke blir riktig. Smak også på deigen, og på smultringene underveis, og tilsett mer sukker og kardemomme om det trengs.

JULEBAKST. Ingrid Holm og Odd-Andreas Pettersen baker smultringer. (Foto: Linda H. Lunden)

Når det gjelder å steke kakene i smulten fikk vi også med oss noen gode råd. For å finne ut om smulten er varm nok skal man sette en tresleiv mot bunnen av gryta. Dersom det kommer små bobler rundt sleiva der den treffer gryta, da er smulten varm nok. Og om smultringene blir fine og brune, men fremdeles er rå inni, da er smulten for varm.

Vi fikk bakt mange smultringer denne kvelden og hadde det veldig gøy sammen.

Husk å bytte batteri på røykvarsleren 1. desember.

 

Astrid Mellingen

___________

Brukerskapt