Leserinnlegg fra Ole Morten Vegusdal: – Ubehagelige ytringer fra Odd Gunnar Tveit

 

Er det nødvendig å tråkke på folk på det viset du gjør Odd Gunnar Tveit, når du er betrodd spalteplass i avisa, og det attpåtil under overskriften «Tenkesmia». Noen tror at du er en frittalende, modig politiker som virkelig tør si det som det er. Du er egentlig en beregnende politiker som vet hva du skal si for å få kattene i din egen leir til å male. Jeg har gjennom mange år sammen med deg i kommunestyret og diverse utvalg, merket meg at du i det forumet ikke bryr deg så mye om å stå alene i mange saker, så lenge du har dine på bakrommet som applauderer. Du formulerer deg friskt og frodig og er tydeligvis veldig bevisst hvordan du bruker ordene og dialekten, ifølge hva du selv skriver. Flinke retorikere er det. Du har lært litt også av ditt forbilde Donald T, registrerer jeg.  Kinasjuka? Det ordet ble ikke til på Steinsland, men i hodet på en mann som nyter å splitte mennesker. Har du den samme nytelsen? Når du skriver så synes jeg det gjennomgående er negativ vinkling på det du tar opp og du har en splittende tendens i språket, mixet inn i jovialt koseprat. I og med at folk ikke alltid liker å ta direkte konfrontasjoner, når stemningen ellers er hyggelig, gjør at du etter min mening altfor sjelden blir «klubbet». Folk i kommunen kjenner deg, de bærer over med deg, noen ler av dine formuleringer, men du slipper unna med ting fordi vi liker deg som menneske. Du er blid og grei, helt til vi kommer til måten du i politikken omtaler mennesker du ikke liker. Det er ganske mange ser jeg. Ordføreren, regjeringen, Erna Solberg, somaliere, AP-topper i Nordland, de homofile, flyktninger, prestene og ledelsen i kirka. Siden jeg har vært så mye på politiske møter med deg, kan vi vel røpe at både muslimer og administrasjonen i Birkenes kommune også kan føyes inn i den rekka.

Fra spalten Tenkesmia skal jeg være konkret:

Hatet mot Israel er større enn ønsket om å hjelpe egne innbyggere. Hvor har du det fra? Er det slik du tenker om regjeringen og den politiske ledelsen i Birkenes? Eller sier du dette bare for å blåse opp negativitet rettet mot de samme? Dette er i form kopi av Sylvi Listhaug på Facebook den 9. mars, 2018: Ap mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Hun er jo også en av dine helter og du evner å kopiere talemåten.

Hvorfor sier du det om russerne og EU-landene? For at vi skal vende oss mot Europa som vi har stått sammen med i alle år etter 2. verdenskrig og vende oss til den gamle KGB-offiseren Putin og et regime som snart er et diktatur? Er dette også etteraping av Trump?

Skal regjeringen ødelegge 17.mai, som vi alle elsker? Det er jo presist hva du sier. Regjeringen har planer om å ødelegge 17.mai i år au. Ja, la oss hate regjeringen for den vil ødelegge 17. mai!

Du vil kaste opp når du hører helseministeren tale? Han som gjør sitt ytterste for å begrense antall smittede og døde som følge av Covid-19? Er det ingenting å være takknemlig for i dette bildet? Ser du ikke de tusener av helsearbeidere som har drevet smittesporing og som passer på at ting ikke kommer helt ut av kontroll?

Selv om du er uenig i vielse av homofile i kirka, burde det være unødvendig å snakke så nedlatende og stygt om folk. Det kan ikke kombineres med å være en kristen, sier du. Det er drøyt av en bekjennende kristen å snakke på den måten. De stakkarene vil jeg ikke henge ut, beklager du til Sigbjørn Tveite etter løpeturen din. De stakkarene? Det er veldig nedlatende å snakke sånn, men det er dette demagoger er så flinke på. Snakke ned de du egentlig forakter på en indirekte måte, ved å rette fokuset mot og gi skylden til prestene som du vet står ved deres side. Kommunikasjonsmessig forvirrende og samtidig kraftfullt.

Så klarer du selvsagt å sende noen splittende ord mellom nordmenn og flyktninger og presiserer ovenfor redaktøren at flyktninger, dem vil du helst bli kvitt.

Måten du omtaler andre mennesker på virker ondskapsfull med tanke på ordvalget ditt. Jeg sier det gjerne igjen: Ondskapsfullt. Så ler du med ditt vanlige, gode smil «ein må jo sette det litt på spissen» og så slipper du unna igjen.

Du lever blant oss, du er en fargeklatt vi setter pris på, men måten du omtaler mange andre mennesker på er lite hyggelig, synes jeg. Meninger og holdninger vil etter hvert overskygge for sjarmen.

Noen mennesker trives tydeligvis med å gjøre seg populær på andres bekostning. Trump, ditt forbilde, var jo en mester der. Å trakassere andre, mobbe om du vil, ser ut til å stimulere mer primitive sider av den menneskelige psyke. Da kjenner man seg litt høyere i rang en stakket stund. I alle fall inntil latteren stilner hen.

Et siste spørsmål: Hva i all verden har du å gjøre i styret til FHS Sørlandet? Ditt syn på homofile mennesker bryter jo fullstendig med tankene styreleder Tonje Teistedal gir uttrykk for at gjelder for skolen. Er det ikke på tide å ta sin hatt å gå? Hvordan kan FHS Sørlandet akseptere deg? Du sier jo tydelig at det er bedehusmannen som uttaler seg om lærespørsmål. Er det ikke bedehusmannen som er valgt inn der?

Dette innlegget preller av på deg, som vann på gåsa. Det samme gjelder for miljøet rundt deg. Stå på, Odd Gunnar, vil folket ditt si. Jeg bruker samme metode som deg i politikken når du fremførte dine vel forberedte innlegg. Du snakket ikke til oss andre rundt bordet, men til ditt eget bakland via pressen. Det samme gjør jeg i dette innlegget. Jeg kan bare ikke la være å kommentere det du presterer å lire av deg i Tenkesmia. Det rammer for mange mennesker som jeg bryr meg om. Dessuten har troen din uttrykksformer som minner meg om nasjonalisme og fascisme, fremfor nestekjærlighet. Den form for tro ser også ut til å bre om seg, og det bekymrer meg.

 

Ole Morten Vegusdal

____________

Leserinnlegg