Svaland overrasket

KJAPP I SPORET: Skiskytter Lars Aasheim Svaland. FOTO: Ole Martin Wold / NTB Scanpix

Yppet seg mot langrennssprinteliten under NM-sprinten.

Skiskytter Lars Aasheim Svaland overrasket både seg sjøl og langrennsekspertene ved å bli nummer 17 i prologen og 28 totalt under NM-sprinten i langrenn i Meråker fredag.

– Jeg tenkte jeg måtte benytte sjansen til å prøve meg mot de aller beste i langrennssprint mens jeg ennå er aktiv og i god form. Og det er jo skøytesprint på NM-programmet bare annethvert år, så det måtte bli nå, forklarer 23-åringen.

Han har vist at han kan ha god fart på skiene i skiskyting, men ante ikke hvordan han lå an i forhold til de beste langrennsprinterne i Norge, som også er blant de beste i verden. Under NM-sprinten i Meråker fikk han kjenne på nivået.

Hadde tjuvtrent

– Det er jo knalltøft! Det er så mange gode at. Men jeg hadde trent litt på det på forhånd og lada ordentlig opp, og det var vellykka, så jeg er veldig fornøyd, sier skiskytteren.

Han imponerte både seg sjøl og andre med å skøyte inn til en 17. plass i prologen.

– Da var jeg ikke langt bak og slo mange gode, forteller Svaland til Birkenesavisa.

I kvartfinalen møtte han flere etablerte verdenscupløpere, blant annet Pål Golberg og Even Northug. Det ble i tøffeste laget.

For tøft

– Jeg prøvde å knalle til fra start, men så ble det selvfølgelig tøft da det dro seg til på oppløpet der. Men jeg var pigg den dagen og gikk vanvittig fort rett og slett, forteller 23-åringen, som endte på en 28. plass til slutt.

Men han fikk i alle fall bevist at han har fart i kroppen.

– Det visste jeg for så vidt fra før, men i skiskyting får du ikke vist det på samme måten. Der er jo en sprint ti kilometer, og det er litt for langt for meg, innrømmer birkenesløperen.

Ekstra fornøyd er han med å få vist langrennsfolket at også skiskyttere kan gå fort på ski.

VM-uttak

– Det var jo VM-uttak for langrennsprinterne, påpeker Svaland, som fikk NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn til å utbryte «At en skiskytter skulle blande seg inn i dette her».

– Det er det beste jeg har gjort i år, så det frister til gjentakelse, sier 23-åringen.

Det blir i såfall ikke før neste vinter.

– Nå er det bare én norgescupsprint igjen i år, men den er i klassisk, og det går jeg ikke. Men det kommer nye sjanser neste vinter, understreker han.

Frister til gjentakelse

– Det hadde vært gøy å få gå en verdenscupprolog en gang, men det får en vel ikke. Jeg får prøve å kvalifisere meg til en semifinale i et nasjonalt renn. Det er jo ekstra gøy når det går på TV, vet du, og i langrenn går jeg med Birkenes IL på ryggen. Det er litt ekstra stas, sier Lars Aasheim Svaland, som har Sirdal Ski på dressen i skiskyttersporet.

– Målet er jo å sette Birkenes på langrennskartet igjen. Det begynner å bli noen år siden Reidar Andreassen herjet i langrennssporet, avslutter han.