Lanserer eget korona-telefonnummer

KORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog informerer om koronasituasjonen. Foto: Naina Helen Jåma / NTB scanpix

32 personer var tirsdag morgen smittet av koronaviruset i Norge. Helsedirektoratet venter lokal spredning av viruset i løpet av de neste dagene.

Helsedirektoratet venter en ny vending i situasjonen med spredning av viruset lokalt. 32 personer var tirsdag smittet av koronaviruset i Norge.

– Vi går inn i en ny fase av virusutbruddet, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet på en pressekonferanse tirsdag.

Helsemyndighetene regner med at smitten i løpet av få dager vil spre seg lokalt, det vil si gå fra person til person her i landet. De som så langt har testet positivt, har hatt med seg viruset fra utlandet.

– I en ny fase trenger vi tett samarbeid med befolkningen, sa Guldvog. Han gjentok oppfordringen om god hygiene og omhyggelig håndvask. Den som føler seg dårlig, bør bli hjemme.

Vurderer tiltak fra dag til dag

Enn så lenge mener myndighetene de har god oversikt over hvem som er smittet, og hvor smitten kommer fra. Men om flere får viruset, og myndighetene mister oversikten over smitteveiene, kan det bli satt inn mer drastiske tiltak for å hindre spredning i et område. Da kan skoler, barnehager og offentlig transport bli stengt og møter og arrangementer avlyst.

– Vi har ingen konkrete planer om det nå. Men hvis vi får dårligere oversikt må vi vurdere andre tiltak, sier han.

Det vil enten være den lokale smittevernoverlegen eller Helsedirektoratet som bestemmer om det er nødvendig.

Foreløpig vil ikke direktoratet avlyse skifesten i Holmenkollen og skisprinten i Drammen, som begge går av stabelen denne uka.

– Men vi vil vurdere dette fortløpende. Vi kan ikke si med sikkerhet at vi ikke vil komme med denne type råd i tiden som kommer. Det kan komme på kort varsel, vi må vurdere situasjonen fra dag til dag.

Arrangørene er bedt om å sørge for at folk kan få vasket hendene og ha håndsprit tilgjengelig.

Ikke ring 113

Guldvog ber folk om ikke ringe 113 på grunn av virusfrykt. Nødtelefonen er for dem som er akutt syke, og helsedirektøren forteller at det har vært meldt om tilfeller med flere minutters ventetid. Det er mye når noen trenger hjelp på grunn av et hjerteinfarkt, påpeker han.

– Er man syk og trenger helsehjelp, skal man ringe legevakten, understreker Guldvog.

Helsedirektoratet har opprettet en informasjonstelefon for å avlaste det medisinske nødnummeret og andre deler av helsetjenesten. Nummeret er 815 55 015. Det er også lagt ut mer informasjon på Folkehelseinstituttet og Helsenorge.no. Direktoratet har også laget en video som er spesielt rettet mot barn.

Vil sikre samfunnsstrukturen

Seks ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus er smittet av viruset, og 110 er i karantene.

Helsedirektoratet råder alle ansatte innen helse- og omsorgstjenesten til å holde seg hjemme fra jobb i 14 dager, dersom de har vært i områder med vedvarende spredning av viruset.

Nå oppfordrer helsedirektøren andre kritiske samfunnsfunksjoner, som for eksempel politi og redningstjenesten, om å vurdere samme type tiltak.

– Vi vil forsikre oss om at den kritiske samfunnsstrukturen er robust. Derfor har vi bedt om at det gjøres en slik vurdering, sier Guldvog.

Må prioritere hvem som testes

Helsedirektøren fikk flere spørsmål om det fins nok tester og smittevernutstyr tilgjengelig i Norge.

– Vi jobber veldig med å få oversikt over testkapasiteten. Vi kan komme i en situasjon hvor vi må tenke gjennom hvordan vi skal bruke testene. Vi kan ikke teste hele befolkningen, sier helsedirektøren.

Han bekreftet også at det er en utfordring med smittevernutstyr. Dersom det blir en stor epidemi, kan det bli vanskelig å få tak i.

– Noen sier at dette burde helse- og omsorgstjenesten tenkt på før. Det blir helt sikkert en del av diskusjonen i etterkant. Men nå handler det om å håndtere situasjonen, sier Guldvog.

Ikke alvorlig syke

Mandag var det 25 smittede, og da ble det slått fast at ingen av de smittede er alvorlig syke.

– De befinner seg isolert i hjemmene sine, opplyser overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet (FHI) mandag kveld.

Tolv av tilfellene er i østlandsområdet. Ni av tilfellene er i Vestland, to i Agder, ett i Rogaland og ett i Tromsø. På kort sikt er det ventet at det vil komme flere tilfeller, opplyser Hauge.

Dagfinn Haarr, kommuneoverlege i Kristiansand kommune, forteller at de to smittede i Agder er tilknyttet en bedrift i Kristiansand.

De skal ifølge Fædrelandsvennen ha vært en del av et reisefølge på rundt 20 personer.

– Reisefølget tilhører en gjeng fra en bedrift som har vært i Nord-Italia. To av dem testet positivt på koronaviruset, sier han til avisa.

Forebygge smitte

Dette er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset:

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116 117. Helsedirektoratet anmoder folk om å ikke ringe nødnummeret 113 hvis de har spørsmål om viruset. Det nummeret er til for akutte tilfeller av sykdom eller ulykker.