– Gjenbruk og loppis er i vinden som aldri før

 

Gjenbruk, loppis – og facebooksider som «kjøp, bytte og salg» – er i vinden som aldri før.

Selv lever jeg litt sånn på «halv åtte», og finner gjerne ut av at skolens skøytedag er dagen etter når klokka er 20. Da er det genialt å få kjøpt ett par skøyter i riktig størrelse på Håbeslandsheia på en søndagskveld. Billig, enkelt og miljøvennlig.

Man rekker ikke å slite ut annet enn tannbørsten og paraplyer. På veldig mye annet, så er kvaliteten så god at barna har vokst utav det før det er slitt. Sykkelstativer, slalåmbriller, sprinkelsenger. Pensko som kun har vært brukt ett kvarter på julaften.

Familieidyllen kan fort settes på ein prøve 16. mai, når man prøver å lokke poden til å tro at dress skoa ikke er for små om man bare fjerner sålen.

Arvegods, og gjenbruks salg kan mange ganger redde det utroligste av tid og krefter. Utenom familieidyllen, da poden fort kan ha bestemt seg for at hele klassen får lov å gå på slippers 17. mai. Da blir fort mor megge uansett, men akkurat det redder seg i grunn automatisk, bare de blir blakke nok.

De mest kreative fikser frem ideer og det utroligste av gjenbruk. Ei av mine venninner går med ei sølvskje rundt håndleddet. Den er blitt smelta til et vakkert armbånd. Ei annen venninne har bøyd gafler til som jakkeknagger. Tredjemann har rullet sammen gamle gulna aviser, brent dem i endene og knytta de med hampehyssing. Koster en 10’er og ser kjempeeksklusivt blant sin landlige stil.

Er du kreativ nok så ser man at en gammel jernrive uten skaft kan brukes til å henge opp vinglass i stetten. Er du oppfinnsom finner du ut at en legomann er perfekt til å holde ladekabelen opp fra gulvet. Gamle sinkbaljer fylles opp av ved eller urter, margarinkasser fungerer som skostativ eller bokhyller, og gamle trestiger blir til stativ for klatreplanter, til og med til pergola og inngangsportaler.

Nytt blandes med gammelt, og mange ganger blir dette «skrotet», som har ligget på bryggerhusets tak en evighet, snakkissen på jentekveldene. Og hver skatt har sin historie.

At dette er så populært, både for dem som ønsker ting billig, har dårlig tid, begge deler, eller dem som ønsker å rydde litt, er i alles favør.

Korona pandemien har satt oss hjemme i over ett år. Vi trenger å bli inspirert av noe, nye impulser, nye idéer. Vi har alle sagt til ungene, «kjeder deg lenge nok, så finner du nok på noe»

Vi har i grunn gjort det ei stund alle sammen nå, så det kan være fint å hjelpe hverandre å inspireres.

Det har alltid vært en god idé å gi noe av seg selv til andre. Jeg er en elendig baker, så fra meg fikk du et jernrivetips, men jeg håper at tankene dine akkurat nå driver deg frem til en eller ei du tenker at du kunne gitt noe fint, en idé, et tips, eller at du får lyst å være litt kreativ selv.

Vi blir minnet på en moral som er verdt å ta vare på, man senker kjøpepresset, normaliserer det som normalt skal være, og gir ungene en god holdning.

Ved å låne utstyr fra Sportsbua til Det goe selskab, så åpner man kanskje en dør for dem som trenger det.

Sjøl las jeg på Facebook at ordføreren vil låne seg kajakk der om de fikk tak i. Så då fikk jeg også lyst til det.

Vi er sånn vi mennesker, kan du – kan jeg. Og det er så sabla fint!

Nå skal for ordens skyld nevnes her at ingen av disse kreative gjenbruks ideene er mine egne. Det hadde vært ønskelig, men jeg klarer ikke ei gang å komme på hva vi skal ha til middag. Men det er gøy å herme etter eller å lage en litt klein kopi. Og vett du hva, det er godt nok.

I min husstand er en av mine oppgaver å kjøpe klær og mat. Likevel har jeg aldri noe å ha på meg, og jeg er alltid sulten!