Hvitløk mot virus

LØK: Hvitløk. Foto: Frank May / NTB scanpix

Slår et slag for hvitløken i en tid med mye virus.

– Hvitløk har i veldig lang tid blitt brukt innen naturmedisin til å styrke immunforsvaret, også mot virus. Naturmedisin er kanskje glemt av Helsedirektoratet, men jeg tenker at her bør vi gjøre hva vi kan gjøre, skriver Yvonne Kathrine Goldsworthy i en e-post til Birkenesavisa.

Faste lesere av avisa vil kjenne henne igjen som en av kursholderne i bygdekvinnelagets kursserie om tradisjonsmat. Nå kommer hun med en anbefaling til Birkenesavisas lesere i forbindelse med utbruddet av koronavirus i Birkenes.

– Hvitløk bør spiser daglig, og helst rå. Dersom man spiser fersk persille ved siden av, så døyver det lukten, skriver Goldsworthy.

I urtekildens planteleksikon kan vi lese følgende om hvitløkens fortreffeligheter:

«Hvitløk kan framvise en bredspektret antimikrobiell virkning mot en rekke typer bakterier, virus, innvollsparasitter og sopper, noe som er dokumentert i svært mange vitenskapelige arbeider. Nyere forskning har vist at hvitløksaft kan drepe eller dempe veksten av mer enn seksti sopparter og over tjue bakteriearter, deriblant noen av de mest hissige. Disse funnene støtter den historiske bruken av hvitløk til behandling av mange infeksjonssykdommer».

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår ellers på sine sider fast at det ikke er bevist at hvitløk har beskytta noen mot koronaviruset.