Klare med økonomiske krisetiltak

ØKONOMISKE TILTAK: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Jan Tore Sanner (H) (t.v.) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) legger fram tiltakspakke i forbindelse med koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringas økonomiske koronatiltak: Redusert skatt, flyavgifter fjernes, og permitteringsregler endres.

Kommunene får 250 millioner kroner i krisehjelp, og både skatte- og permitteringsregler endres i regjeringens økonomiske tiltakspakke for koronakrisen.

Totalt vil krisepakken koste staten 6,5 milliarder kroner.

– Vi vet ikke hvor lenge det vil vare, eller hvor store konsekvensene blir, men vi vet det blir verre før det blir bedre, sa Jan Tore Sanner (H) under pressekonferansen fredag.

– Tiltakene skal være målrettede, effektive og midlertidige, sa han.

Oppheving av flyavgifter

Regjeringen endrer blant annet permitteringsreglene. Perioden arbeidsgiver betaler, blir redusert fra 15 til 2 dager.

Det blir en midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flyginger i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020 og en midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni.

Regjeringen øker dessuten skjønnsrammen til kommunene med 250 millioner kroner i 2020.

– Kommunene står foran store utfordringer. Med mange smittede eller i karantene kan det bli vanskelig å levere nødvendige tjenester til innbyggerne, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

– Regjeringen vil gjøre det som trengs i denne situasjonen. Det må vi alle gjøre, forsikret han.

Første fase

Sanner understreket at dette er første fase av tiltak. I fase to vurderes det midlertidig utsettelse av arbeidsgiveravgift og innbetaling av forskuddsskatt for bedrifter.

Krisetiltakene skal hjelpe norsk økonomi, som nå lammes fullstendig av utbruddet av koronavirus.

Også statsminister Erna Solberg deltok. Hun benyttet anledningen til å takke dem som har stått på under koronakrisen de siste ukene.

– Mange har ofret mye og ytt mye. Men vi må forberede oss på å ofre mer og yte mer framover, sa hun.

Finanskomiteens leder håper på rask behandling

Stortingets finanskomité skal begynne behandlingen av regjeringens krisepakke allerede fredag ettermiddag.

– Finanskomiteen er klar for å jobbe gjennom helgen slik at vi kan få vedtatt sakene så raskt som mulig, skriver lederen for Stortingets finanskomité, Mudassar Kapur (H), i en epost til NTB.

Han opplyser at det også er satt opp stortingsmøte på mandag, i tillegg til det planlagte møte på torsdag.

– Jeg mener at vi med dette opplegget har lagt opp til en hurtig behandling, og jeg ser fram til konstruktivt samarbeid med de andre partiene for å få dette i havn raskt, skriver Kapur.