25.000 døde i Europa

GRAVER: Spania meldte mandag om ytterligere 812 døde, og kirkegårdsarbeiderne har travle dager. Her graves en ny grav på Almudena-kirkegården i Madrid. Foto: AP / NTB scanpix

Nærmere 400.000 mennesker har fått påvist koronasmitte i Europa, der tallet på døde mandag passerte 25.000.

Over 70 prosent av alle korona-relaterte dødsfall i verden har skjedd i Europa, som har rundt 54 prosent av de påviste smittetilfellene, viser tall det franske nyhetsbyrået AFP har innhentet.

Italia og Spania topper fortsatt lista over land med flest dødsfall med henholdsvis 10.779 og 7.340.

Også i Nederland, Belgia og Sverige økte antallet døde til dels kraftig mandag.

I Nederland er 864 døde, en økning på 93 det siste døgnet. I Belgia er 513 døde, en økning på 82, og i Sverige økte tallet på døde med 36 til 146.

– En kraftig økning i tallet kan komme av at det har vært helg og at det er et visst etterslep, opplyste den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell til TT mandag ettermiddag.

I Sverige, som i andre land, er det stor overvekt av gamle og kronisk syke blant dem som dør. 32 av de døde var 90 år eller eldre, mens 66 var i aldersgruppen 70 til 90 år.

DØDE: Presten Don Marcello Crotti i Seriate nord i Italia må gravlegge stadig flere ofre for korona-pandemien. Nærmere 11.000 er hittil døde og Italia topper lista over land med flest dødsfall. Foto: AP / NTB scanpix

Frykter følgene i utviklingsland

Mens vestlige land opplever en helsekrise som vil få til dels store økonomiske konsekvenser, kan korona-pandemien få langt større og katastrofale følger i sårbare utviklingsland, advarer FN.

Viruset er nå påvist hos rundt 750.000 mennesker i nærmere 200 land, men det er høyst usikkert hvor mange som er smittet i Afrika, Latin-Amerika og folkerike asiatiske land som India, Bangladesh og Indonesia, der relativt få er testet.

Africa Centers for Disease Control meldte mandag morgen om 4.760 smittetilfeller og 146 dødsfall fordelt på 46 afrikanske land, men mørketallene antas å være høye.

UNDP anslår at pandemien kan komme til å koste utviklingsland over 2.300 milliarder kroner, og at nær halvparten av alle arbeidsplasser i Afrika vil gå tapt. Millioner av nye mennesker vil bli kastet ut i fattigdom, og følgene kan bli langvarige.

– Denne pandemien er en helsekrise, men ikke bare en helsekrise. For store deler av verdens befolkning vil pandemien etterlate dype arr, sier UNDPs leder Achim Steiner.

Rammer økonomien

Viruset rammer også rike lands økonomi. Sverige meldte mandag om en rekordhøy arbeidsledighet på 7,4 prosent, og en ekspertgruppa av tyske økonomer anslår at Europas største økonomi vil krympe med opptil 5,4 prosent i år.

Britisk økonomi kan komme til å krympe 4 prosent, advarer tankesmia Centre for Economics and Business Research, og i andre europeiske land kommer det tilsvarende dystre spådommer.

Også i USA har alvoret gått opp for myndighetene, og president Donald Trump, som inntil nylig hevdet at kampen mot koronaviruset ville være vunnet før påske, håper nå at det verste er over innen 1. juni.

Antallet smittede i USA nærmer seg 150.000 og tallet på døde var mandag ettermiddag rundt 2.500, men steg time for time.

KRAV: Østerrike skjerper tiltakene for å hindre smittespredning og påbyr bruk av ansiktsmaske for alle som besøker butikker. Foto: AP / NTB scanpix

Skjerper tiltakene

Russland har bare meldt om under 2.000 smittede og bare ni døde, men skjerper også tiltakene. Moskva er alt stengt ned, og statsminister Mikhail Misjustin tok mandag til orde for å gjøre det samme med resten av landet.

Land etter land melder om skjerpede tiltak, blant dem Israel der politiet nå patruljerer i ultraortodokse nabolag og bøtelegger fundamentalistiske jøder som nekter å etterleve forbudet mot å gå i synagogen og samles mer enn ti om gangen.

I Østerrike blir det innført påbud om bruk av ansiktsmaske for alle som vil inn i en butikk, og masker skal deles ut ved inngangen.