Øko-uka avslutta med åpen gård og yrende dyreliv i Slettene Hage ved Herefossfjorden

 

I anledning den årlige Øko-uka inviterte Slettene Hage til åpen gård sist helg.

For mange av de fremmøtte var det et høydepunkt å hilse på gårdens dyr. Her har de både griser, kalkuner, kaniner, høner, ender og gjess.

Det var og mulighet til å handle med seg noen av gårdens egg eller eplemost, i tillegg til et stort utvalg grønnsaker

– I fjor var det 3-400 mennesker innom gården. Det var i overkant mye å ta i mot. Vi har godt besøk også i år, men på mange måter var det godt det ikke ble så mange. Korona og dårlige værmeldinger gjorde en stund at vi vurderte å avlyse hele arrangementet innrømmer Gunn Elisabeth Slettene, mens hun trakterer gresskarsuppe og vafler til de besøkende.

Noen av de besøkende på gården er Leonora (1 år) og mor Olivia Holm. De synes det er viktig å få med seg det som skjer i Herefoss. Familien har vært faste besøkende på Slettene gård alle de tre gangene Slettene gård har arrangert slike åpne dager.

– Vi skal kose oss, se litt på dyrene. Vi pleier også kjøpe med oss en del eplemost og andre gode ting vi finner, sier Olivia.

Vi treffer Alfred Sandnes når han hilser på hønene. Til tross for at han er utstyrt med revehale og ører synes det ikke som de er nevneverdig engstelige for besøket. Alfred har med seg broren Anton og mor Anne Lise, og de bruker tiden godt på gården. Dyrevante er de, men det er veldig stas å hilse på nye dyr også. De driver Kalvehagen gård i Tovdal, og står på stand for å selge honning og økologisk grisekjøtt.

Griser har de på Slettene gård også. Fire i tallet. De er vel omtrent det eneste på gården som ikke er økologiske. Grunnen til det er at de ikke bare får økologisk mat. Fra Åbål får de jevnlig store ladninger poteter som ikke er økologiske. Vi treffer husbonden selv, Geir Heggland i ferd med å koke opp en gedigen kjele med poteter.

– Ja, hver fjerde dag koker jeg opp en slik kjele med 150 kilo poteter. De kan selvfølgelig få rå poteter, men de foretrekker kokte, og spiser mye mer av dem, forklarer han.

Slettene gård har mange bein å stå på. Et av de viktigste er eplemosten. Man har hatt et inntrykk av at eplehøsten har vært dårlig i år, derfor må vi spør hvordan det har gått med årets eplemost.

– Eplehøsten har vært god den. Det er selvfølgelig ikke så godt som i rekordåret 2018. Da presset vi 30 tonn epler. I fjor derimot var det virkelig dårlig og vi presset bare 12 tonn. I år ser vi ut til å kunne klare 25 tonn, sier Gunn Elisabeth.

Hun legger til at det er blitt godt innarbeidet at de tar imot epler for pressing, og hun er takknemlig for alle eplene de mottar.

At de velger å satse slik på «Åpen gård» er først og fremst for at de kan få vist at de er her i nærområdet, og hva de driver med.